Schieber Anita és Markus szőlőjéből készül a kiváló Schieber bor

Október végén Schieber Anita meghívására Szekszárdra látogattunk, a Schieber Borászat 2020-ban felépült modern birtokközpontjába. Dr. Schieber Anita Magyarország Legszebb Szőlőbirtokának tulajdonos-ügyvezetője. Anitának szülői, dédszülői vonalon volt kötődése a szakmához, de egész más területről érkezett. 2009-ben csöppentek bele férjével, Schieber Markusszal a szekszárdi borok világába, és 2010-ben vettek meg egy műemléki pincét a Kadarka utcában. 2020-ra pedig felépült modern birtokközpontjuk a  Baranya-völgyben, ahol a szőlő feldolgozása kíméletesen és  gravitációs technológiával történik. Mára 56 hektáron gazdálkodnak, amely terület nagy része a Baranya-völgyben található, ezen kívül kizárólag a Görögszó dűlőben van ültetvényük 12 hektáron. A sokszínűség záloga, hogy még fajtákon belül is különböző klónokkal dolgoznak, többféle korúak az ültetvényeik és többféle terroirral rendelkeznek. Idén megnyerték a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat nagybirtok kategóriában, ennek kapcsán kerestük fel Anitát. A beszélgetésen Rappay József főborász is részt vett, borszakmailag kikerekítve a történetet.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Még az idei, 2021-es évben megérkezik a saját palackban erjesztett pezsgőkészítéshez szükséges
technológiánk, Szekszárdon elsőként. Ez jelentős fejlesztés, hiszen két éve készítünk pezsgőt, ami úgy
gondoljuk, hogy kellően visszatükrözi az eleganciáról vallott filozófiánkat. […]

Telepítettünk háromféle rezisztens fajtát is. Szőlőinket AKG rendszerben műveljük, azaz minősítetten
környezetbarát módon. Nem használunk felszívódó növényvédő szereket, se gyomirtó szereket. Ezzel
együtt minden évben szeretnénk átállítani két hektár szőlőt a biotermesztés irányába, ami 2018-ban
már el is kezdődött a nagy diófa melletti ültetvényen, ami idén már tanúsított bioterületként
működik.

Miért döntöttetek a biora való fokozatos átállás mellett?

A szőlőterületeink telepítése előtt talajvizsgálatot tartottunk, mint AKG tagok, majd negyven
centiméter mélyre meszet dolgoztunk a talajba, ami ettől olyan kemény lett, mint a beton. Ha vizes a
talaj, akkor nem dolgozunk rajta, így védjük a talajt a lepusztulástól és segítjük a biodiverzitás
megőrzésében. […]

Hogy viszonyultok a gépi szüret mind szélesebb körben való elterjedéséhez?

Ezek mellett még számos érdekes kérdésre kaphatnak választ a Bor és Piac magazin legfrissebb, 5. lapszámában, amire előfizethetnek szerkesztőségünkben, vagy megtalálhatják az újságárusoknál.