Hegyke, Zala büszkesége

A hivatalos borbírálat eredményeként idén négy borászat palackozhatja a Zalai borvidék zászlósborát. A Hegyke népszerűsége igazolja a közösségi kezdeményezés erejét, a fokozott fogyasztói érdeklődés pedig jól láttatja: a hazai borkedvelők értékelik a minőséget, és nyitottak az újdonságokra. A 2023-as évjárat tételei hamarosan piacra kerülnek.  

A Hegyke igazi közösségi bormárka: helyi borászok hívták életre azzal a céllal, hogy arcot, karaktert adjanak az országos szinten kevésbé ismert borvidéknek. Zala ugyanis érdemes a figyelemre, egyre több pincében egyre magasabb minőségű, díjnyertes, felfedezésre váró tétel készül. A helyi szőlőfajták legmegkapóbb tulajdonságaira építő zászlósbor is ezt a fejlődést hivatott hangsúlyozni.

Tarsoly Robert ismerteti a borverseny szabalyait (foto Dekany Tibor)

A Hegyke harmadik évjárata

A Hegyke első, 2021-es évjáratát a Dóka Éva Pincészet és a Keszler Birtok készítette el. Az újdonság iránt a fogyasztók, a helyi forgalmazók és vendéglátósok egyaránt érdeklődtek, az összesen kb. 1 500 palackos készlet alig öt hónap alatt elfogyott. A 2022-es évjárat már hat borászat együttműködését jelezte. A Cezar Pincészet, Dóka Éva Pincészet, Kányaváry Borbirtok, Keszler Birtok, Mándli Pincészet, Tóth Pince összesen kb. 5 000 palackja országosan megtalálható volt, az új, idei évjárat megjelenése előtt a teljes készletet elkapkodták. A növekvő kereslet kielégítése érdekében idén 8 000-es palackszámmal terveznek a borászok.

A hévízi NaturMed Hotel Carbonában megrendezett bírálaton a termelők mellett a régió legnevesebb ágazati szakértői vettek részt, mint például Légli Ottó, a Légli Szőlőbirtok és Borászat tulajdonosa, Kovács Barnabás, a MATE Szőlészeti Borászati Intézet adjunktusa, illetve Vaszily Zsolt, a Da Bibere Borlovagrend kancellára.

Munkaban a zsuri (foto Tyukodi Laszlo)

Az origó rendszerű bírálat eredményeképpen a 2023-as Hegykét palackozhatja

  • a Dóka Éva Pincészet,
  • a Keszler Birtok,
  • a Mándli Borház, illetve
  • a Tóth Pince.

Kovács Barnabás a bírálat után elmondta: „2022-ben, a Hegyke borok piacra lépésének évében, az évjárat nem kedvezett a savdomináns friss tételek készítésének, mivel egy hosszú aszályos időszak előzte meg a szüretet. Nem úgy 2023, amely az ország valamennyi borvidékén csapadékos, gombás kórokozóknak kedvező évjárat volt. A Hegykéket alkotó borok azonban mindkét évben képesek voltak Zala karakterét megmutatni. A kóstolt tételek frissek, üdék voltak, és hol jobban, hol kevésbé, de a Cserszegtomajon nemesített fajták is megmutatták, mivel tudják segíteni a zalai bortelmelőket a zászlósbor brand építésben” – összegezte a MATE Szőlészeti Borászati Intézetének adjunktusa.

„A Hegyke népszerűsége a jól eltalált borstílusnak is köszönhető, ami igazodik az igényekhez, trendekhez, mégis ízig-vérig lokálpatrióta, vagyis zalai” – fogalmazott Tarsoly Róbert, a Dóka Éva Pincészet borásza. Kiemelte: „A tételhez felhasználható fajták és a megcélzott borászati jellemzők a termőtáj adottságaival együtt biztosítják az évről évre elvárt magas minőséget. Legyen bár száraz forró, vagy éppen ellenkezőleg, hűvös, csapadékos a nyarunk, a Hegyke akkor is Hegyke lesz! Erre garancia a szigorú bírálati, kiválasztási rendszer, és nem utolsó sorban a zalai borászok tudása, elkötelezettsége a márka iránt.”

Ujabb tetel Hegyke-aspirans erkezik a poharakba (foto Tyukodi Laszlo)

A Hegyke alapkövei

A Zalai borvidéknek ezer arca van, mind más, mégis mind hamisítatlanul zalai. A Hegyke ezt a gazdagságot nem korlátozza, hanem ellenkezőleg, a borászokat saját ars poetikájuk megalkotására bíztatja. Az összetételre vonatkozó szigorú szabályozás szavatolja a tételek „zalaiságát”, ám kellő mozgásteret ad, hogy az adott pince hagyományaihoz igazodva minél több zalai borász készíthesse el saját változatát.

A Hegyke összetétele:

  • 50%, max. 70%: Kárpát-medencében honos, vagy otthonra talált fajták, kiemelten Olaszrizling, továbbá lehet még: Furmint, Hárslevelű, Királyleányka.
  • 10%, max. 40%: Keszthelyen nemesített fajták: Cserszegi fűszeres, Nektár, Pátria, Rozália, Korona.
  • egyéb fajták: max. 40% (Zala OEM termékleírásban szereplő!)
  • illatos fajták részaránya nem haladhatja meg a 40%-ot: Ottonel muskotály, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Nektár, Sárga muskotály

Legli Otto nyilatkozik a Hegyke 2023 evjaratarol (foto Dekany Tibor)

Borászati jellemzők:

  • friss, üde, lendületes, mégis komplex száraz bor, elsődleges virág- és/vagy gyümölcs illatokkal, élénk zamatokkal
  • alkohol tartalom: min. 11,0% V/V
  • ajánlott borkészítési technológia: reduktív
  • alkoholtartalom emelése (cukrozás): tilos

További információ: https://zalabor.hu/