KeveFeszt 21 rendezvény Ráckevén

A pesthidegkúti La PeTite Bistro adott otthont a Ráckevei Önkormányzat által szervezett Kevefest programsorozat beharangozó sajtótájékoztatójának. Őszy-Tóth Gábriel média-szakember Ráckeve polgármesterével, Vereckei Zoltánnal ismertette a hamarosan megrendezésre kerülő Kevefeszt program legfontosabb eseményeit, és mindezek hátterét. Az 1440-ben, a Csepel-szigeten, a török elől Magyarországra menekült szerbek által alapított Ráckeve gyönyörű természeti környezettel, több országos jelentőségű műemlékkel bír, emellett számos kulturális fesztivállal is büszkélkedhet, amelyről a 2010-ben elnyert Kultúra Magyar Városa cím is árulkodik.

A Budapesttől délre található Csepel-sziget sokszínű nemzetiségi hagyományokkal és kultúrával rendelkező települései az ország közepén gyöngyszemként helyezkednek el a Ráckevei-(Soroksári) Duna-ág mentén, kulturális, gasztronómiai és szabadidős tevékenységek számtalan lehetőségével várva az ide érkezőket. A Kultúra Magyar Városa 2010 címmel is büszkélkedhető Ráckevét évszázadok óta méltán tartják számon a sziget „fővárosaként”, hiszen épített örökségeivel, gyönyörű természeti környezetével kiinduló pontot jelent a térségbe látogatók részére, hogy innen indulva ismerkedjenek meg a környékkel. Olyan különleges és egészen egyedi látnivalók várják az igényes turistákat Ráckevén, mint a Savoyai kastély, a szerb templom, vagy a Ráckevei Hajómajor. És akkor még nem is tettünk említést arról az izgalmas kulturális töltetről, hogy minden bizonnyal egy ráckevei legendás huszártisztről, Horváth Jánosról mintázta Petőfi Sándor János Vitéz alakját.

 

Vereckei Zoltán polgármester úr ismerteti a KeveFeszt programjait

Ahogy a nevéből is kitűnik, Ráckeve rácok, magyarok, tótok, svábok által lakott település, és ez a szép sokszínűség tette olyan izgalmassá, elevenné a település hangulatát. Ráckeve büszke a nemzetiségeire, hiszen ezek a népek megannyi kulturális értékkel gazdagították a várost. Most hogy a pandémia végre lecsengőben van, végre ismét megrendezheti a várost a Kevefeszt rendezvényt.

A sajtótájékoztató egyben alkalmat adott arra is, hogy a sajtó megismerhesse a Violet & Gabriel kiadó jubileumi 20. évi kiadványával, a pandémia idején megszületett „Így főznek az egészségügyi dolgozók” c. kiadvánnyal. Ebben az albumban orvosok, virulógusok, mentőtisztek, ápolók és asszisztensek avatják be az olvasót kedvenc étrendjükbe. A kiadványhoz Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere írt bevezetőt.

Őszy-Tóth Gábriel a jubileumi 20. év kiadványával

Bor, mámor, Ráckeve

Ráckeve település nagy örömmel várja vendégeit a Kevefeszt 21 Országos Nemzetiségi Kulturális Fesztivál és Gasztronómiai Napokra július 9-11-én Ráckevén, a Szegedi Kis István sétányon! Fellép Mága Zoltán, Herczku Ágnes, Rusz Milán, Básits Branka. zenekarok, együttesek, koncertek, gyermekelőadások! 13 nemzetiség, 24 előadás, 25-féle étel, 13 borász, pálinkárium egyedülálló környezetben, közvetlenül a Duna-parton.

A fesztivál ráckevei programjait az Ráckeve Város Önkormányzata és az Ács Károly Művelődési Központ szervezi. A KeveFeszt 21-nek a Csónakos piacnak is helyet adó mesés környezet, a Duna-parti sétány lesz az otthona. Országosan is egyedülálló, nemzetiségi ételkülönlegességekkel, neves pincészetek boraival ízesített kulturális fesztivált és gasztronómiai napokat rendez a Budapesttől mindössze 40 kilométerre található Ráckeve önkormányzata július 9-11 között.

