Búcsú Kósik Istvántól

A pandémia nem kíméli a legjobb szakembereket sem, áldozatai közé került a jeles gyöngyösi borászati szakember Kósik István, Gyöngyös város díszpolgára is. Kósik István sokat tett Tokaj-Hegyalja, valamint a Mátra borászatának megújításáért.

Kósik István 1928-ban született Cserépfalun. A Kertészeti Egyetemen szerzett diplomát, majd Tokajhegyalján dolgozott, itt kötelezte el magát a minőségi és különleges borok termelése mellett.  A Tokaj-Hegyaljai Állami Gazdaság főagronómusaként áttekintő képet kapott a jelentősebb tokaji dűlők adottságairól, aszúsodási hajlandóságáról. Itt töltött ideje során gondosan vezette feljegyzéseit az évjáratok alakulásáról. Ezekből a jegyzeteiből a Borászati Füzetek 2011/2 számában közölt beszámolót „Tíz évem Tokaj-Hegyalján” címen, mely munka napjainkra is vonatkoztatható fontos megfigyeléseket tartalmaz.

Kósik István a Mátra fővárosának, Gyöngyösnek díszpolgára lett

Ezt követően Gyöngyösön folytatta tevékenységét, több mint negyven évet töltött a Mátraalján. Fontos szerepet játszott a Mátrai Borvidék megújításában. Maradandó értéket teremtett egyebek között azzal, hogy a Mátrai borvidék visszakapta jó hírnevét. Kezdeményezésére az elavult direkt termő szőlőfajták, valamint a régi kiöregedett ültetvények helyére minőségi termést adó Olaszrizling, Muscat ottonel, Leányka, Rizlingszilváni továbbá világfajták kerültek. Munkatársaival az ország egyik legnagyobb szőlőfajta és művelésmód kísérletét végezte el, ami az egész borvidék fajtaváltására nagy hatással volt.

Szakmai tevékenysége, telepítő és termesztő munkái a mai napig hatással vannak a helyi szőlész-borász ágazatra.

Kósik István kiemelkedő szőlészeti, borászati munkásságáért 2000-ben kapta meg a gyöngyösi képviselő-testülettől a díszpolgári címmel együtt járó Pro Civitate-díjat.

(DT)