Az Androsics Birtok az Ősszel is Balatonon

2022. November ötödikén sikeresen lezajlott az Ősszel is Balaton sétáló borkostoló és mesterkurzus, az eseményről elkészült kisfilmet itt tekinthetik meg. Az eseményen alkalmunk volt a kiállító borászokkal beszélgetni, ezúttal Androsics Ferenc, a Balatonőszödön található Androsics Birtok és Borterasz tulajdonosa osztotta meg tapasztalatait.

Hogy tetszett a rendezvény?

Nagyon tetszett, a mesterkurzust is kifejezetten érdekesnek találtam, a bio boros szakaszon kívül meghallgattam az össszeset. Talán a Grasevina-ról szóló előadás volt számomra a legérdekesebb.

Hogy alakult az idei évjárat?

Én azt gondolom, hogy extra gyümölcsös évjáratunk van illatban, szép gyümölcseink is vannak. Már nagyon várjuk, hogy szűrve legyenek a borok. Mi nagyon szeretjük finom seprőn kevertetni a tételeket, úgyhogy amit lehetett, finom seprőn tartottunk. Ezt a Beaujolais nevű bort tegnapelőtt palackoztuk le, kimondottan erre a rendezvényre. Pinot noirból, beaujolais technológiával, szén-dioxid maximalizációval készült el. Egy nagyon gyümölcsös, jól fogyasztható bort készült belőle.

Hol terjesztitek a boraitokat?

Ez a tétel a Winehub-ban lesz forgalmazva, valamint közvetlenül éttermekbe is visszük.

Milyen nálatok a borturizmus?

Egyelőre az alapok megvannak, bórkostólatatásra alkalmas az épület és a borászat is. Körülbelül kétszáz négyzetméteres területünk van, ahol egyébként most pont egy születésnap folyik – így ma két rendezvényen veszünk részt párhuzamosan. 150 főig tudunk esküvőt tartani.

A klímaváltozás hatására telepítettetek új fajtákat, esetleg elmozdultatok a vörösbor felé?

Negyven éve szőlészkedünk, és sok fajtánk van, vannak negyven éves ültetvényeink is. Nem feltétlenül mozdulunk el a hirtelen divattal együtt, szőlő tekintetében nagyon sok mindennel foglalkoztunk már. A mesterkurzuson is elhangzott, hogy nem kell ezekre a hullámokra annyira biztosan felülni, a szőlész nem tudja lekezelni ezeket a hullámokat. Természetesen a klímaváltozás más dolog, de borvidékenként különböző az érintettség, és azt gondolom, hogy a savmegőrzés tekintetében is észrevehetőek a változások. Tehát nem kell megijedni szőlészként, hiszen mindig minden változik.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.