Év Bortermelője 2021: Nyúlné Dr. Pühra Beáta

December másodikán de. 10 órakor nyitotta fel a Magyar Bor Akadémia Titkársága a szavazatokat tartalmazó borítékokat, melynek fejleményeként a déli órákban került sor az eredményhirdetésre.  Az öt jelölt közül az idei Év Borásza megtisztelő cím Nyúlné Dr. Pühra Beátáé, a Nyakas Pincészet főborászáé lett.

Nyúlné Dr. Pühra Beáta magazinunk stábjával az eredményhirdetést követően

Nyúlné Dr. Pühra Beáta meghatódva reagált a bejelentésre, mint elmondta, ő ezt a díjat az egész kollektívája nevében érdemelte ki, akikkel kitűnő alkotókedvű és hangulatú csapatot alkotnak. Megköszönte a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnökének, Dr. Kállay Miklósnak, hogy az egyetemről a Nyakas Pincéhez ajánlotta, valamint a Magyar Bor Akadémia tagjainak, hogy kiérdemelte figyelmüket, szavazataikat.

Az idei Év Bortermelője választás legjobb ot jelöltje

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke elmondta, hogy mind az öt jelölt kiérdemelte munkájával az Év Bortermelője kitüntetést. Mind az öt jelölt bemutatta egy-egy büszkeségét, csodaszép borokat. A kóstolás sorrendjében Nyúlné Dr. Pühra Beátától egy késő szüret Chardonnay-t kóstolhattunk, Liptai Zsolttól egy Prior Pinot Noir-t, Figula Mihálytól egy Kékfrankost a Tihanyi félszigetről. A vörösborok többségét aztán egy villányi Cabernet Franc biztosította Ipacs Szabó Istvántól, majd a Mátyás cuvée zárta Günzer Tamástól. Mindegyik tétel olyan volt, hogy bármelyik nemzetközi borversenyen biztos helye van az aranyérmes borok között.

Hosszú idő után, néhány évvel ezelőtt ismét feltűnt egy hölgy a jelöltek között, és azóta minden évben magabiztosan ott is volt Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza, akinek már a családja is kötődött a borkészítéshez. A nagypapának volt egy kicsi szőlőskertje, pici pincéje, ahol bort készített, Bea édesanyja pedig az Állami Gazdaság bácsalmási pincéjében dolgozott. A kislány a pincészet laborját egy igazi szentélynek tartotta, ami már gyerekként is elvarázsolta. Sokat sertepertélt édesanyja körül, így nem volt kérdés, hogy felnőttként a borkészítéssel szeretne majd foglalkozni. Bea mindent kitanult, amit csak lehetett: a Kertészeti Egyetem elvégzése után megszerezte a doktori fokozatot, majd pálinkamester szakmérnök lett, emellett egyetemi docens címet is kapott.

Bea 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, ahol a borászat irányítása mellett feladata a minőség-ellenőrzés és a palackozó üzemeltetése. A pincészet nagyszerű helynek bizonyul a sokszínű borász számára, hiszen ötletei megvalósításában mindig támogató hátteret kap, így emberileg és szakmailag is kiteljesedhet. A jelenleg 188 hektáron gazdálkodó pincészet évente több, mint 1 millió palack bort készít, amelyet a hazai piac mellett külföldre is exportálnak. A rendkívül széles termékpalettának köszönhetően minden borkedvelő megtalálja kedvencét a Nyakas borok között.

A borász munkáját dicsérik a hazai és külföldi versenyeken elért eredmények, 20 év alatt több mint 100 érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Bea személyes kedvence a Rajnai rizling fajta, amit a borok királynőjének tart. Lassan nyílik meg, különleges ízeket mutat, éretten lesz igazán kifinomult, az évjáratok nagyon eltérnek egymástól, így igazi kihívást jelent a borász számára. Tudásának gyarapítása céljából és kikapcsolódás gyanánt Bea legszívesebben külföldi borvidékekre utazik, hogy a borkészítési technológiák mellett a szőlőfajtákat tanulmányozza, és hogy jobban megismerje a hagyományokat és tradíciókat, de úgy tartja, hogy hazánkban is rengeteg felfedezetlen kincs rejtőzik még. Külföldi útjai során nagyon elvarázsolták az osztrák és új-zélandi Sauvignon blanc borok, pezsgőrajongóként pedig főként a Franciaországból származó pezsgők adják az ihletet egy régi álma megvalósításához, hogy pezsgőt készíthessen.

Bea egy rendkívül kedves, sugárzó arcú, sikeres és motivált ember. Boldogságának titka három összetevőből áll: hobbija, vagyis a munkája, három fiúgyermek boldog édesanyja és a pozitív életszemlélet.

Beával készült beszélgetésünket itt olvashatják.