Uniós oltalmat kapott az újfehértói meggy

ujfehertoi meggy

Az Újfehértói meggy oltalom alatt álló földrajzi jelzésként való bejegyzésével 65-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek az Európai Unióban oltalmat élveznek.

A több mint 70 éve alapított Újfehértói Kutató Állomáson elsőként szelektált meggyfajta, az Újfehértói fürtös és a később szelektált többi változatának gyümölcse Újfehértói néven vált ismertté hazánkban és külföldön egyaránt. Az Újfehértói meggyet a Nyíregyházától délre elterülő területen termesztik. Jellegzetes tulajdonságait – mint a bordópiros szín, a magas cukortartalom, az édes-savas ízhatás – a terület éghajlati- és talajviszonyainak, valamint az Újfehértóhoz köthető emberi tudásnak köszönheti.

Dr. Pethő Ferenc, az Újfehértói Kutatóintézet egykori igazgatójának irányításával az 1970-es évek elején kezdődött meg az Újfehértón és környékén termesztett meggy tájszelekciója. Az Újfehértói meggy olyan egyedi és területhez köthető minőségi jellemzőkkel rendelkezik, amely érdemessé tette arra, hogy az Európai Unió oltalom alatt álló földrajzi jelzésként (OFJ) elismerje. Az Újfehértó meggy elnevezést kísérő uniós OFJ szimbólum jelzi a fogyasztók számára, hogy a termék a földrajzi eredetéhez szorosan kapcsolódik, egyedi jellemzőkkel bír és uniós oltalom alatt áll. Az uniós jelzés védelmet biztosít a visszaélésekkel szemben is, ugyanis az ilyen logóval ellátott termékek előállítása kizárólag a termékleírásban meghatározott módon és a megadott területen történhet.

A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelenthet. A 2020 januárjában közzétett EU-s statisztikai adatok szerint a földrajzi árujelzővel ellátott agrártermékek értékesítési ára átlagosan kétszer magasabb, mint az ezzel nem rendelkező termékeké.

Az Újfehértói meggy népszerűsítésére 2008 óta minden évben fesztivált rendeznek Újfehértón. Az Újfehértói meggypálinka földrajzi jelzése már 2014 óta uniós oltalmat élvez. Az Újfehértói meggy, mint hagyományos és tájjellegű termék 2016-ban elnyerte az Agrárminisztériumtól a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy használati jogát.

Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának keretében további 19 új földrajzi árujelző uniós oltalmára irányuló eljárás van folyamatban, elsősorban a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, valamint a regionális pálinkák köréből. A földrajzi árujelzővel rendelkező agrártermékek pontos termékleírásáról további információ az alábbi elérhetőségen található: https://gi.gov.hu.

(Forrás: AM Sajtóiroda)