Birtoklátogatások 2020/1 Vesztergombi Pincészet

Nem éppen zavartalan körülmények között tervezgettük lehetőségeinket, hogy a vírus begyűrűzésével nehezített időszakban egyáltalán folytatódhat-e sorozatunk a legszebb szőlőbirtokok kiválasztása terén, hiszen több szponzorunk visszalépett. Végül győzött az élet, és nagy örömmel vágtunk bele az idei, immár kilencedik alkalommal kiírt „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk lebonyolításába. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei első utazásunk során Szekszárdra látogattunk a Vesztergombi Pincészethez.

Kellő tisztelettel érkeztünk a BOR egyik legelismertebb szekszárdi szentélyéhez, hiszen kiírásának rögtön a harmadik évében választották Vesztergombi Ferencet az Év Bortermelőjének 1993-ban, aki a hazai borászat rendszerváltást követő újjáéledésének országos szinten elismert vezéregyénisége.

A Vesztergombiak élete szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal, családi címerük is az 1700-as évek elejéről származik, Szekszárd első hegybíróját Vesztergombi Györgynek hívták. Vesztergombi Ferencnek, aki fiával, Csabával vezeti a pincészetet, jelenleg 27 hektáros a családi birtoka, ebből 1,5 hektár található a közeli Hidaspetre dűlőben. Egyéb ültetvényei a Kerékhegyen (9 ha.), a Leányvárban (6 ha.), Alsónána Szarvastetőn (4,5 ha.), a Bodzásban (3ha.), valamint a Porkolábvölgyben (1 ha.) vannak.  Vesztergombi Ferenc volt az első, aki nevet szerzett a régióban és a régiónak.

A pincészetnél Vesztergombi Csaba fogadott minket, aki új, fiatalos lendületet adott a pincészetnek, de édesapja, a borászat alapítója, Vesztergombi Ferenc is időt szakított arra, hogy köszöntse csapatunkat. A pincelátogatás során megtekinthettük az új technológiai fejlesztéseket, melyeket a Széchenyi Terv keretében nemrég fejeztek be. Az új csarnokban az új tartályok mögött létesített készárú raktár is minden igényt kielégítően nyújt teret a korszerű üzemszervezéshez. A hordós érlelőtérben is folyamatosan cserélődnek a tárolási eszközök, beleértve a TRUST, valamint Európai Kádárok által készített hordóktól a flexcube-ig a legkorszerűbb eszközöket. Maga a pince is tökéletessé vált az új csírátlanító-párátlanító légcserélő beszerelésével.

Szerencsére nem csak kívülről kellett nézzük a tartályokat, hordókat, palackokat, hanem beltartalmukkal is ismeretségbe keveredhettünk! Nyitásként az EZER TŐKE Olaszrizling 2018 palackjából került ki a dugó. Egy csodás késői szüretelésű tételt kaptunk a poharakba Szekszárd tetejéről, a Kerékhegy-dűlőről. Aki esetleg kételkedne abban, hogy ennyire délen is lehet e tartalmas, zamatos, izgalmas savakban is gazdag fehérbort készíteni, az kóstolja meg ezt a csodás, de sajnos limitált mennyiségben készült nedűt!

A második tétel is egy különlegeség volt, mégpedig egy prémium kategóriás Shiraz rosé ugyancsak a Kerékhegy-dűlőről. Hát ez nem semmi, rozé létére egy teljes értékű nagy bor, a Shiraz mangós-papayás ízjegyeivel, 14,5-ös alkohollal! A 2018-as Kerék-hegyi Kadarka megnyert egy svédországi tendert, így már csak korlátozott példányszámban maradt néhány palack belőle a pincészetnél. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ezek közül mégis megkóstolhattuk ennek a macerás, gyalog-tőkéken nevelt szőlőnek a termését. A nagyszerű, fűszeres-gyümölcsös Kadarkát a 2016-os TURUL követte, ez a Cabernet Franc – Merlot összeállítású cuvée, ami biztos aranyérmes minden hazai vagy nemzetközi versenyen, ahol csak indul. Nálunk is aranyat kapott.

Nagy élményt jelentett a birtok kis, mindössze ½ hektáros kísérleti Malbec telepítésének második terméséből készített 2018-as évjárata. A cassis-dominanciájú kéktestű bogyókra hajazó gyümölcsössége mellett nagyszerű feketecsokis ízjegyekkel tarkított nedű azt jelzi, hogy ennek a szőlőnek nagy jövője lehet ezen a borvidéken, és ilyen szakértő kezekben. A kóstolót a borászat nagyágyújával, a VINTAGE 2017-tel zártuk. A vegyes hordóhasználattal 20 hónapon keresztül érlelt birtokválogatás méltó zárása volt ennek a kiváló borsornak.

A kóstolót követően a pincészet Kerék-hegyi ültetvényét tekintettük meg. Legautentikusabb, ha szóról-szóra idézzük Vesztergombi Csaba véleményét erről a területről:

„Szerintem a Kerékhegynél jobb, komolyabb terület nincs Szekszárdon, szerintem a Kerékhegy Szekszárd szíve. A Szekszárd közeli nevezetes völgyek nagy része innen gyökerezik és fut a lenti részek felé. Ilyen pl a Hidaspetre, a Bodzás, Baranyavölgy, Porkolábvölgy. Olyan ez, mint a szívcsakra, ami úgy hálózza be a környezetét, mint a szívből kiágazó vérerek. Egy gyönyörű fennsík, nem meredek fekvés, ahol egyébként a borvidék legmagasabb pontja is található. Itt mindig mozog a levegő, ezért az itteni szőlő sokkal kevésbé fogékony a betegségekre. Cukorfokban is 1-2 fokkal magasabb az átlagosnál az innen szüretelt szőlő, köszönhetően a borvidéki átlagnál lényegesen több napfényes órának. Amikor a környező völgyekben már az árnyék az úr, itt még akár két órán át süt a Nap. A talaj olyan mint Szekszárdon általában, löszös, agyagos, vörösagyagos. A világ legjobb vörösborai közül nagyon sok ilyen talajon terem.”

A fiatal telepítés a Bati-kereszt kilátó alatt gyönyörűen fejlődik, a borvidék egyik mintaültetvénye, bizonyosan sok szépet kóstolhatunk még mindannyian erről a kiemelkedő minőségű terroárról.

(DT)