Dörgicsélő az Ősszel is Balatonon

November ötödikén sikeresen lezajlott az Ősszel is Balaton sétáló borkostoló és mesterkurzus, az eseményről elkészült kisfilmet itt tekinthetik meg. Az eseményen alkalmunk volt a kiállító borászokkal beszélgetni, ezúttal Lakatos Tibor, a Dörgicsén és Tihanyban található Dörgicsélő tulajdonosa osztotta meg tapasztalatait. 

Az aszály hogy érintett titeket?

Érezhetően kevesebb volt a termés, pláne Dörgicsén. Tihanyban pont egy olyan helyszínen van a kékfrankos szőlőnk, amely minden évben elég sivár, tulajdonképpen már 2014 óta – idén az volt a legszebb, mivel a lejtőn kissé lejjebb található, és megállt ott a víz. Dörgicsén sajnos elég száraz volt, a Merlot-nak majdnem több, mint a fele kárba ment. A Zöld Veltelini jól tűrte fent a hegyen, de azért e különbség ott is látszik.

Ti hogyan védekeztek a klímaváltozás ellen?

A későbbiekben szeretnénk Dörgicsén a pincénél öntözőrendszert telepíteni, de ehhez még időt és pénzt kell befektetni. Nekünk eleve füvesített a területünk, aminek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Édesapám mentalitását igyekszem követni, hogy a természetes az mindig jobb, de megértem az ellenérveket is. Ilyen szempontból érdekes a generációs különbség, sok mindenre nehéz lenne édesapámat rávenni.

Nálatok milyen hatással van a Balaton ősszel a turizmusra?

Általánosságban ilyenkor nincsen nagy hatása, legalábbis nem a rendezvényeknél. Ilyenkor inkább egyeztetések révén fordulnak a pincészetekhez, hasonlóan a nyárhoz. Hozzánk szeptemberben elég sokan jöttek, viszont októberben már jóval kisebb volt a forgalom.

Hogy érzed magad a rendezvényen? 

Én nagyon meglepődtem, hogy milyen sokan létogattak ide, jól éreztem magam, nem voltam még ilyen rendezvényen, és abszolút pozítívumként éltem meg az egészet. Csak ajánlani a fogom mindenkinek. Szakmailag is nagyon rendben van minden. Azt hiszem, sokat fejlődött a kommunikáció, nem voltak bántóak a vendégek, akkor sem, ha esetleg nem tetszett nekik egy-egy bor. Mindenki megértette, hogy minden bornak van valamiféle gyengesége, emellett az is megesik, hogy az adott bor egyszerűen csak nem az ő ízlásviláguknak megfelelő.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.