Káli Balázs az Ősszel is Balatonon

November ötödikén sikeresen lezajlott az Ősszel is Balaton sétáló borkostoló és mesterkurzus, az eseményről elkészült kisfilmet itt tekinthetik meg. Az eseményen alkalmunk volt a kiállító borászokkal beszélgetni, ezúttal Káli Balázzsal beszélgettünk a borászat működéséről és elképzeléreiről. 

Egy pár mondatban össze tudnád foglalni, hogy mi a borászati filozófiátok?

Legfőképpen a termőtáj jellegét szeretnénk bemutatni a szőlőfajtán és a borkészítési módon keresztül. Alapvetően jellemző a borainkra a simulékonyabb szerkezet. Egyrészt komoly terméskorlátozással dolgozunk, emellett lassú erjesztéssel, ami szintén simább szerkezetet alakít ki a borokban.

Melyik szőlőfajta az, ami leginkább illik hozzátok, leginkább jellemez titeket?

Nekem az Olaszrizling a  kedvencem. Legfőképpen azért, mert a tájjelleget ez a fajta adja vissza a legjobban.

Hogy reagáltok a klímaváltozásra? Szőlőfajtát váltotok, vagy rezisztens fajtákat telepítetek, vagy maradhat az Olaszrizling?

A rizlinget más, leginkább nyugati, délkeleti fekvésű dűlőkbe kell áttelepíteni, illetve a hegynek esetleg az alacsonyabban fekvő részére.

Tehát nem dolgoztok rezisztens fajtákkal?

Nem, de a későbbiekben tervezünk különböző fajtákkal kísérletezni az Olaszrizlingen kívül is. Főként kékszőlővel szeretnénk foglalkozni, többek között a Carménère-vel – ez egy izgalmas fajta, nem sok mindenkinek van -, de szeretnénk Merlot-t is telepíteni, hogy legyen olyan fajta is, amely populárisabb Magyarországon. Illetve telepítettünk Kékfrankost és Pinot noirt is.

Ezek mikor kerülnek palackba?

A Kékfrankos első tétele már nyáron palackba kerülhet, ez egy kétéves telepítésnek a legelső szűz termése. A Pinot noirból készítettünk rozét, az karácsonyra lesz meg.

Köszönjük szépen, örülünk, hogy eljöttetek.

 

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.