Borelemző: Királyleányka

Az idei év első bortesztjére a vírushelyzet ellenére is szép számban érkeztek minták, lapunk hasábjain kilenc Királyleánykát, egy Leánykát, tíz Portugiesert és huszonnégy Merlot-ot mutatunk be.

A Királyleányka fajtából nagyjából 800 hektárnyi van ültetvényben hazánkban, azaz nem túl elterjedt fajtáról van szó. Nem elterjedt, de mindenképpen izgalmas és perspektivikus szereplője lehet a jövőben is a hazai palettának, különösen ott, ahol termesztésének hagyományai is vannak.

Az első két helyezett:

Kősziklás Borászat

Királyleányka 2020

Fajta: Királyleányka

Ár: 1600 HUF

Átlagpont: 88

A minta stílusához remekül illő, szép zöld-fehér színt láthatunk első benyomásként. Az illat nagyon finom, inkább diszkrétnek mondható, és a szőlőfajta minden jegyét, a karakteres fűszerességet, a könnyed virágillatokat felvonultatja. Ugyanakkor mindez nemesen egyszerű, s ugyanígy az ízlelés során is kiváló harmóniát tapasztalhatunk, élénk, üdítő savakkal, az összhangba kiválóan belesimuló testtel.  Ez a „leányka” egy jelenség, – fiatalos, üde, karcsú, de ahol szükséges, ott kellő módon gömbölyű. 

Tóth Ferenc Pincészet

Királyleányka 2020

Fajta: Királyleányka

Ár: 1800 HUF

Átlagpont: 87

Élvezetes, igazán kellemes, kissé nőies bort kóstolhattunk. (A nőies jelzőt senki ne értse félre, egyszerűen egy félszáraznak jelzett mintánál a csekély cukortartalom segíti a jobb harmónia létrejöttét.) Nagyon elegáns és eléggé intenzív a fajtajelleges, enyhén borsos illat, ami mellé egy könnyed jelleget sugalló háttér társul. (Ennek a fajtának ezt az illathatását sajnos nem mindig sikerül így kibontani, mint esetünkben.) Az élénk savakhoz remekül passzol az említett néhány gramm cukor, és a tiszta vonalú, viszonylag hosszú ízhatás is.

 

Szerző. Bozzai Zsófia, Dr. Pásti György

A borteszt eredménye a Bor és Piac magazin 1. lapszámában olvasható