Növényvédelmi előrejelzés: augusztus 19-25.

Növényvédelmi előrejelzést készített a Tokaji borvidékre az augusztus 19-25. közötti időszakra a Tarcali Kutató növényorvosa, Pableczki Bence.

Az előző hétre is a kánikula volt a jellemző, a hőmérséklet napközben 29-32°C között alakult. A hétvégén kisebb lehűlés kezdődött, ami e hét elejére is áthúzódott. A csapadék megoszlása a borvidéken változó volt. Egyes területeken nem, vagy csak kis mennyiségű csapadék hullott (pl. Tarcal, Tokaj), míg máshol rövid idő alatt jelentős mennyiséget mértek (pl. Sárospatakon 17-én 13 mm hullott, Tolcsva belterületén 15-én 21 mm esett). Az elmúlt napokban, különösen a reggeli órákban magas volt a páratartalom.

Szőlőmunkák

Az utolsó permetezést a legtöbb ültetvényben elvégezték. A csonkázás második köre is a végénél tart. Alakítsunk ki szellős lombozatot, amellyel kedvezőbb körülményeket biztosíthatunk a fürtök számára, valamint pozitív hatással van a növényvédelmi kezelések hatékonyságára, illetve hamarabb megvalósul a lomb és a fürtök felszáradása az esőzéseket követően. Zöldmunka során kerüljük a lombozat túlzott mértékű ritkítását.

Fenológia

A Furmint és a Hárslevelű kapcsán a zsendülés figyelhető meg. Azonban eltérések láthatóak az ültetvények között. Egyes területeken még csak a zsendülés kezdete tapasztalható, máshol viszont már előrehaladottabb állapotban vannak a fürtök. Korai fajták érése figyelhető meg, a próbaszüretek is hamarosan elkezdődnek. A vesszők beérése folyamatos.

Kórokozók

Lisztharmat

Az utolsó permetezés során kontakt (kén vagy meptildinokap) hatóanyag alkalmazásával védekezzünk. Cél a lombozat védelme. A bogyók viaszosodásával a lisztharmat már nem tud kárt okozni a fürtökön. A körülmények kedvezők a kórokozó számára. A lombozaton és a másodterméseken jelentős fertőzőanyag szaporodhat fel. Ahol még nem történt meg, ott ajánlott az utolsó kezelés elvégzése.

Peronoszpóra

A peronoszpóra elleni védekezések esetében is a lombozat védelme a cél. Erre réz készítményeket használhatunk (rézhidroxid, rézoxiklorid). E szerek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 21 nap. Ezt borászati szempontból vegyük figyelembe. A rézzel törtétnő kezelést első sorban a kései érésű fajtáknál tudjuk még megtenni. Az eddig megfelelően védett ültetvényben nem, vagy csak elvétve, a lombozat felső részén láthatóak a tünetek. Az elhanyagolt ültetvényekben nagyobb a fertőzöttség mértéke. Ez látható több olyan ültetvényben is, ahol zöldszüret történt.

Botritisz

A zsendüléstől számíthatunk a botritisz megjelenésére. Tünetekkel a bejárt ültetvényekben nem találkoztunk. A kórokozónak a párás, csapadékos körülmények kedveznek igazán. A bogyón kialakuló sérülések (lisztharmat sérves bogyó, molykártétel, mechanikai sérülés) utat nyithatnak fertőzésnek. Fontos, hogy megelőzzük e sérülések kialakulását, illetve tartsunk gyommentesen az ültetvényt, valamint alakítsunk ki szellős lombozatot a fürtzónában, a gyors felszáradás biztosítása érdekében. A tünetek megjelenése esetén védekezzünk. Erre a következő hatóanyagok használhatóak: pirimetanil, fenhexamid, fludioxonil.

Feketerothadás

Az idei esztendőben számos ültetvényben komoly problémát jelentett a kórokozó. Ezekben az ültetvények a következő évben figyelni kell majd a feketerothadásra, mivel a korábbi év(ek)ben felhalmozódott szaporítóanyag jelenthet járványveszélyt. A metszés során a fertőzött növényi maradványokat távolítsuk el, és forgassuk a talajba.

Fakórothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet és a pirimetanil hatóanyag. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

Fásbetegség

A fás betegségek tünetei több ültetvényben láthatóak. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket majd, a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és semmisítsük meg.

Kártevők

Amerikai szőlőkabóca

A fogott egyedek száma még mindig jelentős, de néhol már csökkenés látható az előző heti adathoz képest. A rajzáscsúcs most, augusztus közepén figyelhető meg. Ahol a fogási adatok elérik a védekezési küszöbértéket (4 egyed/lap/10 nap), ott az aktuális permetezési fordulónál juttassunk ki rovarölő készítményt a kabóca ellen (alfametrin, tau-fluvalinát, lambda-cihalotrin, ökológiai gazdálkodásban az eseti engedéllyel rendelkező természetes piretrin tartalmú készítmény alkalmazható).

Tarka szőlőmoly

A kihelyezett csapdák ki számban fognak új egyedeket. A védekezés nem indokolt.

Amerikai lepkekabóca

A kártevő imágó láthatóak az ültetvényekben. Külön védekezés csak jelentős egyedszám esetén lehet indokolt a lepkekabóca ellen. Az amerikai szőlőkabóca elleni kezelések védelmet nyújtanak a lepkekabóca ellen is.

Kígyóaknás szőlőmoly

A kártevő tünetei számos ültetvényben észlelhetőek. A károsítás mérteke erősödött, a védekezés azonban nem indokolt.

Atka

Gyenge gubacsatka fertőzés látható egyes ültetvényekben. A védekezés nem indokolt.

Vad

A zsendülés időszakától a vadak károsítására is oda kell figyelnünk, elsősorban az erdőközeli ültetvényekben. Több vadriasztó készítmény is a rendelkezésünkre áll a károsítás elkerülésére, mérséklésére (pl. perlit+fakátrány+etil-merkaptán/n-vajsav), illetve emberi haj is kihelyezhető a szőlősorokba.

Gyomszabályozás

Kerüljük el, hogy az ültetvényekben túlzottan felszaporodjanak a gyomok, ezáltal párás körülményeket alakítsanak ki az sorok között. Mechanikai és kémiai módszerek közül választhatunk. A soraljak vegyszeres gyomszabályozása esetén glifozát hatóanyag használható, kijuttatáskor ügyeljünk, hogy a szőlő zöld részeire nem jusson a permetléből.

Várható időjárás 08.19-25.

A lehűlés szerdáig tart. Ekkor 21-22°C-ot mérhetünk majd napközben. Csütörtöktől átmenetileg melegszik az idő. Szombaton ismét 30-31°C-ot mérhetünk majd. Vasárnaptól azonban újabb lehűlés kezdődik, 25°C körül alakul majd a napi maximum. Jelentősebb csapadékra szerdán (15 mm) és vasárnap (27 mm) van kilátás. Záporokra csütörtökön számíthatunk.