Ki kóstolt már fehér Merlot-t?

Copy of AVE15371

Egy szerencsés véletlennek köszönhetően jutottam el a gyönyörű borászatba, ahol legnagyobb meglepetésemre a kóstolósor első tétele egy Merlot-ból készült fehérbor volt. Erről a helyről mesélnék egy kicsit.

Chateau kpe 1

A Château Picoron nevet viselő borászatot a Picoron család alapította 1570-ben. Azóta természetesen számos változáson ment keresztül, jelenlegi tulajdonosai egy ausztrál pár – Glenda és Frank Kalyk – 2015 óta foglalkoznak itt borkészítéssel. Jelenleg 4,5 hektárból álló ültetvényről szüretelnek, 25-30 éves tőkékről és a termesztett szőlőfajták sora nem túl hosszú: Merlot.

A Château helyzetét – mint megannyi egyéb szituációt – igencsak megnehezítette a Covid járvány, ugyanis a tulajdonosok két éve nem tudtak Franciaországba utazni a határzárak miatt. Ez idő alatt heti jelentéseken, illetve rendszeres videó-, és telefonhívásokon keresztül kommunikáltak a főborásszal.

A Câteau Picoron borait Camille – a borász – következőképpen jellemezte:
„A boraink a Merlot egyedülálló kifejeződései, amelyeket a hagyományos francia borászati technikák ihlettek. Nem arra törekszünk, hogy másokhoz hasonlítsunk, hanem arra, hogy boraink önkifejezőek legyenek, mutassák meg egyediségüket. Kísérletezünk, úttörők vagyunk és alkotunk.”

Copy of AVE1952A fehér merlot készítésének ötlete abból a fakadt, hogy csak egy szőlőfajtát használnak, és ennek megőrzésével próbáltak különböző újításokat találni a terméklista színesítésére. Mivel tapasztalataik azt mutatták, a piac nem a nehéz, magas alkoholtartalmú borokat keresi, ezzel ellentétes irányba indultak el és így született meg a fehér Merlot gondolata. Ezt az újítást cseppet sem bánták meg, legkeresettebb boraik a „No Lemon, No Melon” névre hallgató fehérbor, a „Madam, I’m Adam” gyöngyözőbor és a legkönnyedebb vörösboruk, a „Tattarrattat” melyekkel mind Bordeaux egy új, eddig nem igazán ismert arcát próbálják bemutatni.

Még egy érdekességet szeretnék kiemelni a borokról, ami talán már feltűnhetett az előző bekezdésben, de ha nem, most elárulom: minden boruk neve palindrom, azaz visszafelé olvasva is ugyanazt adja mint elölről kezdve.

Copy of AVE07601

Jó hír: boraik nem csak Franciaországban elérhetők, az export a teljes értékesítésük 60%-át teszi ki. Megtalálhatók Németországban, Hollandiában, az USA-ban, az Egyesült Királyságban, természetesen Ausztráliában, Thaiföldön és hamarosan Olaszországban is. Ki tudja, egyszer talán Magyarország is felkerül a listára.

Copy of AVE0920

Mostanában kezdtek átállni biogazdálkodásra, minden borukat minimális beavatkozással állítják elő. Az oslói székhelyű tervezőkkel, az Olsson Barbieri csapattal dolgoztak együtt a márkaarculat, valamint az összes címke és palack megalkotásán. Ahogy Camille mondta: „Ez a márka képviseli a törekvésünket, hogy a bordeaux-i borok következő generációját építsük!”

medence

Ha Bordeaux-ba látogat az ember (ami nekem szerencsésen megadatott az Eszterházy Károly Egyetem ösztöndíjával [ https://borespiac.hu/2022/01/04/takacs-reka-emese-a-jovo-borasza-dij-gyoztese/ ]), mindenképpen érdemes lehet útba ejteni a helyet, mert nem csak a bor különleges, de a látvány is gyönyörű. Remélem a képek vissza tudnak ebből adni valamit.

(Takács Réka)