Az Androsics Birtok az Ősszel is Balatonon

Osszel is Balaton setalo kostolo Ravasz Peter 20221105 182334

2022. November ötödikén sikeresen lezajlott az Ősszel is Balaton sétáló borkostoló és mesterkurzus, az eseményről elkészült kisfilmet itt tekinthetik meg. Az eseményen alkalmunk volt a kiállító borászokkal beszélgetni, ezúttal Androsics Ferenc, a Balatonőszödön található Androsics Birtok és Borterasz tulajdonosa osztotta meg tapasztalatait.

Hogy tetszett a rendezvény?

Nagyon tetszett, a mesterkurzust is kifejezetten érdekesnek találtam, a bio boros szakaszon kívül meghallgattam az össszeset. Talán a Grasevina-ról szóló előadás volt számomra a legérdekesebb.

Hogy alakult az idei évjárat?

Én azt gondolom, hogy extra gyümölcsös évjáratunk van illatban, szép gyümölcseink is vannak. Már nagyon várjuk, hogy szűrve legyenek a borok. Mi nagyon szeretjük finom seprőn kevertetni a tételeket, úgyhogy amit lehetett, finom seprőn tartottunk. Ezt a Beaujolais nevű bort tegnapelőtt palackoztuk le, kimondottan erre a rendezvényre. Pinot noirból, beaujolais technológiával, szén-dioxid maximalizációval készült el. Egy nagyon gyümölcsös, jól fogyasztható bort készült belőle.

Hol terjesztitek a boraitokat?

Ez a tétel a Winehub-ban lesz forgalmazva, valamint közvetlenül éttermekbe is visszük.

Milyen nálatok a borturizmus?

Egyelőre az alapok megvannak, bórkostólatatásra alkalmas az épület és a borászat is. Körülbelül kétszáz négyzetméteres területünk van, ahol egyébként most pont egy születésnap folyik – így ma két rendezvényen veszünk részt párhuzamosan. 150 főig tudunk esküvőt tartani.

A klímaváltozás hatására telepítettetek új fajtákat, esetleg elmozdultatok a vörösbor felé?

Negyven éve szőlészkedünk, és sok fajtánk van, vannak negyven éves ültetvényeink is. Nem feltétlenül mozdulunk el a hirtelen divattal együtt, szőlő tekintetében nagyon sok mindennel foglalkoztunk már. A mesterkurzuson is elhangzott, hogy nem kell ezekre a hullámokra annyira biztosan felülni, a szőlész nem tudja lekezelni ezeket a hullámokat. Természetesen a klímaváltozás más dolog, de borvidékenként különböző az érintettség, és azt gondolom, hogy a savmegőrzés tekintetében is észrevehetőek a változások. Tehát nem kell megijedni szőlészként, hiszen mindig minden változik.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

 

VEB