Kisebb metszési seb, vitálisabb ültetvény, kiválóbb bor    

Az országban először Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen rendezett szakmai napokat a világhírű szaktanácsadó cég, a SIMONIT&SIRCH. A programra jelentkező szakemberek egy itthon még nem alkalmazott, a szőlőt ellenállóbbá tevő, az ültetvények hosszú életét segítő metszési módszert sajátíthattak el.

Különleges volt Vince napja az Eszterházy Károly Egyetem Kőlyuktetői Kísérleti Szőlőültetvények és Borászatában: itt rendezett szakmai napot az intézménnyel közösen a világhírű szaktanácsadó cég, a SIMONIT&SIRCH. A társaság képviselőjével, metszőmesterével, Fendrik Zsókával és az egyetem birtokigazgatójával, Hegyi Ádámmal kezdtünk beszélgetni, amíg a résztvevők elindultak a tőkék felé.

„A metszés a szőlészet egyik legfontosabb feladata, nagy szakértelmet, folyamatos odafigyelést igényel” – mondta el elöljáróban Hegyi Ádám, hozzátéve: ezért is fontos, hogy az országban először Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen ismerheti meg a szakma a technikát.

Megtudtuk: a cég névadói, Marco Simonit és Pierpaolo Sirch egy olyan módszert dolgoztak ki és tökéletesítettek az elmúlt 30 évben Friuliban, amely a nedvkeringés megfigyelésén, a kontrollált növekedésen és a metszési sebek, illetve azok méretének csökkentésén alapul. A lényeg, hogy az a bizonyos vágott seb minél kisebb legyen, ne juthassanak be rajta kórokozók és a nedvkeringés szabadon tudjon áramolni a gyökerektől a lomfal tetejéig és vissza. A módszert egyebek között Toszkánában, Piemontban, Szicíliában, Burgundiában, Bordeaux-ban, Champagne-ban, Dél-Afrikában, Ausztráliában, a Rajna-vidéken, Chilében, a Napa-völgyben és Argentínában is alkalmazzák. Nem véletlen, hogy többszörös volt a túljelentkezés az egyetem felhívására, az Egri borvidék és az ország legkiválóbb szakemberei regisztráltak a szakmai napokra.

A résztvevők a metszés olyan finomságait, technikáját ismerhették meg, amely segíti a szőlő hosszú életét, javítva az ültetvények állapotát, a tőke kondícióját, s így végeredményben a bort. Fendrik Zsóka, a cég ausztriai és magyarországi képviselője és a szakmai napok lebonyolítója elmondta: olyan nagyszerű szakemberek érkeztek a programra, akikkel öröm volt együtt dolgozni, nyitottak a korszerű megoldásokra és elismert szakemberek a borvilágban.

„Mindig is célom volt, hogy a külföldön megszerzett tudást hazahozzam, s nagyobb figyelmet szenteljünk a szőlőnek – emelte ki Fendrik Zsóka. – Korábban több időt töltöttem az egri egyetemen, de a kapcsolat most sem szakadt meg, a hallgatók gyakorlati munkáját segítem és a kutatásokba is bekapcsolódom. Lényegesnek tartom, hogy az intézmény hallgatói megismerjék a legfontosabb trendeket, aktualitásokat, amelyekkel a világ top pincészetei is foglalkoznak. Az egri egyetem egyik legnagyobb előnye, hogy saját ültetvénnyel és borászattal rendelkezik, ahol a hallgatók a metszéstől a szüreten át az önálló bor elkészítéséig minden lépést megtanulhatnak. Ez egy nagy ritkaság nemcsak a magyarországi képzésben, hanem a világban is” – emelte ki a metszőmester.

A szakmai nap résztvevői közül többen is megerősítették: olyan módszert ismertek meg, amely az elmúlt 20-30 évben itthon használt technikához képest merőben más filozófián alapszik. Ifj. Lőrincz György, a St. Andrea Pincészet szőlész-borásza rendkívüli lehetőségként írta le azt, hogy Egerben szerezhette meg ezt a tudást.

„Fontos, hogy folyamatosan fejlődjünk, s meg tudjuk mutatni, mi van az ültetvényekben, a termőhelyben. Ez a technika, módszer közelebb visz minket ahhoz, hogy megértsük a szőlőt. Egerben és az országban sok komoly és lelkes gazda van, akik szeretnék a jóra törekedve a legjobbat kihozni az ültetvényekből. Azokat ugyanis nemcsak magunknak, az utánunk következő generációknak is szeretnénk fenntartani.”

Az eseményen e gondolattal kapcsolatban többször is elhangzott: a tapasztalat azt mutatja, ha a gazdák ilyen intenzíven művelik az ültetvényeiket, ahogy eddig tették, akkor azok 20-30 évnél tovább nem élhetnek, viszont a komoly borok pont ezután születnek, tehát meg kell tanulni a tőkéket hosszú távon életben tartani, s ehhez e módszer elsajátítása elengedhetetlen.

Hegyi Ádám birtokigazgató elárulta: a mostani program – amely tavasszal a hajtásválogatással folytatódik –egy hosszú távú együttműködés kezdete. Az Eszterházy Károly Egyetem Kőlyuktetői Kísérleti Szőlőültetvények és Borászatában egy olyan ültetvényt hoznak létre a közeljövőben, amely bizonyítja e technika hatékonyságát.

„A kísérlet során „jól” és „rosszul” is metszünk majd, aztán pedig megvizsgáljuk a tőkéket, hogy a betegségek hogyan jelennek meg bennük. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy e módszer segít abban, hogy a szőlő ellenállóbbá váljon a kórokozóknak, ezt kutatásokkal szeretnénk igazolni” – tette hozzá.  (X)

Szerző: Pócsik Attila

Fotó: Balogh Tibor, Eszterházy Károly Egyetem