Precíziós gazdálkodási konferencia – PREGA 2022 beszámoló

Sok mindenre megoldást nyújt a precíziós mezőgazdaság, illetve és ezzel együtt a mezőgazdaság digitalizációja. Aki már belekóstolgat, vagy meg is valósítja az üzemi borkészítést, érdemes megvizsgálnia a magyar piacot már bőven lefedő eszközök és szolgáltatások kínálatát. Két dologra kell még valamicskét várnunk: akkreditált szakemberképzésre, valamint törvényi felzárkózásra.

Vajon milyen gondolatok és érzések fogják el egy magyar bortermelőt, amikor meghallja a fentebb leírt új kifejezéseket és szavakat: „Ó, ne!” vagy „Na végre!”?  Aki ódzkodik vagy netán a hideg futkos a hátán a precíziós mezőgazdaság, a digitalizáció, esetleg az ökológiai termelés hallatán, ők mindenképpen szívleljék meg Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese megnyitóján elhangzott szavait: „Aki ma nem fejlődik, annak annyi.”  Amint belépünk a konferencia kiállítórészlegébe, nem szorul többé magyarázatra ez az őszinte mondat, amit természetesen nem a kézműves termelőknek címezett – bár ott sem lehet elkerülni a változást a mikrobiológiai szintű tisztasági követelmények érdekében. Mindenhol okoskütyük, önvezérelt gépek, mindent látó és mindenhova eljutó drónok, és persze a mögöttük álló kutatók és technikusok, akik nélkül nem sokra mennénk ezekkel a „játékszerekkel”.

Az előadásokat hallgatva és nézve pedig kétség sem fér hozzá, hogy minden a hatékonyságról és a fenntarthatóságról szól, olyan technikai felkészültségre és adatelemzésre alapozva, ami a kutatási eredmények élvonalába tartozik, s mindemellett költséghatékonyan megvalósítható. Az első lépés szinte mindig a felmérés: Itt a légi vagy légköri felvételek használata és a földre helyezett mérőeszközök használata a legmodernebb módszer, és az a döbbenetes, hogy gyakorlatilag 10 centimétereken múlik a hatékony és az átlagos hozam közötti különbség. Ugyanígy a feltérképezés által lehetővé váló célzott védekezés is százezres-milliós költségek megtakarítását jelenti. A precíziós mezőgazdaság nem merül ki a feltérképezésben és célzott beavatkozásban, de az önjáró, beprogramozható járművek és eszközök is ide tartoznak hatékony munkavégzési mechanizmusaikkal. Végül a felhasznált tápanyagok, védőszerek bioszférát kímélő, ezáltal már inkább a mi érdekünket szolgáló – főleg ha úgymond hulladék hasznosításából nyert – hatóanyagok kifejlesztése, előállítása is külön tudomány.

A technika vívmányait pedig követik a képzések és szabályozások, de mindig vannak úttörők, akik éberek, és kockáztatnak, akiknek a törekvésük és a személyes példájuk viszik előre az ágazat szereplőit. Ugyanilyen jelentős a tudás- és tapasztalatcserét lehetővé tévő fórumok létrehozása is, ahol tájékozódhatnak a gazdák, s ezt elismerő tapssal meg is köszöntük Bolyki Bencének, aki immár 7 éve szervezi számunkra a PREGÁt.

Ha feltételezzük, hogy ezek a jobb hatásfokú technikák, újítások drágábban jutnak el hozzánk, mint gyengébb képességű elődjeik, a magasabb hozam miatt nem éri a gazdát kár, viszont mindenképpen nyer az egészségesebb élettér területén. Akkor pedig már megéri, hiszen marad némi reménysugara az egyensúlyra törekvő természet ama roskadozó ágának, amit a globális tömegtermelés minden szereplője a teljes emberiség alatt vág.

Tudósított: Hajdu Ferenc
fotók: Target Communications