Piacon a Dominium zsomBor Furmint

Sorszámozott palackban, megújított megjelenéssel érkezik a Pannon Tokaj Kft. félszáraz furmintja, melyet a készítők Zsomborról, az első unokáról nevezték el.

Már kapható a Tokaji Domínium zsomBor Furmint 2013 évjáratú félszáraz fehérbor. A bor egyedi, sorszámozott palackban, 0,75 l-es üvegdugós palackozásban kerül a fogyasztókhoz. A Pannon Tokaj Kft. megújította a bor megjelenését is: az olivazöld rajnai palackban, üvegdugós zárással, ezüst, dombornyomású címkegarnitúrával és fémhatású, alumínium kapszulával kerül a borkedvelőkhöz. A termékből 3226 palackot töltöttek le, áll a közleményben.

A szőlőt 2013. október 22-én szüretelték, még aznap bogyózták, majd átszivattyúzták erjesztő inox tartályba. Október 23-án fajélesztővel oltották a préseletlen cefrét, ezzel a zsomBor esetében már hagyományosnak mondható technológiát, a „héjon erjesztést” alkalmazták. A fermentációs időszak 24 napig tartott, három alkalommal adtak a cefréhez élesztő tápanyagot, s végül 16,33 V/V %-os alkohollal és 11 g/l-es maradék cukortartalommal rendelkező erjedt cefrét préseltek november 15-én. December 4-én fejtették a bort kisméretű tölgyfahordóba, amelyben több mint négy hónapos érlelésen esett át. 2014. április 24-én került hordóból saválló acéltartályba, ahol a hidegkezelés, derítés és a szűrések következtek. A tételt 2014. július 30-án palackozták.