Borelemző: Portugieser

Az idei év első bortesztjére a vírushelyzet ellenére is szép számban érkeztek minták, lapunk hasábjain kilenc Királyleánykát, egy Leánykát, tíz Portugiesert és huszonnégy Merlot-ot mutatunk be.  

Könnyű, üde, megbízható, akár egy jó Portugieser. Összességében e fajtát inkább a hölgyeknek ajánlanánk, hiszen akár egy jó rosé, minél fiatalabb, annál finomabb. Itt nem a nagy test, nagy alkohol számít, hanem a gyümölcsösség, a finom savak és a jól ihatóság, és ha ezen felül meg lehet fűszerezni egy kis izgalommal, akkor az már tökéletes borélményt nyújthat.

 

Az első két helyezett:

Jekl Pincészet

Jekl Portugieser 2020

Fajta: Portugieser

Ár: 1500 Ft

Átlagpont: 89

Nagyon szép a bor megjelenése, egy vibráló, sötétbe hajló rubin színnel találkozunk. Talán a bor illata az, ami kiemeli ezt a mintát a többi igen jó közül. Egy fokozatosan kinyíló, egyre gazdagabb, komplexebb illat összetevői kergetik játékosan egymást, mintha soha nem akarna a kavalkád befejeződni. Az ízekre sem lehet panaszunk, az illattal remek egyensúlyt képeznek, továbbá mind a savak, mind a tanninok szépen beépültek a bor struktúrájába, valószínűleg hosszú távra.

 

ViMaVin Pincészet

Hipnózis 2019

Fajta: Portugieser

Ár: 2300 HUF

Átlagpont: 87

Veszélyes egy minta ez a bírálóra nézve! A Portugieser fajtáról azt tartjuk (és tanítjuk), hogy elsősorban Villányban ad komoly minőséget. S íme, egy kiemelkedő tétel egy másik tájegységről, ami meghazudtolja ezt az axiómát. Igen mély, rubin szín után egy remekül beérett alapanyagra utaló illat következik, amit tovább színez egy mértéktartó érlelés jellege. A finoman lágy savérzet még jobban kiemeli a feltehetően a jelentős mennyiségű glicerinből származó édességérzetet, és így a bor, együtt az érlelés (visszafogott) hatásaival fejlett és összeérett, kiemelkedő összbenyomást biztosít.

 

Szerző. Bozzai Zsófia, Dr. Pásti György

A borteszt eredménye a Bor és Piac magazin 1. lapszámában olvasható