A felvidéki magyar borkultúra új központja alakult meg Párkányban

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a felvidéki magyar borkultúra új központja, a párkányi Borok Háza, amelyet az Agrárminisztérium által idén januárban elindított Schams Ferenc Terv eddigi leglátványosabb sikerének nevezett köszöntő beszédében Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

A Schams Ferenc Terv a Kárpát-medence magyar borászati kultúrájának fejlesztését, esetenként újraélesztését szolgálja – húzta alá Ökrös Oszkár. A nemzeti kormány ebben a formában is támogatja a magyar történelmi borvidékek fejlődését, a határon túli magyar borász társadalom szülőföldön való boldogulását, öröm látni, hogy vannak olyan határon túli magyarlakta területek, ahol valóban érdemi projektek megvalósításához segíthetjük hozzá a borászokat – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A közösségi tulajdonban lévő, a Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása által működtetett intézmény borturisztikai és borkulturális központ, borszaküzlet és borbár egyben, melynek célja bemutatni és népszerűsíteni a felvidéki magyar borkultúrát, a helyi borászokat, segíteni tevékenységüket szakmailag és kereskedelmi-marketing szempontból egyaránt. A Borok Házában elérhető Pozsonytól Bodrogközig a kisebb-nagyobb felvidéki pincészetek széles választéka, emellett számos kulturális és gasztroprogram helyszínéül fog szolgálni, erősítve a felvidéki magyar lakosság közösségi életét, összetartozását.

(Forrás: AM Sajtóiroda)