Hatputtonyosok a Pajzos Tokajtól

A Pajzos Pincészet ez év novemberében ünnepli alapításának 30. évfordulóját. A jubileum alkalmából megnyitották palackérlelő archívumukat, hogy borszakírókkal együtt kóstolják végig az elmúlt 30 év kincseit. Március 28-án a szamorodnik, június 14-én az ötputtonyos aszúk, míg szeptember 6-án a hatputtonyosok kerültek a poharakba. Három évtized csúcsproduktumait élvezhettük végig a három alkalommal, és a sorozatnak még nincs vége, hiszen az alapítás pontos évfordulóján, novemberben még újabb meglepetések várnak ránk.

 

 

A HNT Országos Borversenyén az Év Pincészete lett a Pajzos

Az idei Országos Borverseny eredményhirdetését augusztus 31-én tartották a Mariott Hotelben. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett és lebonyolított eseményen a legeredményesebb borászat vándordíját a kánaáni fürtöt cipelőkkel a Pajzos Tokaj nevében Laurent Comas vehette át. A Pajzos valóban kiemelkedő díjzuhatagban részesült, hiszen három nagyaranyat, két aranyat szüretelt, és ezen túlmenően még a „Legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából” különdíját is elhozták 2019-es Furmint Selection borukkal. Természetesen az eredmények jórészt Espák Pál szőlész, valamint Naár Ferenc borász munkáját dicsérik, akik 2015-ben érkeztek a borászathoz Hercegkútról.

A Megyer dűlő első írásos említéséről IV. Béla király korából van tudomásunk

Ahogy ott állt az emelvényen Laurent Comas, roskadozva a bronzszobor súlya alatt a fotóriporterek össztüzében, talán átvillant benne, hogy amikor Magyarország felé indult 1994-ben életében először, nyilván legkevésbé sem gondolta volna, hogy egyszer a világ borászatának csúcsait fogja ostromolni, mégpedig nagyszerű eredményekkel. Akkoriban azért célozta meg hazánkat Franciaországból, mert ezzel lehetősége nyílt a katonai szolgálatot civilként teljesítenie egy magyarországi, de francia tulajdonú cégnél. A Hatvani Cukorgyár volt első munkaadója, ennek megszűntét követően a kiskereskedelemben dolgozott, majd 2014-ben lett a Pajzos és a Megyer birtokigazgatója. Előtte csak hobbiból érdekelték a borok, így mint fogyasztónak, a tokaji aszú neki is márkát jelentett, ezért is vállalta el ezt a feladatot. Termelésirányítási és logisztikai szakos hallgatóként végezte tanulmányait Párizsban, így komplex módon tudta megközelíteni a borkészítés és borértékesítés feladatait, ami abban az időben hiányzott a hazai látásmódból.

Az ötputtonyos aszúk katonás rendben

Laurent Comas nem érzi úgy, hogy feladatai kimerülnének azzal, hogy jól végzi irányító tevékenységét a borászatnál. Részt vesz Sárospatak közéletében, ők is szeretnének hozzátenni a közösség építéséhez. A Pajzos tagja az öt pincészetből álló Sárospataki Borterasz Egyesületnek, amelynek az a célja, hogy visszakerüljön a város a borvidéki térképre, hiszen bár Sátoraljaújhely a térségi központ, de mégiscsak Sárospatak a történelmi központja a borvidéknek. Szívügye, hogy a vár alatti Rákóczi-pince ismét látogatható legyen.

Laurent Comas és Ripka Gergő a hatputtonyos aszúk bemutatóján

Ahogy a szamorodni kóstolót speciális falatkák kísérték, az ötputtonyosokat francia sajtok bagettel, úgy a hatputtonyosok kiteljesedését macaronok segítették. A fogadó pezsgőt követően a 2017-es hatputtonyos nyitotta a sort. Ez az évjárat belopta magát a tokaji borkedvelők szívébe, a yuzu-marcipános macaronnal kiegészítve kissebb csodát erdeményezett. A 2016-os friss savaival a szép egyensúly kiemelkedő mintáját jelenti az aszúk sorában amihez gyömbéres-ciromos macaronok passzoltak.

A 2013-as a krémességről és a szép botritiszes ízviágról szólt. A 2003-as hatputtonyost Zsurki Sándor készítette, a ribizli és a kávé játékosan incselkedtek ízeiben. A 2000-es, valamint az 1999-es két egymást követő csúcs-évjárat volt, ami nagy ritkaság a tokaji aszúk világában, ráadásul utóbbiból az utolsó kifutó palackok kerültek a poharakba. De  hogy ne záruljon az este meglepetés nélkül, még előkerült néhány palack az 1999-es év aszúeszenciái közül. 257 gr./l cukrával, 13,5-ös savával felejthetetlen záró élményt jelentett. Nem sok olyan borvidék van, ahol egy ilyen időutazást lehet tenni a múltban és egyben minőségben. Köszönhető valahol mindez  Laurent Comas és Tokaj szerencsés találkozásának.

Dékány Tibor