Zala is meglelé borát!

Az Egri Csillag, a BalatonBor, a MyMATRA után a Zalai Borvidék is megalkotta közösségi borát, a Hegykét. A MATE keszthelyi Georgikon Campusán mutatták be a Zalai Borvidék zászlósborának szánt  fehérbor cuvée-t. A MATE Szőlészeti és Borászati Intézet cserszegtomaji kísérleti telepe mellett a zászlósbor megalkotásának motorja Tarsoly Róbert, Dóka Éva Pincészet borásza, valamint Keszler Viktor, a Keszler Birtok borásza volt.

A Zalai Borvidék zászlósborát Keszthelyen, a MATE Georgikon Campusán ünnepélyes keretek között mutatták be. Az eseményen részt vett Nyitrainé dr. Sárdy Diána intézetvezető; Dr. Szabó Péter, campus főigazgató-helyettes, Tarsoly Róbert, Dóka Éva Pincészet borásza; Keszler Viktor, a Keszler Birtok borásza; Kaj István, MNVH Zala megyei területi felelős.

Nyitrainé dr. Sárdy Diána intézetvezető megnyitójában elmondta, hogy a MATE sokat profitált az oktatási intézet-rendszer átalakításával, melynek legfőbb pozitívuma nem a térbeli terjeszkedés, hanem az, hogy olyan kiváló kollegákkal bővült az intézmény szürkeállománya, mint Dr. Szabó Péter, és munkatársai, akik jelentős szerepet vállaltak többek között az új közösségi bor megalkotásában is.

A Hegyke egy olyan friss, üde, lendületes, mégis komplex fehérbor, melynek alapját a Kárpát-medencében honos, vagy otthonra talált fajták, és a magyar – különösen a Keszthelyhez köthető – szőlőnemesítés élvonalbeli fajtái adják. Természetes, hogy ebben a zászlósborban jelentős szerepet kell vinnie azoknak a fajtáknak, melyeknek létrehozása Keszthely és a térség meghatározó személyiségéhez, Bakonyi Károlyhoz fűződnek.

Ennek megfelelően a Hegyke összeállításában a következőket kell szem előtt tartani:

  • Alapját a Kárpát-medencében honos, vagy otthonra talált fajták, és a magyar – különösen a Keszthelyhez köthető – szőlőnemesítés gyöngyszemei adják.
  • Összetételét tekintve szigorú szabályoknak kell megfelelnie, melyek azonban kellő mozgásteret biztosítanak, hogy minél több zalai borász elkészíthesse saját Hegykéjét.
  • A házasítás minimum 10, maximum 40 %-ban tartalmaz Cserszegi fűszerest, Nektárt, Pátriát, Rozáliát vagy Koronát, ám a bor gerincét (50-70% között) tipikus kárpát-medencei fajta alkotja, mint az Olasz rizling, a Furmint, a Hárslevelű vagy a Királyleányka.
  • Ezeken kívül a borász használhat még egyéb, a Zala OEM termékleírásban szereplő fehér fajtát, a fenti arányok betartásával.

A zalai zászlósbor lelkes zalai borászok közös munkájából született azzal a céllal, hogy nevet, arcot adjon a kevéssé ismert borvidéknek. Bár a régió adottságai kiválóak a nagy minőségű borok készítéséhez, a területi tagoltság, a klasszikus értelemben vett pincesorok hiánya, valamint a jellemzően kicsi, családi pincészetek által végzett termelés sokáig nehezítette a tételek népszerűsítését. A borász közösség két éve úgy döntött, egy zászlós borral teszi fel újra a Zalai Borvidéket Magyarország térképére. Ez lett a kezdeményezésben résztvevő borászatok közös bora, a zalai nedű, vagyis a Hegyke.

A szigorú kiválasztási rendszernek köszönhetően, ha bárki, bárhol felnyit egy Hegykét, nem fog csalódni – fogalmazott Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza. – A palackban az ígért üde, friss, lendületes, mégis tartalmas bort találja majd, mellyel leginkább belekóstolhat a Zalai Borvidék rejtelmeibe. A zalai borászok célja, hogy évről-évre több helyi borászat csatlakozzon a közösségi kezdeményezéshez, és készítse el saját Hegykéjét.

A Hegyke kezdeményezésben részt vettek: Cezar Winery, Dóka Éva Pincészet, Ezres Pince, Kányaváry Borbirtok, Keszler Birtok, Kránicz Borház, Mándli Borház, Medvebor Zalai Borászat, valamint Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.

(DT)