Növényvédelmi előrejelzés: május 20-26.

Növényvédelmi előrejelzést készített a Tokaji borvidékre a május 20-26. közötti időszakra a Tarcali Kutató növényorvosa, Pableczki Bence.

Az elmúlt egy hétben több alkalommal is hullott csapadék a borvidéken, azonban a lehullott mennyiség elmaradt a remélttől. Az ebben az időszakban hullott mennyiség mindösszesen három helyen, Abaújszántón, Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen érte el, illetve haladta meg az 5 mm-t. Az előző hét közepén tapasztalt erőteljes lehűlést melegedés követte, e hét elején már 25°C körüli értékeket mérhettünk. A talaj nedvességtartalma tovább csökken. A 0-50 cm-es réteg kapcsán az látható, hogy a borvidék déli felén 30-40%, északi felén pedig 40-50% között van a nedvességtartalom. Ha csak a felső 20 cm-es részt nézzük, akkor az figyelhető meg, hogy Tarcal, Tokaj, Bodrog-keresztúr, Mád, Mezőzombor környékén már 30% alatt van a nedvességtartalom.

A törzstisztítást és a hajtásválogatást egyre több ültetvényben végzik el. Ahol ez még nem valósult meg ott ajánlott minél hamarabb elvégezni, e munkákat. A megfelelően kivitelezett hajtás-válogatás szellős, gyorsabban száradó lombozatot biztosít. A szellős lomb pedig a növényvédelmi kezelések hatékonyságát is növeli.

Fenológia

Az ültetvényekben, illetve a borvidéki szinten tapasztalt heterogén fejlettség egyre inkább kiegyenlítődik. A szőlő fürtmegnyúlás állapotában van.

Lisztharmat

Kezelt ültetvényben még nem észleltük a lisztharmat tüneteit. Az előző évben kezeletlen ültetvényben azonban a múlt héten megtaláltuk a lisztharmat tünetét. Az első permetezési fordulót a borvidék legtöbb ültetvényében végrehajtották a gazdák. A lisztharmat elleni védekezés során a megelőzésen van hangsúly. A védekezések célja a kórokozó lombozaton való felszaporodás meg-akadályozása. Azokban az ültetvényekben, ahol tavaly problémát okozott a lisztharmat, ott a kén készítmény mellé társítsunk felszívódó szert (tetrakonazol vagy fluxapiroxad) a második kezelés során. A kén hatékonysága 15°C alatt romlik, 25°C felett pedig perzselést okozhat. Ökológiai gazdálkodásban kén és olajos készítmény kombinációjával végezzük el a permetezést.

Peronoszpóra

A kórokozó számára a körülmények továbbra sem kedvezőek. A második növényvédelmi kezelés alkalmával is kontakt készítményt használjunk. Konvencionális művelés esetén mankoceb vagy metiram hatóanyagok közül válasszunk. Ökológiai gazdálkodásban pedig rézkészítményt alkalmazhatunk (rézoxiklorid vagy rézhidroxid).

Tarka szőlőmoly

A kihelyezett csapdák nem, vagy csökkenő egyedszámban fogják a tarka szőlőmoly egyedeket. A rajzás a végéhez közeledik. A tömeges lárvakelés a napokban várható. Így a védekezés elvégzése most, a soron következő permetezés során aktuális. Ahol jelentősebb egyedszám volt megfigyelhető az első nemzedék kapcsán, ott a nagyobb hatékonyságú rovarölő készítményt (metoxifenozid) alkalmazzunk. Kisebb fertőzöttség mellett nem indokolt a védekezés, amennyiben mégis a védekezés mellett döntünk, akkor a piretroidok közül válasszunk (alfametrin, lambda-cihalotrin). Ökológiai gazdálkodásban, ahol nem légtértelítéssel védekeznek, ott a Bacillus thuringiensis vagy a spinozad hatóanyagú készítmények közül választhatunk.

Atka

A szőlő-gubacsatka károsítása több helyen is észlelhető, azonban a fertőzés mértéke az ültetvényekben továbbra is gyenge. Speciális atkaölő szerek alkalmazása így jelenleg nem szükséges. Magasabb kén dózis elegendő az atkapopuláció gyérítéséhez. Amennyiben egyes területeken mégis nagyobb mértékű az atkafertőzés, akkor alkalmazzunk atkaölő készítményt. A felhasználható ható-anyagok: fenpiroximát, abamektin. Ha ökológiai művelésben részesített ültetvényben jelentkezik erősebb fertőzés, akkor a kén hatékonyságát olajos készítménnyel növelhetjük, pl. narancsolaj. Gubacsatka ellen a nemezes bevonat kialakulása előtt tudunk hatékonyan védekezni.

Szivarsodró eszelény

A szivarsodró eszelény imágói és károsítása számos ültetvényben láthatóak, azonban a kártétel mértéke a legtöbb helyen nem jelentős. Kisebb területeken a szivarok összegyűjtése és megsemmisítése kivitelezhető, így gyéríthetjük a következő évi nemzedéket. Ha van olyan terület, ahol komolyabb az imágók jelenléte és a kártétel is számottevő, akkor a kártevő ellen rovarölő szerrel védekezzünk, e célra a piretroid hatóanyagok közül válaszunk (alfametrin, lambda-cihalotrin).

Vad

Különösen az erdő közeli parcellákban számíthatunk kártételre. Távoltartásukra használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket.

Gyomszabályozás

Az ültetvények gyomosodása gyenge mértékű. A gyomirtást a legtöbb ültetvényben már elvégezték. Fordítsunk kellő figyelmet az ültetvények gyomszabályozására is. Kerüljük az ültetvények túlzott elgyomosodását. A gyomok jelentősebb felszaporodása párásabbá teszi az ültetvényt, ami a kórokozóknak kedvezőbb feltételeket teremt. A soraljak gyomirtására a soraljművelő gépeket vagy végső esetben glifozát hatóanyagot használhatunk. Azonban el kell kerülni, hogy a permetlé a szőlő zöld részeire kerüljön! Ezért fontos szerepe van az időben és jól elvégzett törzstisztításnak, ami történhet kézi vagy kémiai úton. Magról kelő gyomnövények ellen, azok néhány leveles állapotában kell védekezni. Évelő gyomok ellen a magasabb dózist javasolt alkalmazni a növények intenzív növekedési fázisában. Apró szulák esetében virágzáskor kell kijuttatni a gyomirtó szert, mezei aszat ellen pedig tőlevélrózsás állapotban. A glifozát felhasználása esetén úgy válasszuk meg a permetezés időpontját, hogy a kezelést követő 6 órán belül ne hulljon csapadék, hogy a hatóanyag maradéktalanul fel tudjon szívódni. A sorközök gyomszabályozására legjobb módszer a kaszálás.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elered az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Várható időjárás 2020.05.20-26.

A hét első két napján kifejezetten meleg időjárásban volt részünk. Szerdától azonban néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét további részében napközben 18-22°C-ra kell számítani. A következő napokban nem várható csapadék. Legkorábban vasárnap fordulhat elő zápor, zivatar. Szerdától péntekig megerősödhet a szél, 40-50 km/h-s széllökések várhatóak.