A hétköznapok még mindig nagyon csendesek

„A természet utolérte önmagát”, a szőlő a késői fagyok, lassú tavasz ellenére szépen fejlődik. Erről, és az élet turizmus terén való elindulásáról beszélgettünk Borbély Tamással.

Bár a kérdés maga unalmasnak tűnhet, a válasz sosem az, így ezzel kezdeném: Mi újság mostanában a szőlőben? Milyen munkákat végeznek, hogy halad a fejlődés?

Gyakorlatilag a természet utolérte önmagát, nyilván lassan indul, hiszen ugye lassú, hűvös tavasz volt, mostanra azonban a vegetáció nagyon komolyan beindult. A virágzás lezajlott a legtöbb fajtánál, a hajtások hatalmasat nőttek. Szerencsére a hajtásválogatásokon, fűzködéseken túlvagyunk, jövő héten már a csonkázás indul, mivel hatalmasat nőttek a szőlők. A virágzás alapján azt látjuk, hogy elég jó kötődések vannak, elég komoly mennyiségű virágot hoztak a szőlők, tehát ilyen téren nem lesz probléma, sőt, esetlegesen még korlátozni is kell majd a termésmennyiséget egyes fajtáknál. Egyelőre a szőlők egészségesek, minden optimális a jelen helyzetben.

Említette, hogy esetlegesen a termésmennyiség csökkentése is szükséges lehet. Mivel szokták ezt általában befolyásolni?

A termésmennyiséget mi a metszéssel és a hajtásválogatással próbáljuk elsősorban beállítani, illetve utána ha nagyon szükséges, akkor egy-egy fajtánál – nyilván inkább a prémium termékekhez kapcsolódóan – szokott lenni fürtritkítás is. Alapvetően ez igen ritkán szükséges, hiszen a legtöbb fajtánk (akár egy Szürkebarát, akár egy Olaszrizling) kisfürtű fajta, így önmaguktól sem hoznak olyan mennyiséget, hogy azt a harmonikus termésátlagot, amit szeretnénk ne lehetne metszéssel és hajtásválogatással beállítani.

A szőlő fejlődésével együtt beindult a turizmus is a Balatonon? Mi a helyzet ezen a téren így a korlátozások bizonyos mértékű feloldásával?

Igen, így május végével, ahogy kinyithattak a teraszok, majd a szállodák, éttermek is, így elindult az élet, de egyelőre nagy kettősség van a vendégekben. Sokkal inkább koncentrálnak a hétvégékre, a hétköznapok még mindig nagyon csendesek. Otthon a birtokközpontban akár hét közben is elég jónak mondható a látogatottság, de a partnereink nagyrészétől sajnos azt halljuk, hogy ezeken a napokon még nem nagyon vannak vendégek. Összességében tehát indul az élet, de egyelőre a hétvégékre összpontosulnak a turisztikai attrakciók.

Bízunk benne, hogy mostanában, a ballagások után, érettségik végeztével, az államvizsgák lezajlását követően még jobban beindul a turisztika a Balatonon vagy akár más régiókban is.

Mesélne kicsit a borokról, a teraszról? Mivel várják az odalátogató vendégeket?

Elsősorban a nyári melegekben a könnyebb borokkal próbálunk kedveskedni a vendégeknek. Elérhetők borok a friss, 2020-as évjáratból, gyakorlatilag a friss, reduktív borok kint vannak a kínálatban mindenhol. Azt gondolom, hogy akár gyöngyözőborunk, akár az Olaszrizlingből vagy egyéb fajtákból a friss, reduktív tételeink nagyon jó választások tisztán vagy fröccsként is. Emellett természetesen a komolyabb tételeink is jelen vannak, újabb évjáratok jelennek meg. Ide hozható példának a Rózsakő 2019-es évjárata, vagy a Kéknyelű válogatásból a 2018-as évjárat, melyek most elérhetők és kóstolhatók. Elmondható tehát, hogy igen széles választékkal várjuk az érdeklődőket, és reméljük, hogy minél többen látogatnak el hozzánk, akár a borteraszunkra Badacsonyra.

Utolsó kérdésem egy konkrét borra irányulna. Olvastam, hogy megjelent a Gézengúz nevű limitált palackszámú boruk, erről mit lehet tudni, honnan jött a név, mi teszi különlegessé?

A Gézengúz az a Bácshegyi Olaszrizlingünk 2019-es évjáratából egy hordóválogatás, ami a kisfiunk születésének az évéből, az ő ihletésére született meg. Egy 400 palackszámmal megjelenő limitált kiadású tételről beszélünk, ami egy hónapja jelent csak meg a pincénél. Nevét természetesen a kisfiunk után kapta, így mondható talán, hogy ez az ő bora, az ő tiszteletére töltöttük le.

(Takács Réka)