Tállya bája

Tállya Tokaj-hegyalja legbájosabb települése. Hajdani öt templomával, izgalmas átjáróival, zeg-zugos utcáival ez az egykori mezőváros a Tokaji borvidék Szentendréje. A település rangját az is jelzi, hogy evangélikus templomában keresztelték meg Kossuth Lajost. Nem véletlen, hogy Weöres Sándor is ide helyezte költőnő-hősének, Psychének gyermekéveit. A tállyai termelők élcsapata néhány éve a Magyar Sommelier Szövetség szervezésében a Gundel étteremben mutatkozott be boraival. Most kíváncsiak voltunk, azóta hol tartanak.

Nem kétséges, hogy Tállya kissé beragadt a rajtnál. Amikor a Mádi Kör vagy a Tokaj Reneszánsz létrejött, Tállya még csak nyújtózkodott. Persze történtek itt is izgalmas kísérletek, amiből nyilvánvaló a tállyai terroir nagyszerűsége, letelepedett itt László Gyula, Alkonyi László, szép próbálkozásokat mutatott a Chateau Mate, de a csoportos áttörés még várat magára. Stabil építő munkát, folyamatos fejlődést a Rózsa György, Hollókői Jácint, Dudovics Attila triótól lehet érzékelni.

Most, hogy a polgármester-váltás is megtörtént végre, remélhetően a kissé álmos település képes lesz arra, hogy felújítsa elképesztően izgalmas épített örökségét, és megsokszorozza a városban fogadott turisták, borturisták számát. A turizmusban nagyon sok rejtett potenciál van még, elég csak arra utalnunk hogy katolikus temploma igényes kialakítású mellékoltáraival az egyik legpompásabb szakrális emléke a térségnek, míg evangélikus temploma Kossuth keresztelésének színhelyeként jelenthet ugyancsak elképesztő vonzerőt. Az izgalmas műemlékek közé tartozik az egykori Szirmay-kastély, a mai Oroszlános vendéglő is, melynek tulajdonosa jelenlegi alpolgármesterként mélyen elkötelezett a település fejlesztése mellett.

Persze mint minden Tokaj-hegyaljai településnek, Tállyának is a borturizmusban gyökerezhet legfontosabb vonzereje. A világ legnagyszerűbb borainak kóstolása Tállya történelmi hangulatot sugárzó, vadregényes pincejárataiban valódi egyedi élményt jelent.

Dudovics Attila  a Soós István borászati technikumban végzett Budafokon és amikor édesapjától, Dudovics Istvántól átvette a pincészet irányítását, rengeteg korszerűsítést hajtott végre a borkészítés technológiájában. De már fia is befejezte tanulmányait, aki ugyancsak bejelentette változtatási igényeit, így nincs veszélyben a borászat folyamatos megújulása. Pincerendszerükbe leereszkedni valódi romantikus élményt jelent. Dudovics Attila valóságos zsonglőre a tokaji borkülönlegességek készítésének, olyan dolgokat tud, amit tanulni nem lehet, csak beszippantani Tokaj borászatának szellemiségéből. A család a Köveshegyen 0,6; a Vároldalban 0,3; a Síposban 1,3; a Bártfayban 2 hektáros területet művel, a száraz borokban is, de még inkább az édesek világában van otthon. Aki nagyon a bizalmába férkőzik, korlátozott mennyiségben még egy rendkívüli ritkaságot, vörös aszút is kóstolhat nála.

Hollókőinek lenni Tállyán már egymagában rangot jelent. A nagymultú családi pincészet irányítását Hollókői Jácint 2013-ban vette át édesapjától. Közel 5 hektáros szőlőterületen gazdálkodnak a Dongó, a Hasznos, a Pipiske, a Bártfai, és más dűlőkben, melyeken kizárólag őshonos fajtákat termesztenek. A Tökösmály dűlőben 1963-as gyalogtőkés telepítésű Furmintjuk ugyan munkában sok többlet ráfordítást kíván, ám a minősége meghozza eredményét. A borok hordóban érnek, leginkább finom seprőn tartva de nem kevergetve, igazi élményt kínálnak, legkivált mintegy 200 éves, 62 méter hosszúságú, háromágú családi pincéjükben fogyasztva. 2019-es Tokaji Fordítása a műfaj klasszikusa.

