Legendás borozót indít újra a Figula Pince és az Oliva étterem

2020. július 17-én emléktábla-avatással egybekötött megnyitó után újra élettel telt meg a legendás balatonfüredi Tölgyfa Csárda.

A füredi városképet alapjaiban meghatározó épületegyüttest, melynek része egy pazar balatoni panorámás borkert és két többszáz éves pince is, a Figula család újította fel, megőrizve az épület eredeti állapotát. Az újraéledő borozó csodálatos környezetben, a vidék legjobb dűlőiből származó kiváló borokkal, és a veszprémi Oliva étterem helyi alapanyagokból készített hidegtálaival, magyaros „tapas-konyhával” várja az idelátogatót.

A pénteki nyitás nem csupán egy borturisztikai központ működésének elindítása, hanem tisztelgés egy többszáz éves tradíció előtt is. Az emléktáblát Csizmazia Darab József, a híres magyar szőlőnemesítő fia avatja fel. Ennek a tősgyökeres füredi családnak a tulajdonában volt anno a „nagypince” épülete, és a Tolnay családdal (Figula család ősei anyai ágon) telekszomszédok voltak, nem mellesleg mindkét családfő meghatározó szerepet játszott az észak-balatoni szőlészet és borászat területén.