Kiderült, mely borászatok palackozhatnak idén BalatonBort

balatonbor 2022

Január 26-án a Dobosi Birtokközpontban összegyűlt a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság, hogy végigkóstolják a borászok által leadott mintákat. A nap végére kiderült, melyik borok feleltek meg a BalatonBor minősítés követelményeinek.

„Az idei év elsődleges célja, hogy átlépjük a 100 000 palackos határt és a Balatonparton a HORECA szektorban kiemelt helyre kerüljön a BalatonBor. A termelők egyre jobban érzik, hogy a BalatonBor milyen szerepet tölt be a régiós termékpiramisban és a stílust is nagyon szépen sikerült összehangolni az évek során. Idei évben a bíráló bizottsággal közösen megállapítottuk, hogy nemzetközi szakmai szinten is nagyon erős lett a Balaton borrégió alapterméke” – foglalta össze a bírálat tapasztalatait Pintér Zsolt, a projekt vezetője, a Kóstolom ügyvezetője és WineGroup projekt sales & marketing vezetője.

A következő borászatok palackozhatnak idén BalatonBort:

  • Istvándy Pincészet
  • Hujber Pincészet
  • Zelna Borászat
  • Szeremley Borház
  • Dobosi Pincészet
  • Gyukli Pince
  • Dobosi Pincészet
  • Koronczai Pincészet
  • Pócz Pincészet
  • Veszrpémi Pince
  • Feind Pince
  • Tagyon Birtok
  • Koronczai Pincészet
  • Fata Pince
  • Szeremley Borház
  • Tagyon Birtok
  • Gyukli Pince
  • Bujdosó Pincészet

Idén még két BalatonBor / HegyBor bírálat kerül megrendezésre:

  • március 23. szerda – Szentantalfa (BalatonBor, Hegybor)
  • június 01. szerda – Szentantalfa (BalatonBor, Hegybor)

„A Balatonon a minőség soha nem volt annyira fontos, mint most, és ennek a szintjét meghúzni közös érdekünk. A BalatonBorból még nem sikerült annyit készíteni, ami ne fogyott volna el a következő évjáratig, nálunk is egyre több készül belőle évek óta. Ez a többi pincénél is jellemző, 2022-ben az a célunk, hogy még több kisebb és nagyobb pince beálljon a márka mögé, és együtt átlépjük a bűvös 100.000 palackot az éves BalatonBor mennyiséggel. Azt tapasztaljuk, hogy évről évre egyre jobb minőségű, egységesebb stílusú borok készülnek, és a bírálat során egyre többen válnak jogosulttá arra, hogy BalatonBort palackozzanak. A környékbeli vendéglátósok pedig, akik eleinte nem igazán értették ezt a koncepciót, mostmár inkább azért panaszkodnak, hogy hamar elfogynak a borok, mert egyre népszerűbbek. Azt gondolom, hogy ez is egy nagyon jó formája a Balaton és a balatoni borok kommunikációjának.” – Dobosi Győző