Nyakas fejlesztés a Della Toffolával

A Bor és Piac magazin 5-6. lapszámában megjelent cikkünkben azt mutatjuk be, hogy a töki Nyakas Borászatban milyen fejlesztéseket vezetett be a Szendei Wine Kft. és a Della Toffola. Szendei Gergő borásszal, és a Nyakas főborászával, Nyúlné Dr. Pühra Beátával beszélgettünk.

Gergő, mikor kerültél kapcsolatba a Della Toffolával?

Sz.G.: A Szent István Egyetemen szereztem meg a diplomámat élelmiszermérnöki szakon, borászként. Az egyetemen a negyedik évben alkalmam nyílt a tavaszi félévet Olaszországban az udinei egyetemen tölteni Kállay professzor úr jóvoltából és támogatásával, amelyért máig hálás vagyok, hiszen egy olyan végzettséget szerezhettem – borász –, amelyet örömmel gyakorolok. Olaszországi tartózkodásom alatt ismertem meg a Della Toffolát.

Hogyan kerültél kapcsolatba Beával? Miért ajánlottad a Nyakas Borászatnak a Della Toffola üzemet?

Sz.G.: Mindketten óraadóként tevékenykedünk az egyetemen Nyitariné Dr. Sárdy Diána tiszteletteljes felkérésére, és sok közös pont van az életünkben. Amikor információt szereztem a Nyakas fejlesztési terveiről, akkor ajánlottam nekik a Della Toffola gépgyártó üzemet.

Mely gépeket/ berendezéseket szereztek be tőlük?

Sz.G.: Az inert gázzal üzemeltethető prést, a kerámia cross-flow szűrőt, a palackozó üzemben pedig beüzemeltek egy komplett palackozó gépsort kompresszorral, CIP egységgel, szűrővel és címkéző géppel.

Miért vált szükségessé az új beruházás?

Ny. P. B.: Borászatunk az elmúlt húsz évben nagy fejlődésen ment keresztül: jelenleg majdnem 20 000 hl kapacitással rendelkezünk, a korábbi 3000 hektoliterhez képest. Az elmúlt években nemcsak a tartályparkunk száma növekedett, de a lepalackozott borok mennyisége is évről évre nőtt. Új borcsaláddal is bővültünk, magasabb minőségű tételekkel. Az idei évben 1 430 000 db palack eladására számítunk. Versenyképességünk fenntartásában elengedhetetlen a korszerű gépesítés, mind technológiai és gazdasági szempontból, mind az egyre csökkenő képzett munkaerő hiánya miatt is. Ezt csak úgy tudjuk elképzelni, ha a mennyiség növekedése mellett megőrizzük a minőségünket is, illetve még jobbá tesszük azt.

Milyen gépeket szereztetek be?

Ny. P. B.: 2019 szüretére a terveink és a nyertes közbeszerzési pályázat szerint egy 160 hl űrtartalmú nitrogén védőgázas préssel bővültünk, amelyben a speciális kialakítása miatt a már meglévő két 160 hl áztatótartályunkat egy préseléssel ki tudjuk sajtolni. Ez egy nagy előrelépés, mind a munkaszervezés, mind az időspórolás szempontjából.

Sikeres nyertes pályázat során 2018 decemberére beüzemeltünk egy kerámiabetétes Cross Flow szűrőberendezést.

2019 év elejére sikeres pályázat útján egy új épületen belül szereztünk be az eddig használt 1500 palack/h v.töltőgépünk helyére egy új 2500 db/h teljesítményű palackozó gépsort és a hozzá való nagyobb puffertartállyal rendelkező palackozó üzemet, ahonnan közvetlenül a készáru raktárba kerülnek a lepalackozott tételek. Mindkét zárási technikánál adott a védőgáz használata.

Melyik berendezés a kedvenced és miért?

Ny.P.B.: A kerámia cross-flow! Ahhoz, hogy stabil borokat készítsünk, eddig négy szűrésen estek át a boraink, amely biztonságot adott; de nagyon sok illat- és zamatveszteséggel járt. Mind idő, mind energetikai, mind környezetvédelmi (nincs elhasznált szűrőanyag) szempontból szükségesnek tartottam egy kerámia betétes cross-flow szűrő beszerzését.

Beüzemelésével alacsonyabb lett a fenntartási költség (kb. fele annyiba kerül a literre számított szűrési költség, mint a lap- vagy kovaföldszűrés esetén), teljesen automatizált a működése, nem igényel szűrési segédanyagot és állandó felügyeletet a működtetése, sokkal kevesebb oxigénfelvétel van a szűrés ideje alatt, ezáltal jobban meg tudjuk őrizni az elsődleges illat- és zamatanyagokat, jobb az organoleptikai hatás (kevésbé nyúzza a bort), mivel kíméletesebb a technológia, és nem utolsó sorban jobb szűrhetőségi indexet teremt.

Eddig a borkőstabilizálásnál hidegkezelést alkalmazunk, amely két hét –4°C-on tartást jelentett, és még a lapszűrés előtt durva kovaföldön keresztül kellett leszűrni a hidegkezelt bort. Az új keresztáramú szűrőn közvetlenül szűrhető ez a hideg borkőkristályokkal telített bor.

Gergő, Te mit gondolsz, mik a kerámia cross-flow szűrő előnyei?

Sz.G.: Ez egy olyan modern berendezés, mely egy menetben képes kiváltani a korábbi 2-3 lépésben megvalósított szűréseket (kovaföld-, lapszűrés), nem igényel szűrési segédanyagot, automatikusan dolgozik, tökéletesen és hatékonyan tisztítja el önmagát: szintén automatikusan mosható a gép savval és lúggal.

Milyen gondolatok alapján választottátok ki a Della Toffolát? Miben volt hasznos, hogy közvetlen gépgyártóval álltok kapcsolatban?  

Ny. P. B.:A Della Toffola írásos garanciát vállalt arra, hogy a meglévő felépítmény, áztatók és lábak alá behelyezhető a prés, és biztosan elfér. A hely nagyon szűkös volt, és nem lehetett tévedni, de az akadályt a gyártócég könnyedén vette.

Minden gépet egy helyről szerzünk be. A cég nagy múlttal, több országban rengeteg referenciával rendelkezik, és ami a legfontosabb, nem csak forgalmazza, de saját maga is gyártja, ezáltal a szervizháttér is megoldott. (X) 

A Szendei Wine elérhetőségei: www.szendei.hu, tel.: 20-295-5079