Rózsa György kertészmérnökként végzett, majd elvégezte a növényvédelmi és tápanyaggazdálkodási szakmérnökit, azután szőlész-borász szakmérnökként fejezte be tanulmányait Kecskeméten. Azon kívül, hogy Tállyán jelenleg az egyik legnívósabb családi gazdaságot vezeti, a térség tekintélyes növényvédő szakembere is egyben. Borai egyre szebb eredményeket érnek el, tokaji különszámában a Borigó magazin is a legszebb meglepetésnek értékelte szortimentjét.

Kossuth Lajos mellszobra megkeresztelésének helyszínén, a tállyai református templomban

Rózsa György  családi borászatának legnagyobb területe Tállyán a Nyerges dűlőben van, összesen 6 hektár, amiből 2 és fél hektár van egy tömbben. Szinte a teljes területen a Furmint a dominál, de van mellette némi Hárslevelű, Kövérszőlő, és Sárga muskotály is. A szüretet követően a szőlő félórán belül feldolgozásra kerül egészfürtös préseléssel, ez a legfontosabb lépése annak a folyamatnak, hogy az oxidáció kerülésével olyan dús beltartalmú, intenzív gyümölcsös zamatokat mutató borok kerülnek palackjaiba.

Hollókői Jácint történelmi hangulatú háromágú pincéjében adott a hangulat a nagy borok kóstolásához

Rózsa György nemzetközi vonatkozásban is a világ élvonalát képviseli, ezt jelzi többek között, hogy a Bergamoi „Serendipity Wines” borversenyen – a nemzetközi borfesztivál és borverseny az értékek felfedezését fejezi ki megnevezésében – egyetlen borával két aranyat szerzett. Aranyérmet szerzett 2008-as tokaji aszúja a nemes édesborok kategóriájában, valamint az öt újságírói arany közül is kiérdemelt egyet egy Fertő-tó menti Trockenbeerenauslese, továbbá három olasz bor mellett. Rózsa György nevét és borait ideje megismernünk, hiszen eredményei azt sugallják, hogy Tállya hosszútávra megtalálta benne kiemelkedő borász-egyéniségét.

A római katolikus templomban lévő Szent Vencel mellékoltárt a neves osztrák művész, Franz Anton Maulbertsch festette

„Never repaer the Road” – (ne korszerűsítsék az úthálózatukat!) – mondta hajdanán egy angol szakember a Villányi Borvidék egyik legkisebb települése polgármesterének, mert az átutazó turizmussal könnyen elveszítheti egyediségét, sajátos báját. Talán Tállyával is ez a helyzet. Ma még őrzi hamvasságát, de az egykori mezőváros értékeit mégiscsak fel kell tárni, be kell mutatni, ez további fejlődésének alapvető igénye. Nagyon sok a teendő. Meg kell kezdeni a katolikus templom altemplomának régészeti feltárását, majd a templom restaurálását, hogy teljes pompájában megcsodálható legyen. És ha már egyszer Tállya Európa mértani közepe, akkor erre is építeni kellene valamit, egy magas, liftes kilátót, ami buszforgalmat vonz, és amit aztán „Nézzen körül Európa közepéről” – szlogennel lehetne népszerűsíteni. Az Oroszlános vendéglőnek is megvannak a tervei a helyi szálláshely-kapacitás bővítésével kapcsolatban. Mindez szükséges ahhoz hogy Tállya ki tudjon bontakozni. Mert a nagy borok – ami az alapot jelenti – ott vannak.

(Dékány Tibor)