Nyárzáró Bortesztkóstoló

A nyarat egy rendhagyó Bortesztkóstolóval búcsúztatta a Bor és Piac magazin: minthogy a járványhelyzet miatt sokáig nem tudtunk rendezvényeket szervezni, ezúttal több tesztünk tételeit kóstolhatták meg egyszerre a vendégek.

Az érkezők a márciusi rosé- siller- és gyöngyözőborteszt boraival kezdhették az ismerkedést, amelyhez a késő nyári jó idő, valamint a Fióka Étterem és Borbár hangulatos kertje és remek étlapja is kiváló hátteret biztosított.

Ezt követően Dr. Pásti György, a SZIE Borászati tanszékének nyugalmazott egyetemi docense tartott rövid, ám érdekfeszítő előadást a hazánkban termő illatos fehér szőlőfajtákról és legfontosabb borvidékeikről, kitérve olyan technológiai újdonságokra is, mint például a Franciaországban alkalmazott, nitrogénes környezetben történő préselés.

Míg a következő teszt borai az asztalokra kerültek, a látogatók a Biatorbágyi Fotóklub „Remény” címet viselő fotópályázat legszebb képeiben gyönyörködhettek.

A júniusi megmérettetésen mintegy 40 tétel – Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Tramini, Sárga- és Ottonel Muskotály – szerepelt, ezen az estén pedig elsősorban a hölgyek körében arattak nagy sikert. Az uraknak sem kellett csalatkozniuk, ugyanis az estét a „nagy fehérek” – Olaszrizling, Hárslevelű, Furmint és Juhfark – zárták. Az újabb 40 bor mellé Dr. Pásti György a szőlőfajták sajátosságai – pl. a Juhfark-termesztés kihívásai – mellett az egyes termőhelyek különlegességeit emelte ki, mint a Balatonról visszaverődő napsugárzás hatása a badacsonyi szőlők érési folyamataira, vagy a Tokaji borvidék dűlőinek szinte végtelen változatossága. Ezt az előadást is vetítés követte: a témát ezúttal a fekete-fehér fényképek adták.

A mintegy félszáz vendég zöme éjfélig a helyszínen maradt, és a borok mellett beszélgetett a világ dolgairól. A bátrabbak már bortúrákat is elkezdtek szervezni. Reméljük, lesz még lehetősége a borbarátoknak az idei évben is különböző rendezvényeken részt venni.