XI. Olaszrizling Szerintünk

A nagysikerű Olaszrizling Szerintünk esemény idén is megrendezésre került Csopakon. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok adott otthont a sétálókóstolónak, borásztalálkozónak. Az ez évi tematika a következőképpen hangzott: „A klímaváltozás hatása az Olaszrizling termelési lehetőségeire ill. a változásokra adható szőlészeti és borászati válaszok”.

„11-ik alkalommal jöttünk össze 31-én Csopakon, a Borteraszon. Pénteken este, zárt körben ezzel a nagyon divatos témával foglalkoztunk. A csapból is a klímaváltozás folyik, ilyenkor különösen fontos, hogy ne ragadjunk le a sajtó-szintű közhelyeknél. Ezért olyan előadók tartották a bevezetőt, akiknek munkássága garancia a színvonalra és a közhelyes gondolkodás elkerülésére. Két rövid előadás Szabó Zoltáné és Bakó Ambrusé közelebb vitt bennünket a szőlőhöz, a borhoz illetve aktuális problémáinkhoz.”

Jásdi István, házigazda

Szabó Zoltán a fajta eredettéről, jelenlegi helyzetéről tartott egy érdekes előadást. Szerencsére nem a szőlők kivágása és új fajták telepítése a megoldás és a válasz a klímaváltozásra, hanem egy változatosabb klónszelekció használata és a többlépcsős szüret is egy lehetséges út, amit már többen alkalmaznak és sikeres receptnek bizonyul.

Szőlészeti és borászati, illetve  a kettő közötti átmenetben, szüreti megközelítéseket mutatott be, amit különféle kutatócsoportok a világ különböző részein vizsgáltak meg többéves kísérletsorozatokban a gyakorlatban.

Bakó Ambrus a talajmunka, metszés és szőlőültetvények egész éves feladatairól, kihívásairól beszélt és a több lépcsős szüret az ő olvasatában is egy nagyon hasznos eszköze lehet a borászoknak az egyre nagyobb kihívásnak számító, nyári hőhullámok és az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt.

„A cél, hogy az alkoholtartalmat a borokban elfogadható mérték alatt lehessen tartani, illetve a savtartalom és a PH érték is az ideálishoz jobban közelítsenek a klímaváltozás ellenére. A legfontosabb eszközök egyike lehet a talajkezelő megoldások alkalmazása, a talaj növényi hulladékkal való befedése a szőlősorok között, mulcsolás. Ez az eljárás rendkívüli módon tudja segíteni a vízgazdálkodást, ezzel a megoldással alacsonyabb cukortartalmat és magasabb savtartalmat lehet elérni.“

Bakó Ambrus, borász, Pannon egyetem óraadó

„Következő lépés és fő feladatunk lehet a környező országokkal való szorosabb együttműködés, közös kóstolók és szakmai rendezvények szervezése, amit igazából az Olaszrizling Szerintünk rendezvény is kitűzött céljául, csak nagyban, országhatárokat átlépve. Senki ne gondolja, hogy jövőre már nem olaszrizlinget fogunk telepíteni, mert olyan nagy lenne a probléma, viszont dolgoznunk kell rajta, hogy minél több tudást szerezzünk a fajtáról és ezt hatékonyabban át tudjuk egymásnak adni“

Kovács Tamás, házigazda

Egyértelmű konszenzus volt a jelen lévő borászok között, hogy az Olaszrizling nagyon jól alkalmazkodik  a körülmények ellenére,  jól állja a sarat és bőven van még tartalék a fajtában. A pénteki szakmai kóstolón a borászok szélsőséges évekből kóstoltattak olaszrizlingeket a kollégákkal és az adott évjárat problémáiról és a különböző időjárási viszonyokra adott szőlészeti válaszokról folyt a diskurzus. Sajnos még egy adott évjáraton belül is nagy különbség lehet Balatonon belül, hiszen a jégkár, vagy a csapadék sem egyenletesen oszlik meg a tó körül.

Jásdi István kiemelte, hogy 2019-ben egy nagyon jó olaszrizling évjárattal a hátunk mögött kicsit magabiztosabbak is lehetünk, de messze nem ad arra okot hogy hátradőljünk és ne foglalkozzunk stratégiai szinten is a fajtával kapcsolatos kérdésekkel.

„Az olaszrizling egy nagyon versatil, sokoldalú fajta, az általunk ismert európai nagy fajták jelentős része nem lett volna alkalmas, hogy választ adjon az elmúlt évtized időjárásának a kihívásaira.“

Pintér Zsolt a rendezvény főszervezője így foglalta össze az elmúlt 6 év közös munkáját:

Nemzetközi piacon is értelmezhetővé és izgalmas termékké nőtte ki magát a Csopaki Kódex, hegyboraival és dűlős tételeivel. Létrejött a Vinea Balaton termékkoncepció és hazánk első régiós együttműködésén alapuló bormárkája a Balatonbor 5 éve töretlenül fejlődik. Erősödik a Hegybor termékkör és egyre több borvidék, „hegy” kezdi kialakítani saját termékleírását a Balaton körül. A munkáknak egyértelműen egy közös nevezője van: az olaszrizling.

Többször is felmerült bennünk a rendezvény előtt, hogy a téma elcsépelt és nem szeretnénk felülni a „klímavonatra”, de miközben január 31-én a 16 fokos csopaki rendezvényen közel 120 vendéggel süttettük magunkat a napon egy szál ingben, egyértelmű volt mindenkinek, hogy ennél aktuálisabb témát elő se vehettek volna a házigazdák.“

„Személyesen úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedben – jórészt az együtt-gondolkodásnak köszönhetően – az Olaszrizling újra a legfontosabb és legkedveltebb fehér fajtává vált, tudatosabbak lettek a termelők és igényesebbek a fogyasztók. „

Jásdi István, házigazda

Kiállítók teljes listája:

  1. 2HA Szőlőbirtok és Pincészet
  2. Borbély Pince
  3. Bussay Pincészet
  4. Csetvei Pince
  5.    Csiszár Pince
  6. Dobosi Pincészet
  7. Figula Pincészet
  8. Gál Lajos Pincészete
  9. Guden Kisbirtok
  10. Gyukli Pince
  11. Homola Pincészet
  12. Istvándy Pincészet
  13. Jásdi Pince (szervező)
  14. Káli Kövek Borászat
  15. Laposa Pince
  16. Martinus Birtok
  17. Pálffy Pince
  18. Petrányi Pince
  19. Sabar Borház
  20. Skrabski Pince
  21. Somlói Vándor Pince
  22. Söptei Pincészet
  23. Szászi Pince
  24. Szent Donát Birtok (szervező)
  25. Villa Tolnay Bor- és Vendégház
  26. Zelna Borászat

forrás: Kóstolom, Szabó Miklós

Információk:

Sajtókapcsolat: Szőke Zsuzsanna, szoke.zsuzsanna@kostolom.hu; +36303176857