Rekordszámú magyar kiállító a ProWein szakvásáron

Die ProWein in DŸsseldorf ist die international fŸhrende Fachmesse fŸr Weine und Spirituosen und feiert in diesem Jahr ihr 25jŠhriges JubilŠum. Vom 17. bis 19. MŠrz 2019 prŠsentieren sich knapp 7.000 Aussteller aus 60 Nationen in zehn Messehallen. | ProWein in DŸsseldorf is the worldÕs leading trade fair for wine and spirits, and is the largest industry platform for professionals from viticulture, production, trade and gastronomy. From 17 Ð 19 March about 7,000 exhibitors from 60 Nations showcase their products in ten halls. This year ProWein celebrates its 25th anniversary.

A pálinka Magyarország egyik nagy múltú hungarikuma. Megőrzése és ismertségének növelése kiemelt feladatunk – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára, a ProWein kísérőrendezvényének keretében tartott magyar pálinkaesten.

A Düsseldorfi Főkonzulátus által szervezett rendezvényen a helyettes államtitkár kiemelte, hogy a világ első számú bor- és szeszesital-szakvásárán az idén 72 magyar cég, köztük négy pálinkafőzde mutatja be termékeit az érdeklődőknek. Mint mondta, hazánkban minden adott a kiváló minőségű pálinkák előállításához, hiszen jó minőségű alapanyagok állnak rendelkezésünkre, melyből kitűnő szakemberek készítik a fogyasztók asztalára kerülő italokat.

Magyarországon az elmúlt években több mint egymillió hektoliterfok pálinka került kereskedelmi forgalomba – ez mintegy 4 millió palack italt jelent évente – tette hozzá Belánszky-Demkó Zsolt.

A szaktárca helyettes államtitkára a kiállítás ideje alatt tárgyalásokat folytatott Markus Del Monegoval, a német sommelier szövetség alelnökével, sommelier világbajnokkal, valamint Christian Schwörerrel, a Német Bortermelők Szövetségének főtitkárával. A megbeszéléseken a magyar borok és szeszesitalok, valamint a magyar mezőgazdasági prémium termékek exportlehetőségeinek bővítéséről egyeztettek.

A 2019. március 17. és 19. között rendezett kiállításon az idei évben 64 ország 6900 kiállítója mutatkozott be a 142 országból érkezett, 61.500 fős szakmai közönségnek. Az elmúlt évekhez hasonlóan – a világ valamennyi fontos bortermő vidéke képviseltette magát. A borok mellett mintegy 400 szeszesital-, valamint 150 pezsgőgyártó is megjelent különböző specialitásokkal.

A trendelőadásokon olyan témákról lehetett hallani, mint a nagy magasságban termelt borok, az alumíniumdobozos kiszerelések vagy a Chenin Blanc és a Gamay fajták reneszánsza. A résztvevők megkóstolhatták a 2018-as fehérborokat is, amelyek már most is friss, gyümölcsös évjáratot ígérnek. Külön csarnokban mutatkoztak be a kézműves szeszesitalok, sörök és ciderek gyártói is.

(Forrás: AM Sajtóiroda, Prowein, fotó: Messe Düsseldorf, Constanze Tillmann)