Életműdíjat kapott Szepsy István

A Magyar Bor Akadémiai tagság javaslatára az Életműdíj Bizottság 2020-ban az elmúlt több, mint fél évszázados borvidéki és saját pincészeti, Tokaj felemelkedéséért végzett munkájáért a Magyar Bor Akadémia életműdíját Szepsy Istvánnak adományozta.

Szepsy István 1951-ben született Bodrogkeresztúron, a Sárospataki Református Gimnáziumban érettségizett, a Kertészeti Egyetemen 1976-ban végzett.

Mádra került főkertésznek, ahol 1990-ig dolgozott. A szocialista nagyüzemi állás mellett, munka után már a saját gazdaság kialakításán is dolgozhatott. A szövetkezetben az volt az elvárás, hogy minél több szőlőt termesszen adott területen. Közben párhuzamosan elkezdett saját szőlőt is telepíteni, s ahogy születtek a gyerekek, az ő nevükön is tudott már egy-egy kisebb területet vásárolni. Itt volt lehetősége a minőségi szőlőtermesztés gyakorlatát kidolgozni.

1990-ben jött a rendszerváltás, s a sajátja mellett részt vett a Royal Tokaj Wine Kft. vegyesvállalat megalapításában, amelynek ügyvezetője lett. Mivel nem volt tőke, nem lehetett a bort eladni, megszűnt a KGST piac. Visszatért a saját vállalkozásához, de 1997-ben társával, Anthony E. Hwanggal ketten létrehozták a Királyudvart, ami a maga 100 hektárjával a világ egyik legnagyobb édes bort termelő birtoka volt, és amelynek ügyvezetője és 10 %-os tulajdonosa lett. Tehát újabb vegyes vállalatban vállalt állást, ami óriási szakmai lehetőség volt, de emellett fix fizetés is, ami kellett ahhoz, hogy tovább léphessen a saját pincéjénél.

Már akkor a saját útját járta és elindult a hozamkorlátozás, a száraz tokaji borok irányába, külföldön tanulmányozta a szőlőtermesztést és borkészítést. Valamikor 1992 nyarán érett meg benne a felismerés, hogy a rendszert nem lehet toldozgatni, hanem más alapokat kell lefektetni. Olyat, amilyen a XVIII. századig jellemezte a tokaji szőlőtermelést: magas hegyen, köves területen, öreg szőlőtőkéken, kis hozamokkal, tápanyag utánpótlás nélkül. További munkáját ennek szellemében végzi azóta is.

Szepsy István kezdeményezésére 2005 óta létezik a Mádi Kör Bor-eredetvédelmi Egyesület, amely a borvidék egynegyedét, Mád Hegyközség területét öleli fel, amire egy termelési szabályzatot alakítottak ki.

A családi pincészetben csak a Furmintra építenek minden kategóriában – ennek felismeréséhez közel 30 év kellett. A dűlőkben jobban előreléptek, még akkor is, ha 17 éve kezdték el a Furmint szelekcióját, pár éve pedig az egyedszelekcióját, hogy mindent erre tegyenek fel, és előrébb jussanak.

Bor világmárkát építenek, amely az ország számára is előnyöket hordoz.

„A természeti adottság és a hagyomány alapján nem lehet más, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy más célt tűzzünk ki” – mondja Szepsy István.

Szepsy István munkássága elismeréseként, számos rendkívül értékes díjat kapott, ezek közül csak a legjelentősebbek:

„A magyar borkutúra újrateremtésében, a tokaji bor hírnevének terjesztésében végzett tevékenységéért”, 1999-ben a Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét kapta meg.

2001-ben, a tokaji borvidékről elsőként, a Magyar Bor Akadémia az „Év Bortermelőjének” választotta.

2009-ben „Borászok Borásza”, 2010-ben és 2013-ban is elnyerte a Prestige Reserve Klub által alapított Prestige Award-ot, az adott évben a legnagyobb presztízzsel rendelkező borászat díját.

Magyarország köztársasági elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából 2012-ben a Magyar Érdemrend középkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Szepsy István borász, a Szepsy Kft. ügyvezető igazgatója részére a minőségi bortermelés fejlesztéséért, a méltán világhírű tokaji borágazat érdekében végzett több évtizedes, határainkon túl is nagyra becsült munkássága elismeréseként, áll a hivatalos közleményben.

Stephen Brook, a világ egyik legismertebb, legtekintélyesebb szakírója által készített, Wine People című könyve a világ leghíresebb borászai között említi, és a 2001-2002-es Birtokok és borok című könyv az egyetlen ötcsillagos birtokként regisztrálja Magyarországon.

  1. november 8-án, „az éveken át tartó kitartó munka, és a fejlődés iránti elkötelezettség elismeréseként” a Comói-tó partján, a Villa d’Este luxushotelben tartott World Wine Symposiumon (VDEWS) átadták a „Les Seigneurs du Vin”, magyarul a Bor Urai névre keresztelt a díjat, melyet a borászok Oscar-díjának tekinthetünk, s ezt, másodikként a világon, Szepsy István kapta meg.
  2. november 8. Walter Scheel Érem kitüntetés. „Azt a rendkívüli hozzájárulását szeretnénk méltatni, amivel a tokaji borok fejlődését és nemzetközi ismertségét segíti – az innovációs képességét, a mérceként szolgáló minőségfelfogását, röviden: az „Ön meghatározó szerepét a világ egyik legjelentősebb borvidékének újraélesztésében – olvasható a levélben.

Gratulálunk, jó egészséget kívánunk és további sok sikert Tokaj felvirágoztatásához!

(Forrás: Magyar Bor Akadémia, fotó: www.szepsy.hu)