Új köztársasági elnökünk a Tokaji Borlovagrend tagja

Az Országgyűlés holnapi, február 26.-i ülésén minden bizonnyal megszavazza Dr Sulyok Tamást a rendszerváltást követő hetedik köztársasági elnöknek. Új köztársasági elnökünk, Dr Sulyok Tamás március 5.-én veheti majd át hivatalát. Dr Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét a Tokaji Borlovagrend 2021. május 29-én avatta tiszteletbeli tagjává. Új köztársasági elnökünk a bort az emberiség nagy ajándékának tartja. Személyében a politikai csatározásokon felül álló jogtudor kerül a köztársasági elnöki székbe, aki igazi borkedvelő magyar ember, a Tokaji Borlovagrend tiszteletbeli tagja.

Göncz Árpád, Mádl Ferenc, Sólyom László, Schmitt Pál, Áder János, Novák Katalin után Sulyok Tamás a hetedik köztársasági elnökünk lesz. Sulyok Tamás 1956. március 24-én született, igazi jogászcsaládba, Kiskunfélegyházán. Édesapja ügyvéd volt, de 1945 után nem tudta tovább folytatni a praxisát, politikai okokból ugyanis törölték az ügyvédi kamarából. Több mint tíz évig fizikai munkásként tartotta el a családját, és csak 1957-től tudott jogtanácsosként elhelyezkedni. Édesanyja pedagógusként dolgozott. Mindkét bátyja ügyvéd, sőt a házastársaik is jogi foglalkozásúak. Nővére viszont élelmiszeripari mérnök.

Marcius 5-tol uj koztarsasagi elnokunk, Dr Sulyok Tamas

Új köztársasági elnökünk

Kiskunfélegyházán járt általános, majd középiskolába. A Magyar Néphadseregben eltöltött tizenegy hónapos szolgálat után Szegedre került, a szegedi egyetem jogi karára. 1980-ban szerzett jogi diplomát, pályáját bírósági fogalmazóként kezdte a Csongrád Megyei Bíróságon. Hamar szembesülnie kellett a rendszer erőszakosságával. 1982-ben, amikor letette a jogi szakvizsgát, a megyei bíróság elnöke közölte vele, hogy kinevezik büntetőbírónak, ha belép az MSZMP-be. Azt válaszolta, köszöni szépen, de akkor inkább nem akar büntetőbíró lenni. Döntése konzekvenciájaként el kellett hagynia a megyét, és termelőszövetkezeti jogtanácsosként tudott csak elhelyezkedni. 2000 és 2014 között osztrák tiszteletbeli konzul volt. 2005 szeptembere óta meghívott előadóként alkotmányjogot oktat a Szegedi tudományegyetem jogi karán. 2013-ban PhD fokozatot szerzett, kutatási témája az ügyvédség alkotmányjogi helyzete.

Uj tagokat avat a Tokaji Borlovagrend 2021 majusaban

Az Országgyűlés 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává, 2015. április 1-től kezdődően a testület elnökhelyettese. 2016 november 22-én az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökévé választotta. A bort az emberiség nagy ajándékának tartja, mellyel gondosan és szeretettel kell bánni, hiszen tapasztalata szerint az ilyen bánásmód mellett az emberi együttélés és megértés fontos eszköze lehet.

A Tokaji Borlovagrend tiszteletbeli tagja

Az új köztársasági elnökünket a  Tokaji Borlovagrend 2021 május 29-én avatta tagjainak sorába. Abban az időszakban, amikor a pandémia miatt a borlovagrend nem kívánt a tervezés szempontjából bizonytalan járványügyi helyzettel kapcsolatos szervezési bonyodalmakat, így a program viszonylag szűk körben zajlott, melyen csak a borlovagrend vezetősége, valamint az új avatottak és családtagjaik vehettek részt. Az avatási ceremóniára a hagyományoknak megfelelően a tokaji Rákóczi pincében került sor.

Dr Sulyok Tamas (jobbrol az elso) mellett Dr Freund Tamas, Dr Csuday Balazs, Sum Janos

A szokásos próbatételeknek akkor mind a négy jelölt tökéletesen megfelelt, így Dr Kovács Tibor, a lovagrend nagymestere borlovaggá üthette mind a négy jelöltet. Az új tagokkal jelentősen erősödött a borlovagrend „szürkeállománya”, hiszen egytől egyig figyelemreméltó életpályát futottak be. A Tokaji Borlovagrend új tiszteletbeli tagja lett akkor három éve még Dr Sulyok Tamás mellett Dr Freund Tamás az MTA elnöke, neurobiológus, továbbá rendes tagja lett Dr Csuday Balázs, a Dentons Ügyvédi iroda partnere, korábbi nagykövet, valamint Sum János, az MVM gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Megnyugtató érzés, hogy új köztársasági elnökünk szilárd jellem, aki soha nem volt hajlandó meghajolni az aktuális politikai széláramlatok előtt. Közjogi értelemben az új köztársasági további biztos stabilitást adhat országunk fejlődésének.

DT

(fotók Bodnár Patrícia, Ripka Gergely)