Újabb jelentős kormánytámogatás Tokajnak

Négymilliárd forintos kormányzati támogatással létesít kutatóközpontot a Debreceni Egyetem a tokaji borvidéken.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a magyar kormány 2018-ban egymilliárd forintot juttat Tokaj városának fejlesztési célokra. Ezt a pénzt az óvárosi sétány kiépítésére, a belvárosi sétálóutca egységes szerkezetű átépítésére, valamint 19 főutcai ház közterületre néző homlokzatának rekonstrukciójára lehet fordítani. Most újabb jelentős kormányzati támogatást kap a borvidék, lévén hogy a kormány támogatja a Debreceni Egyetem Komplex Bortudományi Kutató-Fejlesztő Intézményi Egységének, más néven a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémia létrehozását és kutatási tevékenységét. Az erről szóló, Orbán Viktor miniszterelnök által szignált kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

Ennek leglényegesebb pontjai szerint a Kormány támogatja a Debreceni Egyetem Komplex Bortudományi Kutató-Fejlesztő Intézményi Egységének (Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémia) létrehozását és kutatási tevékenységét a 2018–2022. években a Debreceni Egyetem szervezetében. Ennek érdekében egyetért a Magyar Állam tulajdonában Mád község területén lévő ingatlanok, név szerint a Borsay-kastély, valamint a Grossmann-ház vagyonkezelésbe adásával a Debreceni Egyetem részére. Ez az objektum Mád főutcáján, a Royal Tokaji Borászat közvetlen szomszédságában valósul meg.

A projekt részére a Kormány a 2018. évben 1 000 000 000 forintot, a 2019. évben 900 000 000 forintot, a 2020–2022. évekre további évi 700 000 000 forint támogatást biztosít.