Birtoklátogatások 2023/7 Tornai Pincészet, Somló

Tizenkettő – egy tucat, ami mégis csak valami kisebbfajta jubileumnak is betudható! Márpedig idén épp tizenkettedszer került kiírásra a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy pandémia ide – pandémia oda – eddig minden évben meg tudtuk szervezni ezt az izgalmas esemény-sorozatot. A Somló mindig is közel állt szívünkhöz, és erről a méretei szerint kicsi, ám minőségileg óriás borvidékünkről idén ismét bekerült egy borászat olvasóink szavazatai alapján a legjobb 9-be. Hogy kategóriánként pontosan mely birtokok kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei hetedik utazásunk során megcéloztuk a somlói Tornai Pincészetet.

Az a megtiszteltetés érte kis küldöttségünket, hogy a birtok tulajdonosa, Tornai Tamás a 70 hektáros birtok szőlészével és borászával, Császár Attilával és Csonka Zoltánnal fogadott minket ünnepélyesen érkezésünkkor. Így aztán formabontó módon kis rögtönzött párlat-kóstolóval, koccintásokkal indult látogatásunk a borászat teraszán, amit aztán a saját készítésű pezsgő megízlelése követhetett.

A rövid „bemelegítés” után pohárral a kézben elindultunk a birtok pincelabirintusának újrafelfedezésére. Bámulatos, és meglehetősen kivételes, hogy egy borászat saját múzeumot is létrehozott a földfelszín alatt. Itt viszont elmélyedhetünk a Somló, a helyi szőlőművelési-, borkészítési eszközök múltjának megismerésében. Az igényesen összeállított helytörténeti múzeum után aztán végigsétálhattunk a pincerendszeren a kínai terrakotta-hadsereg katonáiként több sorban meredező koracél tartályok közötti hosszú folyosókon, hogy végül a hordós érlelőtérbe érkezzünk. Időnként természetesen meggyőződhettünk arról is, mit rejtenek magukban a különféle tartályok, hordók.

A Tornai Pincészet egy kis családi pincészetből szerves fejlődéssel nőtte ki magát ezredfordulóra a Somló egyik legnagyobb borászatává. A birtok megalapítója, Tornai Endre, akit a hegyen mindenki csak Bandi bácsiként emlegetett, 1946-ban kezdett el gazdálkodni egy kis 800 négyszögöles birtokon. Szorgos munkával, és a minőség iránti elkötelezettséggel fejlesztve birtokát elérte, hogy ő volt az első Somló-hegyi gazda, aki önállóan palackozta a borait a nyolcvanas évek végén. Bandi bácsi folyamatosan vonta be fiát, Tornai Tamást a birtok igazgatásába. A nagy minőségi és mennyiségi váltást az jelentette, amikor létrehozták jelenlegi borászati központjukat a hegy lábánál.

Az eredeti épületet többszörösére bővítették úgy, hogy annak népi barokk indíttatású formavilágát az újonnan épített épületszárnyak vonatkozásában is megőrizték. Az így kibővített, építészetileg egységbe formált borászati központ 1999-re készült el. Ennek pincéjébe kerültek a Somló hegyen elsőként saválló acéltartályok, így aztán a Tornai Pincészet hozta forgalomba az első reduktív technológiával készített borokat hazánk legkisebb borvidékéről.

Menet közben természetesen a borászat területileg is folyamatosan bővült. A Somló emblematikus fajtájából, a Juhfarkból az Apátsági, az Aranyhegy, a Grófi, valamint az Ilona dűlőben 9 hektárjuk van. Ugyanekkora területtel rendelkeznek Szürkebarátból is. Furmintból is a Grófi dűlőn van nagyobb, 5 hektáros területük, míg a Margit kápolnánál, az Apátsági dűlőben további 1 hektárjuk. 3, 2 hektárnyi Olaszrizlingjük az Ilona kápolna alatti dűlőkön terül el. Hárslevelűből a Grófi, valamint a Séd dűlőben összesen 3 hektárnyi területük van. Traminiből 1 ½ hektárjuk van a valamivel hűvösebb Szászforduló dűlőben, ahol Irsai Olivérből is van 1 hektárjuk, némi Sauvignon Blanc-nal kiegészítve. Ezeken felül 10 hektárnyi területen Zenit és Pinot Blanc szőlőfajtákat is találunk. Kisebb mennyiségben pedig van még Csomorikából, Zeuszból, Koronából és Sárfehérből is.  A Tornai Borászat főszerepet vállalt magára az egész hegy bio-gazdálkodásra való átállása érdekében, így a közelmúltban 4 és fél hektáron rezisztens fajtákat telepítettek el, Hibernal, Saphira szőlőkből.

A birtokközpont úgy nyerte el mai formáját, hogy 2000-ben pincemúzeummal, 2010-ben a föld alatt ászoktérrel, készáru-raktárral, palackos érlelő térrel, a felszín felett pedig 200 főt befogadni képes rendezvénytérrel, valamint egy esztétikus, kört formáló vinotékával bővült. 2015-ben a szabadtéri rendezvénytérben elektronikusan kiemelkedő-besüllyeszthető színpad készült, és egy impozáns árnyékoló-szerkezet. Miután bejártuk a birtokközpontot föld alatt és föld felett, elindultunk a hegyen, hogy megtekintsük a birtok frissen átadott vendégházát, valamint a Séd dűlőben lévő ültetvényrészt, ahol a Juhfark szép, egészséges fürtjeit vizsgálhattuk meg közelről.

Császár Attila és Csonka Zoltán garantálja a nagy minőséget

A somlói Tornai-birtokközpont a környékbeliek kedvenc vendéglátó-központjává vált, melyet hétvégeken vidámsággal töltenek be az ott rendezett esküvők és a bankettek. Látogatásunk alkalmával az augusztusi napfényt is ezen a kellemes teraszon élvezhettük a Tornai-borok kíséretében. A borsor a pincei kóstolókat követően egy nem hagyományos fajtával, a Zenittel kezdtük, majd egy prémium Furminttal folytattuk 2021-ből. Az Aranyhegy Juhfark ugyancsak 2021-ből fél évet töltött hordóban, és a Somló legszebb arcát mutatta. Ezt nehéz felülmúlni, ám a nagyaranyérmes 2019-es Grófi Hárslevelűnek mégiscsak sikerült. A hab a tortán a már-már szinte muzeálisnak nevezhető 2015-ös Szürkebarát volt, ami meglepő frissességgel mutatta a fajta és a termőhely legszebb értékeit.

A Somló kapujánál ma már szobor őrzi a birtok egykori alapítójának, Tornai Endrének emlékét. Az általa létrehozott borászat pedig a legjobb kezekbe került, Tornai Tamás a borvidék meghatározó borászatává tette a családi pincészetet, miközben nem csak saját szőlészetük, hanem az egész hegy bio-művelésre való átállásának irányító szerepét is magára vállalta. Sőt, közösségi szerepvállalása olyannyira kibővült, hogy mára már nemcsak a Somlói Borvidék elnöki tisztjét tötli be Tornai Tamás, hanem a teljes Balaton Borrégió elnöke lett.

(beszámoló+fotók: DT, JZS)