Bemutatkozik a Garamvári Szőlőbirtok

A Garamvári szőlőbirtok harminc éve működő családi vállalkozás. Az Ősszel is Balaton keretében beszélgettünk Wlasitch Mirjammal az őszi rendezvényekről, a szárazságról és a balatoni borfogyasztásról. Az eseményről bővebben itt, a jegyvásárlásról itt olvashatnak.

Hogy alakul az őszi szezon?

Legnagyobb fájdalmunkra valóban az őszi szezon mindig egy kicsit nyugodtabb szokott lenni. Így próbálunk gasztronómiai rendezvényekkel kooperálni, tematikus borkostolókkal készülni, vagy olyan pezsgős rendezvényekkel, amikkel a laikusok is szívesebben ismerkednek meg komolyabban. A bor, illetve a pezsgőfogyasztással kapcsolatos rendezvényeinket igyekszünk minden korcsoportnak elérhetővé tenni, illetve próbáljuk a covid után nem limitálni az emberek számát.

Említetted a gasztronómiai egységekkel való együttműködést. Ezt hogyan kell elképzelni?

Úgy szoktuk megoldani, hogy mi adunk egy borsort vagy egy bor kínálatot, illetve pezsgőt, és emellé az adott étterem, vagy gasztronómiai egység főz, esetleg kínál hozzá. Például a Furmint mellé a könnyed húsokat, a halakat, a zöldségeket nagyon szívesen ajánljuk. Nekünk volt nemrég egy esküvőnk, ahol a Furmint bort vittük ki, és a legnagyobb meglepetésünkre annyira gyorsan elfogyott, hogy utána tényleg az volt a kérdés, hogy miért nem hoztunk többet.

Melyek azok a borfajták, amelyeket legjobban szereti a közönségetek?

Mostanában azt vesszük észre, hogy a Balaton az a gyümölcsös, könnyed boroknak a területe. Hál’ Istennek a Furmintunk nagyon kedvelt, a Sauvignon Blanc szintén egy olyan fajta, ami nem feltétlenül található meg mindenkinél, és nagyon szeretik nálunk. De ugyanúgy a szokványos fajták, az Irsai Olivér, a Rozé is fantasztikusan tudják megtalálni azokat a fogyasztókat, akik alapvetően nem kedvelik annyira a borokat. Mindannyiunk számára nagyon fontos, hogy alkalmazkodni tudjunk az új trendekhez is.

Hogyan viselte a szőlő a szárazságot?

Ebben az évjáratban sajnos különösen nagy hangsúly volt a szárazságon, ami pont akkor jött, amikor bogyó kitettségének kellett volna az eső. Szerencsére azt mondhatom, hogy mivel a szőlő egy nagyon szívós növény, ezért a szüret előtti utolsó pár nap egy kis esővel is sokat segített, és ezért egyáltalán nem lett rossz a termés.

Fel tudtatok erre valahogyan készülni?

Nekünk különösen fontos lenne az eső, mivel a pezsgőket általában augusztus közepétől szeretjük szüretelni, hogy ne égjenek el a savak. Sajnos pont ez az időszak az, amikor egy-egy nap nagyon nagy jelentőséggel bír, és ezért nagyon fontos számunkra, hogy akkor ott milyen az időjárás. Úgyhogy igen, igyekszünk, illetve a szőlészeti munkákat is próbáljuk úgy alakítani, hogy már előre készüljünk az esetleges rossz időjárási körülményekre.

Fotó: Bozzai Attila

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Az  OC-BOR/2-2022/405111  „Ősszel is Balaton” című projektet megvalósításához a VEB2023 -EKF Program nyújtott 3.000.000 Ft támogatást.