Év Bortermelője 2021: Nyúlné Dr. Pühra Beáta

EB 3850

December másodikán de. 10 órakor nyitotta fel a Magyar Bor Akadémia Titkársága a szavazatokat tartalmazó borítékokat, melynek fejleményeként a déli órákban került sor az eredményhirdetésre.  Az öt jelölt közül az idei Év Borásza megtisztelő cím Nyúlné Dr. Pühra Beátáé, a Nyakas Pincészet főborászáé lett.

EB 12 scaled

Nyúlné Dr. Pühra Beáta magazinunk stábjával az eredményhirdetést követően

Nyúlné Dr. Pühra Beáta meghatódva reagált a bejelentésre, mint elmondta, ő ezt a díjat az egész kollektívája nevében érdemelte ki, akikkel kitűnő alkotókedvű és hangulatú csapatot alkotnak. Megköszönte a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnökének, Dr. Kállay Miklósnak, hogy az egyetemről a Nyakas Pincéhez ajánlotta, valamint a Magyar Bor Akadémia tagjainak, hogy kiérdemelte figyelmüket, szavazataikat.

EB 111303 scaled

Az idei Év Bortermelője választás legjobb ot jelöltje

Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke elmondta, hogy mind az öt jelölt kiérdemelte munkájával az Év Bortermelője kitüntetést. Mind az öt jelölt bemutatta egy-egy büszkeségét, csodaszép borokat. A kóstolás sorrendjében Nyúlné Dr. Pühra Beátától egy késő szüret Chardonnay-t kóstolhattunk, Liptai Zsolttól egy Prior Pinot Noir-t, Figula Mihálytól egy Kékfrankost a Tihanyi félszigetről. A vörösborok többségét aztán egy villányi Cabernet Franc biztosította Ipacs Szabó Istvántól, majd a Mátyás cuvée zárta Günzer Tamástól. Mindegyik tétel olyan volt, hogy bármelyik nemzetközi borversenyen biztos helye van az aranyérmes borok között.

EB 121911 scaled

Hosszú idő után, néhány évvel ezelőtt ismét feltűnt egy hölgy a jelöltek között, és azóta minden évben magabiztosan ott is volt Nyúlné Dr. Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza, akinek már a családja is kötődött a borkészítéshez. A nagypapának volt egy kicsi szőlőskertje, pici pincéje, ahol bort készített, Bea édesanyja pedig az Állami Gazdaság bácsalmási pincéjében dolgozott. A kislány a pincészet laborját egy igazi szentélynek tartotta, ami már gyerekként is elvarázsolta. Sokat sertepertélt édesanyja körül, így nem volt kérdés, hogy felnőttként a borkészítéssel szeretne majd foglalkozni. Bea mindent kitanult, amit csak lehetett: a Kertészeti Egyetem elvégzése után megszerezte a doktori fokozatot, majd pálinkamester szakmérnök lett, emellett egyetemi docens címet is kapott.

EB 3888

Bea 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, ahol a borászat irányítása mellett feladata a minőség-ellenőrzés és a palackozó üzemeltetése. A pincészet nagyszerű helynek bizonyul a sokszínű borász számára, hiszen ötletei megvalósításában mindig támogató hátteret kap, így emberileg és szakmailag is kiteljesedhet. A jelenleg 188 hektáron gazdálkodó pincészet évente több, mint 1 millió palack bort készít, amelyet a hazai piac mellett külföldre is exportálnak. A rendkívül széles termékpalettának köszönhetően minden borkedvelő megtalálja kedvencét a Nyakas borok között.

EB 3847

A borász munkáját dicsérik a hazai és külföldi versenyeken elért eredmények, 20 év alatt több mint 100 érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Bea személyes kedvence a Rajnai rizling fajta, amit a borok királynőjének tart. Lassan nyílik meg, különleges ízeket mutat, éretten lesz igazán kifinomult, az évjáratok nagyon eltérnek egymástól, így igazi kihívást jelent a borász számára. Tudásának gyarapítása céljából és kikapcsolódás gyanánt Bea legszívesebben külföldi borvidékekre utazik, hogy a borkészítési technológiák mellett a szőlőfajtákat tanulmányozza, és hogy jobban megismerje a hagyományokat és tradíciókat, de úgy tartja, hogy hazánkban is rengeteg felfedezetlen kincs rejtőzik még. Külföldi útjai során nagyon elvarázsolták az osztrák és új-zélandi Sauvignon blanc borok, pezsgőrajongóként pedig főként a Franciaországból származó pezsgők adják az ihletet egy régi álma megvalósításához, hogy pezsgőt készíthessen.

EB 115526

Bea egy rendkívül kedves, sugárzó arcú, sikeres és motivált ember. Boldogságának titka három összetevőből áll: hobbija, vagyis a munkája, három fiúgyermek boldog édesanyja és a pozitív életszemlélet.

Beával készült beszélgetésünket itt olvashatják.