A bor oxidációra való hajlamának objektív feltérképezése
„[…] Az oxigén mellett, a borkészítés első szakaszától kezdve, az érés, a feldolgozás és az érlelés során kiemelten fontos a polifenolok vizsgálata.
Az alábbiakban egy olyan objektív eljárást mutatunk be, amely segít meghatározni, hogy az adott bor mennyire érzékeny az oxidációra. A kapott információk birtokában még tudatosabb lehet a megfelelő lezáró kiválasztása úgy, hogy optimális életgörbét biztosítson a már lepalackozott bor számára.
A fejlődési tendencia teszt a levegőrezisztencia teszt továbbfejlesztett változata. Hagyományos esetben kóstolás előtt és után levegőztetjük a bort, azonban az így kapott eredmény nem feltétlenül konzisztens, hiszen a kettő közt eltelt idő és maga a kóstolás is nyilvánvalóan szubjektív. ”
Kerttrade Kft.
A teljes cikk elérhető a Bor és Piac magazin legfrissebb, 2021/6. lapszámában, amit megtalál az újságárusoknál, vagy megrendelhet szerkesztőségünktől.
( laprendeles@borespiac.hu | https://borespiac.hu/laprendeles/ )