Nemzetközi együttműködési lehetőségek a borászatban

Négy latin-amerikai országgal ismertették meg a szőlészet és borászat területén a tudományos együttműködési lehetőségeket az Agrárminisztérium és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének közös rendezvényén. Bencsik Dávid helyettes államtitkár szerint a tapasztalatcserék segíthetik az agráriumot és azon belül a borászati szektort érintő kihívásokat.

Az Agrárminisztérium és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete 2022. január 20-án közös workshopot rendezett, négy latin-amerikai ország – Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru – nagyköveteinek és elöljáróinak részvételével. A pécsi esemény célja volt, hogy a latin-amerikai országokkal megismertessék a szőlészet és borászat területén a tudományos együttműködési lehetőségeket. A bor a mezőgazdasági termékek gyémántja, amely a magyar kultúrától és hazánk arculatától elválaszthatatlan.

Bencsik Dávid nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár az eseményen elhangzott beszédében hangsúlyozta a tudományos együttműködések jelentőségét. Úgy véli, az ebből fakadó eredmények, tapasztalatcserék segíthetik az agráriumot, és azon belül a borászati szektort, hogy napjaink kihívásaival – például a klímaváltozás negatív hatásaival – szemben sikeresen ellen tudjon állni.

A helyettes államtitkár reméli, hogy a tudományos együttműködéseket követően a gazdasági és külkereskedelmi relációk is erősödni fognak a térség államaival. A magyar borok az agrár-külkereskedelmünk meghatározó termékei, ezért fontos, hogy számukra is újabb piacokat szerezzünk.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének génbankja 1800 fajtát őriz, ezzel nemzetközileg is jelentős intézetté vált. Bencsik Dávid szerint lehetőségünk van fejleszteni a magyar tudást a dél-amerikai partnereinknek, amellyel ők is képesek lesznek megtalálni azokat a rezisztens fajtákat, amelyek a változó klimatikus körülmények között a saját országaikban is sikeresen termeszthetők.

A közelgő Vince nap apropóján Cziglányi Zsolt atya egy rövid imádságot követően megáldotta a szőlővesszőket. A tőkékre pedig a régi szokást felelevenítve hurkákat és kolbászokat helyeztek el.

(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: Vermes Tibor)