Tokaji Szent Orbán napok

A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Monoki Önkormányzat és a Világörökségi Tokaji Borvidék települései május 28-29.-i hétvégére idén is megszervezték a Tokaji Szent Orbán Zarándoklatot. Egyben a Tokaji Borbarátnők Egyesülete meghirdette a Szent Orbán évet a szent teljes csontereklyézetének  negyed-évezredes monoki tartózkodása alkalmából.

Szent Orbán a szőlészek, borászok, kádárok, korcsmárosok védőszentje világszerte. Andrássy István gróf 1771-ben XIV. Benedek pápával tokaji aszút kortyolgatva panaszkodott, hogy a tokaji tőkék az évben megszenvedték a fagyosszenteket. Erre a pápa elhozatta Szent Orbán teljes csontereklyézetét Elzászból, ahol addig őrizték, és átadta azt Andrássy grófnak, hogy a jövőben hasonló esetek elkerülhetőek legyenek Szent Orbán közbenjárásával. (A pápa ezzel egyben gyors dűlőklasszifikációt is végzett, mivel úgy gondolta, kisebb baj, ha az elzászi szőlők fagynak el, mint ha a tokajiak). Az ereklyét Andrássy István a monoki kastélyuk kápolnájában helyezte el, és azt azóta is ott őrzik.

A kastély ugyanúgy, mint a kápolna megszenvedte a kommunizmus félévszázados brutális tobzódását hazánkban. A dísztermet például iskolai tornateremmé alakítottak ki, és a bordásfalakat könyörtelenül beleverték a rokokó freskókkal díszített ovális alakú terem falába.

A Széchenyi 2020 program keretében lehetőség nyílt a kápolna felújítására. A Szent Orbán kápolna turisztikai célú fejlesztése keretében restaurálás, korabeli bútorok beépítése, padok ülésfűtése, padlóburkolat felújítása, és új építése vált lehetségessé. A külső és belső vakolat javítása, nyílászárók restaurálása, elektromos hálózat és biztonságtechnika (kamera, riasztórendszer beépítése), a park, és játszótér kialakítása is elkészült. Idén a körmenettel megünnepelhetjük hogy legyűrtük a pandémiát és újra ünnepelhetünk, hogy elkészült a kápolna, valamint a teljes csontereklyézet ittlétének negyed évezredes jubileumát is.

Ahogy a Tokaji Borbarátnők Egyesülete részéről Kulcsár Edit elmondta számunkra: „2013 óta a tokaji borbarátnők zarándoklatot szerveznek a tokaji borvidéken, a Szent Orbán utazó ereklyét elvisszük azokba a falvakba, amelyek igényt tartanak rá és jó szívvel fogadják.  A Tokaji Borbarátnők pedig nyitott pincékkel és speciális borkóstolókkal várják a vendégeket. Egy csodálatos kultúrtörténeti kincsnek a birtokosai vagyunk mi itt Tokaj-hegyalján, amit azért egyelőre még kevesen ismernek.”

„250 éve van a mi birtokunkban ez a kivételes ereklye. Az idén a fő esemény az lesz, hogy sikerült felújítani azt a kápolnát amit Andrássy gróf ennek az ereklyének a befogadására építtetett. Egy ilyen ereklyének a birtoklásából teszem azt Franciaországban egy egész falu megélne a turistákat, zarándokokat fogadva, és egy egész borvidék büszke lenne rá. 2013-ban egy nagy zarándoklaton mutattuk be ezt a csontereklyét, amit Koltay Gábor szervezett méltó eseménnyé. A 2013-as évjárat ennek megfelelően – ezek szerint vannak csodák – az utóbbi időszak legjobb aszútermését hozta. Ez a negyed évezredes évforduló ok arra, hogy mi meghirdetjük a szent Orbán emlékévet, és ebből az alkalomból Lenzsér-Mezei Kata ötvösművésszel készíttettünk ennek az utazó ereklyének egy szépséges ereklyetartót, aminek Budapesten, az E galériában volt a bemutatója. Május 28-29-én lesz az idei zarándoklat.” – ismertette az elképzeléseket Kulcsár Edit.

Dékány Tibor