Huszonötödik Kadarka Fesztivál

A jubileumi negyedszázados Kadarka-fesztivál talán az egyik utolsó nagyszabású nyilvános rendezvény volt hazánkban a koronavírus árnyékában. Ez volt a 25. fesztivál, és ebből ez volt a huszadik, amit az István Borház rendezett. Az adott időszakban érvényes előírásoknak megfelelően a résztvevők számát 100 főben kellett maximalizálni, így a rendezvény talán nem volt annyira széleskörű mint egyébként, ám eredményeiben, üzeneteiben mindenképpen rendkívül fontos és előremutató volt.

A konferencia legalább olyan friss és sokszínű volt mint amiről szólt, vagyis mint amilyen a Kadarka maga. Volt benne megható emlékezés (az elhunyt Wichmann Tamásra) volt benne művészet (Azurák Mihály író jóvoltából) volt tudomány (Dr. Németh Krisztina előadásában) volt helyzetértékelés gazdasági elemzéssel (Filus János tudományos igényű elemzésével), valamint természetesen volt egy nagyon nívós Kadarka borverseny is, nemzetközi mezőnnyel.

Azurák Mihály író szenvedélyes szabadverse lenyűgözte a hallgatóságot

„Mindegy honnan jöttél, évszázadok óta lelkünk gyámolítója vagy, jóban-rosszban kitartó hűséges társ”- hallhattuk a Kadarkáról Azurák Mihály író nagyszerű gondolatait. A bevezetőként elhangzott szívderítő gondolatokat követően megindult az érdemi munka. A fesztivál résztvevőit Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte elsőként, majd a HNT elnöke, Légli Ottó fogalmazta meg ünnepi gondolatait. „A Kadarka nem az a bor, amiből a borászok, borászatok meg tudnak élni, a Kadarkához elhivatottság, elkötelezettség kell” – mondta üdvözlő beszédében Frittmann János, a borvidék legeredményesebb, legtekintélyesebb borásza, és gondolatait senki nem próbálta cáfolni.

Az üdvözlő beszédeket követően megkezdődött az érdemi munka egyrészt a borbírálatokkal, másrészt a tudományos előadásokkal, értekezésekkel. Dr. Németh Krisztina valamint Filus János előadásában annyi rendkívül fontos, nem csupán a Kadarka fajtát, hanem az egész szőlész-borász társadalmat érintő gondolat volt, hogy ezekre a továbbiak során még visszatérünk.

A borverseny nyugtázta a fajta iránti egyre fokozódó szimpátiát, sok szép eredmény született.

A Legszebb Kadarka Kadarka Nagydíj vándorserlege idén a M.R. Vinogradi pincészethez került 2015-ös Szabadkai-Horgosi homokvidéki Kadarka Fantazija néven forgalmazott boráért. Második a nagydíjasok között az Umenhoffer Pince 2019 Hajósi Fehér Kadarkája, míg harmadik a legszebb Kadarkák között Gere Tamás & Zsolt Pincészet 2017 Villányi Kadarka dűlőválogatása lett.

A Legszebb Kiskőrösi Kadarkáért járó serleg Maráz Annabelláé lett 2019-es Kadarka Siller boráért, aki ezért a produktumáért a Szentendrei Kadarka Kör különdíját is elnyerte. Aranyérmes Kadarka boraiért a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége által felajánlott serleget Koch Csaba vehette át, ugyanezért Toronyi György, a Prantner Pince és a Császár Pince részesült még jutalomban.

A díjazottak részletes listája itt böngészhető:

eredmények érem szerint

Különdíjak

(DékányT)