Okos megoldások a borászatok szolgálatában

Szemléletében, gyakorlatában és valóságában is változik életünk ebben az évben a járványhelyzet miatt, melynek óhatatlanul is hatása lesz borászkodásunkra.

Már most számos, a borászok életét megkönnyítő megoldás érhető el a világban. Felértékelődnek a könnyű, költségkímélő és hatékony megoldások, melyek aktívan alkalmazhatóak az erjesztéstechnológia és szőlőfeldolgozás területén.

Könnyebb erjesztés a Fermentis „Easy 2 Use” (továbbiakban: E2UTM) tanúsítással és címkével rendelkező aktív száraz élesztőkkel.

Első jellemzője az, hogy már nem kell újra hidratálni őket a beoltás előtt. Közvetlenül a mustba tehetők – az E2UTM tanúsítással rendelkező termékek –, az erjedés minősége nem változik. Ezáltal a borász nem csak időt takarít meg, hanem a rehidratáció során alkalmazott vizet és energiát is megspórolja. A rehidratációkor alkalmazott edények mosásához szükséges vegyszert is kiiktatja, ami pedig a környezetet is kíméli. Akár rehidratál a borász, akár nem, ez már nem hatékonyság, hanem preferencia kérdése. Bárhogy is, az E2UTM termékek lehetőséget adnak a fermentációs fázis leegyszerűsítésére.

Elérhetőek környezetbarát élesztőszármazékok is MICRO-granulátum formában. A termékek porossága gyenge, ellenben diszpergálhatósága magas, így a részecskék felhasználás közben történő belégzésének problémája is megoldódott.

A folyékony formájú ViniLiquid™ hatékony fermentációs aktivátor, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy kihasználja az erősen lebontott autolizált élesztők oldható, illetve oldhatatlan részei közötti optimális szinergiát. Innovatív folyékony formája megkönnyíti a borászok munkáját. Különösen alkalmazható olyan borászatok számára, amelyeknél felmerül a működési idő csökkentésének problémája és / vagy nehezen erjeszthető – vagyis alacsony rendelkezésre álló nitrogéntartalmú, rossz vitamintartalmú, túlélési tényezők hiányával rendelkező – mustokkal szembesülnek stb. Teljes diszperzibilitás érhető el homogenizációs probléma nélkül. Szivattyúzható és homogén, adagolható manuálisan vagy automatizált rendszerrel.

A Chr. Hansen VINIFLORA® közvetlenül beoltható kultúrák páratlan előnyöket biztosítanak a borászok, a minőségi vezetők és a borászat vezetői számára. Kényelem: a termékek használatra készek, csak bele kell önteni a bor tartályába vagy a hordójába, és hagyni, hogy működjenek. A megtakarított idő lehetővé teszi a borászok számára, hogy fontosabb feladatokra összpontosítsanak. Fenntartható TOP minőség: a VINIFLORA® termékek képviselik a piacon elérhető egyik legmagasabb minőséget. Folyamatirányítás: ennek a magas minőségnek köszönhetően a VINIFLORA® termékek kiváló szintű folyamatvezérlést biztosítanak a borászok számára. A malolaktikus fermentációk kezelésének ezen javulásával három előny közvetlenül következik: (i) gyorsabb és biztonságosabb erjesztés a korábban elkészített készborokkal energiamegtakarítás céljából, (ii) borminőség javítása, (iii) az élelmiszerbiztonság és a nyomonkövethetőség javítása, mivel a VINIFLORA® termékek nem termelnek biogén aminokat (például hisztamin) malolaktikus erjedés során. A beruházások megtérülése: a VINIFLORA® – a DVS® baktériumokat egyre inkább használják szerte a világon alacsony „felhasználási költségeik” miatt.

A gépek területén két érdekesség: (i) az egyik a kerámia cross-flow szűrő, (ii) a másik az , mindkettő a Della Toffola cég gyártásában.

A kerámia cross-flow a feldolgozás alatt képződő veszteséget minimalizálja, mindamellett, hogy a legnagyobb tisztaságot tudjuk vele elérni. A Della Toffola kifejlesztette az új OMNIA szűrőket, különösen az aljak és bármilyen folyadék – must, mustaljak, bor, kezelt, derített borok – szűrésére,  kezelésére, amelyek magas szediment tartalommal rendelkeznek. Teljesen automatizált, nem igényel operátori jelenlétet és nem igényel szűrési segédanyagot. A borász egyszerűen a műszak végén összeállítja a szűrést és akár otthonról okostelefonról elindítja a szűrést. Történhet éjszaka is, mely esetben az áramköltségen is spórolhat.

Különösen akkor fontos a szűrés könnyedsége, ha megfelelő prést alkalmazunk. Az intelligens prés, melyet szintén a Della Toffola fejlesztett ki, mesterséges intelligenciával ellátott, teljesen automatikus ciklusokkal (töltés, préselés, ürítés és mosás) dolgozik. Fő előnye, hogy rövidebb préselési ciklusokkal gyorsabban dolgozik, alkalmazkodik a szőlőtípushoz. Szín- (RGB piros-zöld-kék értékek) és sűrűségmérése által programozza be magát, önállóan préselési programsorrendet állít be, önszabályozó, HMI (Human-Machine Interfac)-kel rendelkezik, PLC-vel, szabályozókkal, kapcsolókkal és szoftware-rel ellátott. Nincs szükség speciális munkaerőre, teljesen automatikus.

A fenti okos újdonságok, megoldások sok borász számára jelenthetnek könnyebbséget, hiszen a munka egyszerűbbé válik és nagyobb biztonságot jelent mind a munkavállalók, mind a bortermelő családok számára. (X)

A Szendei Wine elérhetőségei: www.szendei.hu, +36 20 295-5079