Ötmillió beoltottnál enyhülnek a korlátozások

Budapest, 2021. május 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfõ interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. május 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A beoltottak száma a hétvégén minden bizonnyal eléri az ötmilliót, ez korszakhatár a járvány elleni védekezésben győztük – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Orbán Viktor közölte: amint az oltottak száma eléri az ötmilliót, megszűnik a kijárási tilalom, a vendéglátóhelyek és üzletek kötelező zárási időpontja, a közterületi maszkviselés, az egyéni és csapatsport korlátozás nélkül végezhető a szabadban.

Ötven főig tarthatók magán- és családi rendezvények, a lakodalmakon pedig legfeljebb kétszázan vehetnek részt. A szállodákban és éttermekben szervezett rendezvényeknél az üzemeltető köteles gondoskodni a résztvevők elkülönítéséről. Megtarthatók a szabadtéri rendezvények – beleértve a gyűléseket is – ötszáz résztvevőig. A zenés, táncos rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják. Zárt térben szervezett kulturális és sportrendezvényekre a 16-18 éves korosztály tagjai saját jogon is mehetnek, amennyiben be vannak oltva – ismertette a kormányfő.

A miniszterelnök jelezte: a korlátozások feloldásának pontos időpontjáról várhatóan pénteken délután, a friss oltási adatok ismeretében döntenek.

Hozzátette, hogy az operatív törzs péntektől készenlétbe került. Annak fenntartása azért indokolt, mert hárommillió felnőtt még nincs beoltva Magyarországon – nekik le kellene küzdeniük a bennük lévő ellenállást az oltásokkal szemben -, a határok mentén – Szerbiát kivéve – mindenhol sokkal alacsonyabb a beoltottság, illetve figyelni kell arra, hogy a Magyarországon használt vakcinák az új mutánsokkal szemben is védenek-e.

A rendkívüli jogrend meghosszabbítása kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy a gyors reagálás miatt erre még szükség van, mert a környező országok rosszabbul állnak, a mutációk száma pedig nő és hárommillió felnőtt még nincs beoltva. A készültséget ezért fenn kell tartani, de reméli, hogy „a nyár során a rendkívüli jogrendtől is meg tudunk szabadulni”.

(Forrás: MTI, fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)