„Az OMÉK Magyarország világszínvonalú termelését mutatja be”

Magyarország ma már világszínvonalú, GMO-mentes mezőgazdasági termelésre képes; ezt mutatja be a két hét múlva Budapesten megnyíló 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) – mondta a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor elmondta: az elmúlt években a magyar mezőgazdaság folyamatosan bővült, kibocsátása 2016-ban meghaladta a 2619 milliárd forintot, az agrárkivitel értéke hat év alatt 37,5 százalékkal, a külkereskedelmi többlet pedig 34,9 százalékkal emelkedett. Mindez kellő alap arra, hogy az OMÉK a szakmai és a széles nagyközönség számára is újdonságokkal és érdekes információval szolgáljon.

A kétévente megtartott mezőgazdasági és élelmiszeripari bemutatót ebben az évben szeptember 20-24. között rendezik meg a Hungexpo Vásárközpontban Kőbányán. Az idén – hagyományteremtő szándékkal – a kiállítás hivatalos megnyitását megelőzően a szakembereket szakmai napra várják.

A miniszter emlékeztetett: az OMÉK a legrégebbi és a legrangosabb magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari seregszemle, amely néhány éve már nemcsak az ország határain belüli, hanem a Kárpát-medencei magyar gazdák ünnepe is. Szavai szerint az idei vásár minden eddiginél nagyobb lesz, a szervezők mintegy ezer kiállítót és 100 ezer látogatót várnak.

A kiállítás idei díszvendége Japán lesz, a távol-keleti szigetország az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak. A Kárpát-medencei gazdaszervezetek mintegy 400 négyzetméteren mutatkoznak be, 122 kiállítóval, határon túli élelmiszer-különlegességekkel. A rendezvényre kilátogató érdeklődőket sokszínű szakmai és kulturális program várja, egyebek közt gyermek- és biosziget is lesz – ismertette Fazekas Sándor.

Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára a magyar-japán agrárkereskedelmi kapcsolatokról elmondta: Japánnal Magyarországnak kiválóak a külkereskedelmi kapcsolatai. Példaként említette, hogy az Európán kívüli sertéshús-kivitel legnagyobb felvevőpiaca a távol-keleti szigetország. A mangalica és más sertéstermékek mellett Japánban érdeklődnek a szürkemarha-, a kacsa-, a libahús, valamint a vadhús és a magyar borok iránt is.

A Japánba irányuló magyar export értéke a múlt évben 126 millió euró – mintegy 38 milliárd forint – volt, a három évvel korábbi értéket négyötödével haladta meg. Japán Ázsiában a legfontosabb célországa lett a magyar agrárkivitelnek, a távol-keleti szigetországból származó import ugyanakkor elhanyagolható mértékű – mondta az államtitkár.

Daróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója közölte: az OMÉK megrendezésére mintegy 1,85 milliárd forintot fordítanak.

(Forrás: MTI)