Zala is meglelé borát!

KH 105756

webwinewriting badge winner trans 2022Az Egri Csillag, a BalatonBor, a MyMATRA után a Zalai Borvidék is megalkotta közösségi borát, a Hegykét. A MATE keszthelyi Georgikon Campusán mutatták be a Zalai Borvidék zászlósborának szánt  fehérbor cuvée-t. A MATE Szőlészeti és Borászati Intézet cserszegtomaji kísérleti telepe mellett a zászlósbor megalkotásának motorja Tarsoly Róbert, Dóka Éva Pincészet borásza, valamint Keszler Viktor, a Keszler Birtok borásza volt.

A Zalai Borvidék zászlósborát Keszthelyen, a MATE Georgikon Campusán ünnepélyes keretek között mutatták be. Az eseményen részt vett Nyitrainé dr. Sárdy Diána intézetvezető; Dr. Szabó Péter, campus főigazgató-helyettes, Tarsoly Róbert, Dóka Éva Pincészet borásza; Keszler Viktor, a Keszler Birtok borásza; Kaj István, MNVH Zala megyei területi felelős.

KH 101747

Nyitrainé dr. Sárdy Diána intézetvezető megnyitójában elmondta, hogy a MATE sokat profitált az oktatási intézet-rendszer átalakításával, melynek legfőbb pozitívuma nem a térbeli terjeszkedés, hanem az, hogy olyan kiváló kollegákkal bővült az intézmény szürkeállománya, mint Dr. Szabó Péter, és munkatársai, akik jelentős szerepet vállaltak többek között az új közösségi bor megalkotásában is.

KHt 038

A Hegyke egy olyan friss, üde, lendületes, mégis komplex fehérbor, melynek alapját a Kárpát-medencében honos, vagy otthonra talált fajták, és a magyar – különösen a Keszthelyhez köthető – szőlőnemesítés élvonalbeli fajtái adják. Természetes, hogy ebben a zászlósborban jelentős szerepet kell vinnie azoknak a fajtáknak, melyeknek létrehozása Keszthely és a térség meghatározó személyiségéhez, Bakonyi Károlyhoz fűződnek.

KH 037

Ennek megfelelően a Hegyke összeállításában a következőket kell szem előtt tartani:

  • Alapját a Kárpát-medencében honos, vagy otthonra talált fajták, és a magyar – különösen a Keszthelyhez köthető – szőlőnemesítés gyöngyszemei adják.
  • Összetételét tekintve szigorú szabályoknak kell megfelelnie, melyek azonban kellő mozgásteret biztosítanak, hogy minél több zalai borász elkészíthesse saját Hegykéjét.
  • A házasítás minimum 10, maximum 40 %-ban tartalmaz Cserszegi fűszerest, Nektárt, Pátriát, Rozáliát vagy Koronát, ám a bor gerincét (50-70% között) tipikus kárpát-medencei fajta alkotja, mint az Olasz rizling, a Furmint, a Hárslevelű vagy a Királyleányka.
  • Ezeken kívül a borász használhat még egyéb, a Zala OEM termékleírásban szereplő fehér fajtát, a fenti arányok betartásával.

KH 0115

A zalai zászlósbor lelkes zalai borászok közös munkájából született azzal a céllal, hogy nevet, arcot adjon a kevéssé ismert borvidéknek. Bár a régió adottságai kiválóak a nagy minőségű borok készítéséhez, a területi tagoltság, a klasszikus értelemben vett pincesorok hiánya, valamint a jellemzően kicsi, családi pincészetek által végzett termelés sokáig nehezítette a tételek népszerűsítését. A borász közösség két éve úgy döntött, egy zászlós borral teszi fel újra a Zalai Borvidéket Magyarország térképére. Ez lett a kezdeményezésben résztvevő borászatok közös bora, a zalai nedű, vagyis a Hegyke.

KH 103054

A szigorú kiválasztási rendszernek köszönhetően, ha bárki, bárhol felnyit egy Hegykét, nem fog csalódni – fogalmazott Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza. – A palackban az ígért üde, friss, lendületes, mégis tartalmas bort találja majd, mellyel leginkább belekóstolhat a Zalai Borvidék rejtelmeibe. A zalai borászok célja, hogy évről-évre több helyi borászat csatlakozzon a közösségi kezdeményezéshez, és készítse el saját Hegykéjét.

KH 105417

A Hegyke kezdeményezésben részt vettek: Cezar Winery, Dóka Éva Pincészet, Ezres Pince, Kányaváry Borbirtok, Keszler Birtok, Kránicz Borház, Mándli Borház, Medvebor Zalai Borászat, valamint Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.

(DT)