Több mint kétszáz furmint a Furmint Február Nagykóstolón

Mintegy száz magyarországi és határon túli termelő több mint kétszáz borán keresztül ismerhetik meg az egyik legfontosabb Kárpát-medencei fehérszőlő-fajtaként számon tartott furmintot csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a 11. Furmint Február Nagykóstoló látogatói.

A hagyományosan február első csütörtökjén megtartott nagykóstoló a Furmint Február legnagyobb, de nem egyetlen rendezvénye. A hónap folyamán többek között Miskolcon, Debrecenben és Köveskálon, sőt Temesváron is rendeznek kóstolókat több pince részvételével, és országszerte számos étterem poharaz februárban furmintot – közölték a szervezők.

„Amikor Kézdy Dániel fejében megszületett az eseménysorozat ötlete, még nem látszott, hogy milyen jövő áll a furmint előtt. Készültek már belőle komoly dűlős borok Tokajban, de a száraz tokaji még közel sem volt elfogadott. Az azóta eltelt időben volt rá alkalom, hogy jobban megismerjük a fajtát, egyre több borvidéken foglalkoznak vele, több stílusban készítik, így mostanra egyre inkább körvonalazódik, hogy milyen irányba fejlődhet tovább” – mutatnak rá.

Mivel a furmint semleges karakterű, jól közvetíti a termőterület sajátosságait, ez pedig a nemzetközi borvilágban elismert tulajdonság. Szép savszerkezete jól érlelhető borokat ad, ami egyrészt lehetőség, másrészt feladat a borásznak, hiszen sok fogyasztó a lágyabb, könnyen iható borokat keresi. Ha a furmint sikeres szeretne lenni, akkor a termelőknek figyelembe kell venniük a nemzetközi trendeket, ahol a gyümölcsösség, a feszesség és a könnyen értelmezhetőség az elvárás: a zamatos, vibráló savú borok keresettek – figyelmeztetnek a szervezők.

Sok pince kutatja a megoldást, így egyre több tapasztalat áll rendelkezésre, több stílusban készülnek borok. Vannak, akik a szőlészet területén látják a megoldást és a tőketerhelés ideális állapotát keresik, más pincék a hordós érlelést hagyják el, sokan pedig a házasításban látják a megoldást.

A Furmint Február Nagykóstoló látogatói számos stílusban és borvidékről, például Tokaj-Hegyaljáról, Somlóról, Badacsonyból, a Balaton-felvidékről, Csopakról, a Kiskunságból, a Mátrából, Egerből, de a Felvidékről, a Szerémségből és Szlovéniából is kóstolhatnak majd furmintokat.

Kiállító pincészetek:

  • Angyal Borászat, Rátka
  • Árpád-Hegy Pince, Szerencs
  • Árvay János Családi Pincészete, Rátka
  • Áts Családi Pincészet, Tokaj
  • Babits Pincészet, Tolcsva
  • Balassa István, Tokaj
  • Bardon Borásza, Erdőbénye
  • Barnabás Kézműves Pince, Somló
  • Barta Pince, Mád
  • Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal
  • Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye
  • Bihari Borászat, Mád
  • Bíró Borászat, Mád
  • Bodrog Borműhely, Bodrogkisfalud
  • Borbély Családi Pincészet
  • Bott Frigyes, Muzsla
  • Bott Pince, Bodrogkisfalud
  • Breitenbach Tokaj, Bodrogkisfalud
  • Budaházy-Fekete Kúria Pincészet, Erdőbénye
  • Carpinus, Bodrogkisfalud
  • Czemiczki Pincészet, Tolcsva
  • Csite Családi Birtok, Erdőbénye
  • Demetervin, Mád
  • Dénes Hegybirtok, Ság-hegy
  • Dereszla Pincészet, Bodrogkeresztúr
  • Dimenzió Borászat, Kecskemét
  • Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor
  • Dobogó Pincészet, Tokaj
  • Dorogi Testvérek Pincészete, Tarcal
  • Dudovics Pince, Tálya
  • Dukay-Sagmeister Borászat, Szerémség
  • Erzsébet Pince, Tokaj
  • Espák Pince, Hercegkút
  • Filep Wines, Tállya
  • Frikker Pincészet
  • Füleky Pincészet, Bodrogkeresztúr
  • Gilvesy Pincészet, Szent György-hegy
  • Gizella Pince, Tokaj
  • Grand Tokaj, Tolcsva
  • Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal
  • H2 Pince, Nagyréde
  • Hangavári Szőlőbirtok és Pincészet, Bodrogkisfalud
  • Harsányi Pincészet, Sárospatak
  • Heidrich Pince, Sárospatak
  • Hímesudvar, Tokaj
  • Holdvölgy, Mád
  • Hollókői József Pincészete, Tállya
  • Homoky Családi Pincészet, Tállya
  • Kaláka Pince, Tállya
  • Karádi-Berger, Erdőbénye
  • Kikelet Pince, Tarcal
  • Kovács Nimród Winery, Eger
  • Kvaszinger László, Olaszliszka
  • Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj
  • Mad Wine, Mád
  • Montium, Szerencs
  • Myrtus Pince, Tarcal
  • Naár Családi Pince, Sárospatak
  • Obzidián Bormanufaktúra, Hercegkút
  • Orsolyák Attila, Tokaj
  • Pajzos Megyer, Sárospatak
  • Pálffy Pince, Köveskál
  • Patricius Borház, Tokaj
  • Paulay Borház, Tokaj
  • Pelle Pince, Mád
  • Péter Pince, Tokaj
  • Préselő, Erdőbénye
  • Royal Tokaji, Tokaj-Hegyalja
  • Rózsa Pincészet, Tállya
  • RWZ, Mád
  • Sanzon Tokaj, Erdőbénye
  • Sauska Tokaj, Tokaj
  • Serpens Pince, Sárospatak
  • Somlói Vándor Pince, Somló
  • Spiegelberg Kézműves Borpince, Nagy-Somló
  • Szalóczi Pincészet, Tállya
  • Szélkiáltó Pincészet
  • Szent Donát Csopak
  • Szóló Borászat, Tállya
  • Szűcs Pince, Tállya
  • Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr
  • Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva
  • Tokaj Pendits, Abaújszántó
  • Tokaj-Hétszőlő Bio Birtok, Tokaj
  • Tokajicum Borház, Tarcal
  • TokajIM, Szerencs
  • Tornai Pincészet, Somló
  • TR Művek, Tállya
  • Vincze Tamás, Sárospatak
  • Vino Gross, Štajerska Slovenija
  • Zsadányi Pincészet, Tállya
  • Zsirai Pincészet, Mád és Somlóvásárhely

(Forrás: MTI, Tixa)