A KÁRPÁT-MEDENCEI ÖSSZETARTOZÁS SZÉP ÜZENETÉT HORDOZÓ RENDEZVÉNYEN EGYEDÜLÁLLÓAN ÉS REPREZENTATÍVAN AZ ORSZÁG ÖSSZES JEGYZETT NEMZETISÉGE EGYSZERRE KÉPVISELTETI MAGÁT.

Lesz bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán tánc, táncház, zene, ének, színház, két színpadon összesen 24 előadás, s hogy nem csak kulturális, hanem valóságos csemegék is legyenek, arról a nemzetiségi konyhák gondoskodnak a különleges ízekre vágyóknak, akik 24-féle speciális ételt kóstolhatnak, valamint 12 neves hazai borászat termékeit, szlovák söröket, különleges kávékat s minőségi pálinkákat.

A rendezvény Mága Zoltán és a Budapesti Gipsy Virtuózok koncertjével nyílik pénteken, amelyet szombaton és vasárnap egész napos fergeteges előadássorozat követ olyan esti sztárfellépőkkel, mint Herczku Ági és Básits Branka.

 

Részletes program:

Július 9. péntek

19:00 Mága Zoltán koncert

Július 10. szombat

10:30 Megnyitó

11:00 Talléros együttes – román, cigány, szlovák muzsika

11:30 Frank Ildikó – Holle anyó c. előadás gyerekeknek, felnőtteknek

12:30 Csibaj Banda- SZLOVÁK dallamok

13:00 Méhkeréki Hagyományáért és Kultúrájáért egyesület és a Kovács Zenekar

13:30 a ráckevei Kéve, Rőzse Néptáncegyüttesek és a tárnoki Bara zenekar

14:00 TRakija Zenekar

15:00 Bernát Ferenc ukrán gitárművész előadása

16:00 Cinka Panna Cigány Színház – CSÖRGŐKEZŰ, VÖDÖRJÁRÓ, DOBHASÚ ZENÉS

INTERAKTÍV GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI SZÍNDARAB

18:00 Haraszti Fiatal Svábok Egyesülete és a Haraster Dorfmosik Zenekar

19:00 Branka: Én Csépem c. koncertje

20:00 pomázi Opánke Szerb Hagyományőrző Együttes műsora

21:00 SZERB TÁNCHÁZ

Július 11. vasárnap

11:00 Ruszin Kulturális Egyesület zenés táncos műsora

12:00 POLONEZ Néptáncegyüttes

12:30 Lusnakar Zenekar- tradicionális örmény zene

13:30 Biseri Drave Tamburazenekar HORVÁT dallamok

14:30 Caraván Cigány Gyermekszínház – Banyamesék

15:30 Spajsni – flajsni Zenekar SZLOVÉN dallamok

16:00 Eleki Román Hagyományőrző Együttes és a Téglás Zenekar

16:30 Rusz Milán és Bálint Zsolt: Európa harmóni(k)ában FOLKUTAZÁS

19:00 Herczku Ágnes koncert – SZLOVÁK, HORVÁT ÉS BOLGÁR dallamok

20:00 „HELIDONAKI” Görög Hagyományőrző Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttes és a

Mydros Zenekar műsora

20:30 GÖRÖG TÁNCHÁZ

Ínycsiklandozó ételek, nemzetiségi specialitások, neves pincészetek hazánk minden tájáról!

A műsorváltozás jogát fenntartjuk

Jegyárak:

2021.07.09. Mága koncert, álló jegy 3500 Ft

2021.07.09. Mága Koncert ülő jegy 4500 Ft

2021.07.10. Napi jegy, szombat 2500 Ft

2021.07.11. Napijegy, vasárnap 2500 Ft

2021.07.10-11. Kétnapos jegy, szombat-vasárnap 4000,- Ft

(DT)