A kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt

Az elmúlt években megszületett, a borágazat fejlődését segítő intézkedések bizonyítják: a kormány elkötelezett a magyar borkultúra fejlesztése iránt – jelentette ki Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár csütörtökön, a Korona Borház demjéni szőlészetében.

Tuzson Bence a szürettel egybekötött sajtótájékoztatón aláhúzta: a kabinet célja, hogy Magyarországon olyan feltételek álljanak rendelkezésre, melyek a szőlészeti és borászati tevékenységet a gasztronómiai kultúra részévé téve beemelik azt az országmarketing középpontjába. Ezen belül az ágazati stratégia meghatározó elemeként említette a fenntarthatóságot és a jövedelmezőséget.

Emlékeztetett: ennek szellemében született az elmúlt években új, a minőségi bor előállítását ösztönző törvény a hegyközségekről, ezért lett egyszerűbb a jövedéki és hozzáférhetőbb a támogatási rendszer, minden korábbi időszakot felülmúló az ágazat támogatására fordítható keret, valamint könnyebb a források igénybe vételéhez szükséges adminisztráció is.

A szakma 90-95 százalékát jelentő, míg a termelés 10-20 százalékát adó kis borászatok számára az elmúlt időszak könnyítései különösen meghatározóak – mondta a politikus. Rámutatott: az új rendszerben felhasznált pénzek nagyban hozzájárultak a szőlőültetvények csökkenésének megállításához, a gépesítések, fejlesztések megvalósításához. Ezeket a célokat a kormány a továbbiakban is támogatni szeretné.

Gál Tibor borász a nagyjából félidejénél járó szüret eddigi tapasztalatairól szólva közölte: az idei esztendő számos időjárási anomáliája ellenére „varázslatos és elképesztően különleges” évjáratúnak ígérkezik. A korai fajták rendkívül gyümölcsös és izgalmas jegyeket mutatnak. A betakarítás időszakából mintegy három hét van hátra, a jelenlegi időjárás nem sietteti a szüretet, ezzel segíti az érést és lehetővé teszi a gyümölcs legoptimálisabb állapotának kivárását.

A borász jelezte: a szakmában érzékelhetően megindult a fiatalítás, egyre több a második és harmadik generációs termelő. Az egri borvidéken továbbá egy márkásítási folyamat is tapasztalható. Kedvező tendenciaként említette, hogy a teljes magyarországi termőterület szerény csökkenésével szemben az Eger környéki ültetvények nagysága folyamatosan nő, ami a régió ágazati szerepének erősödését is előre vetíti.

Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, a térsége országgyűlési képviselője ismertette: a szőlészetből és borászatból élők száma Magyarországon meghaladja a 40 ezret, míg az egri borvidéken a 8 ezret. A kormány stratégiai partnerként tekint rájuk. Közölte, ennek jegyében az ősz folyamán a szőlészek és borászok, valamint a kabinet közös eredményeit bemutató tájékoztató kiadvány készül, amelyet ezután eljuttatnak az ágazat szereplőinek.

Habis László, Eger polgármestere felidézte, hogy az idén tavasszal hungarikummá nyilvánították az Egri Bikavért. E márka hazai elsősége a talaj és a klíma páratlan adottságai mellett a szakemberek tudásán és emberi értékein nyugszik – mondta.

(Forrás: MTI)