Szőlős párlatok között

A jubileumi pálinkafesztivál főszereplője az alma, mi azonban elsősorban a szőlőpálinkák és borpárlatok világában bolyongtunk, borász-együttműködésektől igen magas alkoholtartalmú különlegességekig.

A jubileumi, tízedik évébe lépett Pálinkafesztivál számos újítással jelentkezett: szabaddá vált a bejárás, nincs belépődíj, nagyszínpados programok helyett folyamatos, halkabb örömzene szól, a fizetést pedig a bankoktól független Hellopay rendszerrel oldották meg, mely kiküszöböli a korábbi években tapasztalt problémát is a bennragadt egyenlegekkel. A Hellopay elfogadóhelyei ugyanis folyamatosan sokasodnak: a fesztiválok mellett elsősorban belvárosi szórakozóhelyeken lehet fizetni a kártyával.

A tavaszi fesztivál gyümölcse az alma volt: az Év Pálinkája nyolc főzde almapárlatából állt össze, és karakteres ízét csak gyönyörű, friss szárazpróbája múlta felül. A 31 kiállító között két debütánssal találkozhattunk: a Zugfőzde nevű, kisüsti és tornyos lepárlással is főzető, Visegrádon a magyar égetett szeszek történetét múzeumi formában is bemutató vállalkozás már több éve aktív, de fesztiválon most jelen meg először, míg a Keve új főzde.

Az újoncok

Jellegzetességük a saját igényeik alapján épített, soktányéros lepárló adta szenvedélyes ízvilág, amely a valós alkoholtartalomnál tüzesebbnek mutatja a párlatokat. Náluk lehetett az egyik izgalmas szőlőalapú italt is kóstolni: szőlőpálinkájuk Leánykából készül és aszúágyon érlelik.

Keve szőlő kicsiben és nagyban

Ezen kívül is számos szőlő- vagy törkölyalapú italt lehet kóstolni. A Zimek szokatlan párosítással kísérletezett, a szőlőt kései meggyel keverte, így egy selymes, kiegyensúlyozott italt kapott.

Szőlős különlegességek

A somlói Cornus – rendhagyó módon – a helyi juhfarkból készített pálinkát. Az ital illata lenyűgöző, fajtajelleges, savas-karcos ízében azonban talán túlzottan dominál az 52 fokos alkohol – érdemesebb lenne nagyobb hígításban is kipróbálni.

Márton és Lányai a Sauska tokaji választékából készítenek kiváló aszútörkölyt.

Borpárlat-vonalon a főzde a Bardin almárka alatt dobta piacra a VSOP és XO párlatokat, amelyek olaszrizling-alapon készült stílusos, elegáns italok.

Az Agárdi Pálinkafőzde szekszárdi, Heimann borán alapuló digesztívje étkezések után vagy szivarozáshoz is remek, karakteres választás.

A szőlőpárlatok csúcspontja – bizonyos értelemben – a Tokaj Spirit 80 százalékos szőlőpálinkája, amely alkoholtartalma dacára kifejezetten aromás, kellemes ital, a bátrabb fogyasztók figyelmére mindenképpen érdemes.

A fesztivál vasárnap estig látogatható, a felkeresését minden ínyencnek ajánljuk.