Chateau Mate – világsiker Tállyáról

Üstökösként robbant egyetlen szempillantás alatt a világ top borai közé a tállyai Chateau Mate, köszönhetően elsősorban Jancis Robinson Master of Wine leírásának és értékelésének, aki húszból 17 pontra értékelte borát – akinél egyébként a 18 pont már a plafon – valamint Ned Goodwin Master of Wine-nak, aki 94 pontot adott a százas értékelő rendszerben.

Tokaji borvidéken belül különös helyet foglal el Tállya. Ezt a térséget elkerülte a rendszerváltoztatás utáni időszak lázas újjászületése, csendesen meghúzódott a háttérben.  Hallomásból tudni lehetett, hogy az itteni dűlők olyan becses hangszerek, melyek csak arra várnak, hogy ihletett tudású mesterek vegyék a kezükbe, és akkor a legszebb hangokat képesek kiadni magukból. Jelzés-értékű volt, hogy amikor László Gyula, a dél-afrikai borok sikerének megalapozója Afrikából hazatért, akkor itt vásárolt területet, és alakította ki birtokközpontját László Pincészet elnevezéssel. Ő lehetett volna a mester, aki elsőként ráirányította volna a világ figyelmét a tállyai dűlők értékeire, de sajnos ebben halála megakadályozta.

A változás azért szép lassan itt is beindult, a nagyjából 1100 hektáros tállyai szőlőtermő területből az utóbbi esztendőkben 700 hektár cserélt gazdát, vagyis nagy átrendeződések, birtoképítések vannak folyamatban a tállyai dűlőkön. A tállyai borok becse ha apró lépésekkel is, de folyamatosan növekedett, köszönhetően elsősorban a Dudovics, a Szent Benedek Pincészet, Zsadányi Pincészet, Hollókői Pincészet, Szalóczy Pincészet, Rózsa Pincészet munkásságának.

Most viszont egy újabb pincészet debütált itt a borvidéken, és valami káprázatos borral rukkolt elő nyitányként.  A siker hátterében Szokolai Máté áll, aki több mint egy évtizede van jelen a magyar boréletben, különböző pozíciókban és vállalkozásokban. Korábban elsősorban rendezvényes, vendéglátópari és kereskedelmi vonalon ért el sikereket. Megszerezte az elvárható WSET diplomákat. Hazai és nemzetközi rendezvényeken évi többezres kóstolás révén olyan széles rálátást szerzett a borkínálatra, hogy 2014-ben elindította az Aborbolt.com online kereskedést, mely Magyarország egyik legszélesebb, ugyanakkor legmagasabb szintre pozícionált borkínálatával dicsekedhet. Szép lassan olyan szélesre tárult rálátása a világ borhorizontjára, hogy elfogadta a kihívást, bebizonyítja, hogy ő is képes olyan borokat előállítani, melyek a világ legjobbjaival szállhatnak versenyre.

Szokolai Máté

A projekt helyszínét Tállyára helyezte. 1798-ban jelent meg latin nyelven Szirmay Antal Notitia historica politica Oeconomica Montium et locerum viniferorum comitatus Zempleniensis, c. műve, mely Tokaj Hegyalja szőlőit zárt borvidékként írja le, és magában foglalja a dűlők klasszifikációját. Ebben az első osztályba Kőhetény, Kővágó, Patócs, valamint a Várhegy soroltatott. Az egykori Kőhetény dűlő a Kővágó dűlő szomszédságában van, és nevéről mára lekopott a „Kő” előtag. Ez a dűlő a 284 m. magas vulkanikus eredetű Somos-hegy legszebb kitettségű déli oldalán helyezkedik el, és nem véletlen, hogy már az első dűlőklasszifikációk is a kiválasztottak közé sorolták.

Félhektáros birtokán a legszebb életkorukban lévő 30-60 éves Furmint és Hárslevelű tőkéket természetes védekezéssel, hozamkorlátozással hívta új életre, amiből néhány száz palack bort készít évente. A Chateau Mate fantázianévre keresztelt birtokán az első saját termesztésű évében a fertőzés és a vadak a termés 96%-át vitték el – ami nem csoda, tekintve, hogy a szőlő saját ellenállóképessége még csak akkor kezdett kialakulni. A második évben sikerült 40%-ra visszaszorítani a veszteséget, ám a legutóbbi, 2019-es évben megint magasabb volt ez az arány, közel 50-60%. Az idei még nehezebb év volt, a 2020-as termésből összesen egy hordónyi bor készül, alig pár százan lesznek majd, akik kóstolhatják. Természetesen ezeket a borokat nem a plázákban, a szuper marketek polcain találjuk. A korábbi évjáratok, melyekből szintén kis darabszámban palackoztak Mátéék – legkevesebb 42, legtöbb alig 600 – harmada már gazdára talált. Máté úgy vallja, a természeten, a baráti segítségen, leginkább a Jóistenen múlik minden, mégis a szakmailag állított saját elvárásait tartja szem előtt, és nem fog vegyszerekkel dolgozni. Így szeretné a legjobb minőséget kihozni.

Önmagának 5 évet adott, hogy ezen elvek mentén is a világ élvonalához tartozó bort készítsen, és a siker a vártnál is hamarabb megmutatkozott. Az elmúlt időkben az általa legtöbbre becsült nemzetközi ítészeknek küldött kóstolói mind 90 pont fölötti értékelést hoztak. Boráról olyan borítész-guruk, mint Jancis Robinson MW is, ódákat zengenek. És valóban, a Chateau Mate „Beyond the Water” bora bemutat mindent, amiért a tokaji bor már a múltban is kiérdemelte, hogy himnuszunkba épüljön. Mivel nehéz lenne versenyre kelni a világ első számú borítészével, legjobb ha az ő sorait idézzük a bor értékeivel kapcsolatban: „Nagyon enyhén felhős. Lenyűgöző illat – száz különböző illatjegy robban ki a pohárból, mint tűzijáték színkavalkádja az égen, amiben csak gyönyörködni lehet, hátralépve, gyermeki csodálattal. Furmintra jellemző kavargó változatossággal lehetne leírni savait – a formák, színek bonyolultsága, az éles vonalak, hogyan formálódnak bonyolultan mintákká, felékesítetten – minden megfogalmazni akarót lebír, elnyomni készül, megszégyenít. Azért én megpróbálom. Ananász, cseresznye, körömvirág szirmok és török csemege. Zöldalmák, és sós jalapeño, édesen fűszeres sült körtével. Körülleng, bolyhos és játékos karakterként, ami amint hozzáérsz, kiderül, hogy vasbelsővel bír. Kontrollált és feszült. De a vad szabadság és ellenszegülés a lénye. Bakancsban taposó, tábortűzben égő, ősi dac. Fogyasztása 2020-2027 között javasolt.”

Mindez csak annyival egészíthető ki, hogy az ananász-dominálta gyümölcsösség mellett azért hangsúlyosan jelen van a birs is, a sósság pedig, ami mindezzel nagyszerűen harmonizál, elsősorban a termőhely vulkanikus altalajának köszönhető.

(Dékány Tibor)