Ivóvíz expó Budapesten

November 12-én kerül megrendezésre a NIVEX 2020 KÁRPÁT-MEDENCEI IVÓVÍZ EXPO Budapesten, az Intercontinental Budapest szállodában. A kiállítótérben az első magyarországi vízverseny eseményei zajlanak majd, miközben 3 tematikus blokk előadóit hallgathatják meg a látogatók és részt vehetnek az előadásokat követő szakmai beszélgetésekben is. A Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (KEGSOSZ – Central European Gastronomy and Sommelier Association) partnerségével megrendezésre kerülő ivóvíz expo első alkalommal főként a szakmának szól, de a következő években mind jobban nyitni fog a lakosság felé is.

Mi itt a Kárpátok ölelésében évezredek óta elkényeztetett körülmények között élünk, természetesnek vesszük, hogy az ivóvíz elérhető a szűk környezetünkben, szinte csak a karunkat kell kinyújtanunk érte. Kicsit talán el is kényelmesedtünk. Csak utazásainkból, olvasmányainkból szembesülhettünk a heroikus küzdelmekkel, amit egyes népeknek a napi ivóvízhez jutásért meg kellett vívniuk. Az aztékok már az ókorban képesek voltak olyan precíz ívóvíz- rendszereket építeni, ahol kilométerenként egy milliméterrel lejthetett csupán a vezeték a hosszú távolság miatt, a rómaiak gigantikus vízvezeték-rendszerei még mai romos állapotukban is lenyűgözőek. Amíg a Föld legtöbb pontján mérnöki csúcsprodukciókat kellett megalkotni az ivóvízhez-jutásért, addig mi tavaszonként panaszkodtunk az árvizek, nyár közepén pedig az aszályok miatt. Az árvízi tározók megépítése csak a legutóbbi évek termékei, miközben a múltban a foki gazdálkodással harmonikus volt együttélésünk a természettel. Ivóvízkincsünk gazdaságos hasznosítása csak a legutóbbi évtizedekben került a fókuszba, miközben a vízért való küzdelmet sokan akár a harmadik világháborút kirobbantó tényezőként tartják számon.

A víz meghatározó fontosságáról csaknem tíz éve a Grand Hotel Corinthiában hallhattunk igen fontos előadást Arno Steguweit német víz-sommeliertől. Arno Steguweit eredetileg borral foglalkozott, az Adlon Hotel 2 Michelin-csillagos éttermében volt sommelier, majd a szálloda vezetőségének kérésére felkészítette magát a víz témakörében. Két évet szánt a felkészülésére, eközben megismerkedett a vízzel kapcsolatos földrajzi, kémiai, meteorológiai ismeretekkel, bejárt egyetemek szaktémájú előadásaira, konzultált a téma szaktudósaival, bejárta a fél világot. Budapesti mesterkurzusán felejthetetlen epizód volt, hogy a mindenki asztalára előre odakészített nyolc vízmintából a résztvevők közül senki nem találta ki, hogy az első pohár budapesti csapvizet tartalmazott.

Napjainkra hazánkban is tudatosult, hogy már gazdag ivóvíz-, és hőforrásainknak is köszönhetően a vízkultúrában meghatározó szerepkört kell betöltenünk.  Ennek megfelelően 2020. november 12-én kerül megrendezésre a NIVEX 2020 KÁRPÁT-MEDENCEI IVÓVÍZ EXPO Budapesten, az Intercontinental Budapest szállodában. A szervezéshez az ismert pandémiás körülmények nehézségei mellett a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület és annak elnöke, Slezsák Zoltán nyújt szakmai támogatást. A KEGSOSZ fő célkitűzése a közép-európai országok gasztronómia kulturális és kulináris értékeinek összefogása, hagyományainak megőrzése, megismertetése, népszerűsítése és piacra juttatása országhatáron belül és a Közép-Európa szerte tíz országban. A zsűri elnöke Fabók Mihály, Magyarország háromszoros sommelier-bajnoka, a KEGSOSZ ivóvíz-szekciójának vezetője lesz.

Slezsák Zoltán, a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület elnöke

A szervezők indoklása szerint „Az ivóvíz globálisan egyre értékesebb természeti erőforrás, és Magyarország imázsának építésében is mind fontosabb szerepet kap ivóvízkincseink bemutatása. Ezen a gazdasági és környezetvédelmi szempontból egyaránt fontos területen még nagyon sok a megoldandó feladat és a kihasználatlan lehetőség. Az expo célja, hogy Magyarországot a régió és egész Európa egyik ivóvízipari központjaként mutassuk be.” Az esemény hivatalos fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter.

A KÁRPÁT-MEDENCEI IVÓVÍZ EXPO hármas funkciót tölt be:

  • szakipari vásárként bemutatkozási lehetőséget ad a palackozott ivóvizet előállító gyártóknak és forgalmazóknak, illetve a vízzel mezőgazdasági erőforrásként (pl. öntözéstechnika) vagy más ipari vonatkozásban (pl. víztisztítás) foglalkozó cégeknek, intézményeknek
  • tudományos konferenciaként segíti a legújabb kutatási eredmények megismertetését

fogyasztói rendezvényként bemutatja a szakmánknak, elsősorban a HoReCának a palackos ivóvizeket és az ivóvízzel kapcsolatos háztartási készülékeket, valamint megrendezi a palackozott vizek versenyét, kategóriánkénti díjazással.

A kiállítótérben az első magyarországi vízverseny eseményei zajlanak majd, ahol a zsűri elnöke Fabók Mihály. Ez alatt 3 tematikus blokk előadóit hallgathatják meg a látogatók és részt vehetnek az előadásokat követő szakmai beszélgetésekben.

Fabók Mihály, Magyarország háromszoros sommelier-bajnoka, a KEGSOSZ ivóvíz-szekciójának vezetője

A 9 órakor kezdődő konferencia megnyitóbeszédét Farkas Sándor államtitkár tartja az Agrárminisztériumból. A konferencia tematikus blokkjai: 1 témakör: Öntözésfejlesztés – 2 témakör: Vízkitermelés, Vízgazdálkodás – 3 témakör: Természetvédelem.

A részletes program itt található.

(Dt-KEGSOSZ)