Szent Orbán ünnep május 29-én

Szent Orbán, a szőlészek és borászok védőszentjének tiszteletére a monoki Sarlós Boldogasszony katolikus templomban 2021. május 29., szombaton 11 órakor szentmise keretében emlékeznek, melyre szeretettel várják az érdeklődőket.

A Tokaji Borbarátnők Társasága Monok Önkormányzat közreműködésével hegyaljai települések, egyházi és világi közösségek bevonásával 2013 óta minden esztendőben Orbán napjához (május 25.) kötődően megemlékezik a szőlészek, borászok, kádárok és valamennyi borászattal foglalkozók védőszentjéről, Szent Orbánról. Az elmúlt évek során 7 alkalommal rendezték meg a Szent Orbán zarándoklatot. 2020-ban a koronavírus-járvány a zarándoklat elmaradt, és sajnos ugyanazon ok miatt 2021-ben sem kerülhet megrendezésre. De Szent Orbán áldását – ahogy tavaly is – most is kérik. Szent Orbán tiszteletére 2021. május 29-én, szombaton, délelőtt 11 órakor a monoki Sarlós Boldogasszony római katolikus templomban szentmisét tartunk.

A szentmise keretében meghirdetik a Szent Orbán ünnepi évet, és megszentelésre kerül a Tokaji Borbarátnők Társasága által készíttetett Szent Orbán utazó-ereklyetartó.

A Tokaji Borbarátnők Társaságának régi terve volt, hogy a Tokaji Borvidékhez kötődő, rendkívüli jelentőséggel bíró relikviának, a szőlészek, borászok védőszentje, Szent Orbán Monokon elhelyezett csontereklyéjének egy darabjából, a relikvia értékéhez és különlegességéhez méltó ún. utazó-ereklyetartót készíttessen, mely lehetővé teszi a Szent tiszteletének terjesztését úgy a hegyaljai településeken, mind szerte az országban, vagy határainkon túl is. Az utazó-ereklyetartó, kis méreténél fogva alkalmas Szent Orbán ereklyéjének szélesebb körű bemutatására. Az 1771-ben Magyarországra került teljes csontereklye egy nagy-méretű, míves barokk ládába került elhelyezésre, mely nehezen mozdítható, nem alkalmas, de nem is való utaztatásra.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői egy monstrancia (szentségtartó) elkészítésére pályázatot hirdettek, melynek nyertese Lenzsér-Mezei Kata ötvösművész lett. A Tokaji Borbarátnők Társasága a 2021-es IX. Tokaji Szent Orbán ünnephez kapcsolódóan felkérte a művészt Szent Orbán utazó-ereklyetartójának elkészítésére. A művésznő az NEK részére tervezett monstrancia stílusához igazítottan tervezte meg az ereklyetartót, melynek felirata: Szent Orbán ereklyéjének a Tokaji Borvidékre kerülése 250. évfordulója és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére készíttette a Tokaji Borbarátnők Társasága. 2021.

Az 52. NEK tiszteletére tervezett liturgikus tárgyakkal egységes stílusú utazó-ereklyetartóba helyezett Szent Orbán ereklye Tokaj-Hegyalja kiemelkedő kultúrtörténeti kincsének jelentőségére hívja fel a figyelmet, és alkalmat teremt a Szent magyarországi kötődésének, a tokaji régió turisztikai és kulturális értékeinek szélesebb körű megismertetésére is.