Birtoklátogatások 2019/4 Takler Borbirtok

A Takler Borbirtok a Decsi-hegy oldalában

Idén nyolcadik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ennek során egy szép szekszárdi délelőttöt tölthettünk a Takler Borbirtokon.

Akár a velünk élő történelem egyik szignifikáns népmeséjét is fel lehetne építeni a Takler család sorsa köré. Hiszen él egy nagy hagyományokkal rendelkező gazdálkodó család Szekszárdon, melyben a szőlőművelésnek mindig kiemelt szerep jutott. Valahogy a kitelepítéseket is sikerül megúszniuk, szorgalmas munkájukkal a Béri Balogh Ádám utcai házukat is teljesen fel tudják újítani. Aztán nem sokkal ezt követően egy szép napon, a konszolidált kádári évtizedek közepe-táján, 1978-ban egyszer csak jön egy levélke a tanácstól, hogy családi portájukat istállóstól, borospincéstől el kell hagyniuk 2 hónapon belül, mivel kisajátításra kerül. 2 millió forint kártérítésből kell 3 család lakhatását megoldani. Itt be lehetne dobni a törülközőt, vagy az ország elhagyásáról lehetne terveket szövögetni. Takler Ferenc azonban nem adja fel, szőlőterületet bérel Bátán, majd amikor összejön egy kis pénz, megveszi testvérével felesben első 1 hektáros birtokát a Baranyavölgyben. Két fiával műveli a szőlőt, és a Decsi hegyen a kisajátítási pénz egy részéből megvesz egy leégett tanyát, amit lépésről lépésre elkezd felújítani.

Eszmecsere négy kiváló borász részvételével a két szélen zsűritagjaink – Tóth Katalin és Kamocsay Ákos – középen két Takler

A hit, az akarat, az elszántság, a tudás és a szorgalom ereje hozott létre negyven év folyamatos munkájával egy olyan családi birtokot, amelyről ma csak az elragadtatás hangján lehet beszélni. A valamikori 1 hektáros területből 85 hektár lett, a lepukkant Decsi-hegyi tanya helyén pedig egy birtok-központ a négy éve megnyitott Takler kúriával. Az épület és a pincék több ütemben jöttek létre szerves folyamatban. A főépület a mintegy 1000 m2-es pincével 2011 októberére készült el. De ezzel nem ért véget a Takler birtok kialakítása, a Takler kúria napjainkra rendezvényterasszal, 200 fő befogadására alkalmas vendéglátó központtal, 38 szobás szállodával üzemel, melyhez hozzá tartozik a Fecsketanya, valamint a böllértanya is. A bor nagy vonzerő, de egymagában nem alkalmas arra, hogy egész napos programokat lehessen felépíteni rá. Ezért aztán a wellness részleg aktívan egészíti ki a programlehetőségeket a tanyán a 11 x 5 méteres úszómedencével és jakuzzival.

A négy éve átadott Takler Kúria

Épp jó időben érkeztünk a Takler kúriába ahhoz, hogy elfogyasszunk egy pompás villásreggelit, ami jó keretet adott értékes beszélgetésekhez idősebb és ifjabb Takler Ferenccel, valamint Takler Andrással. Meg persze ha már egy társaság együtt van a terített asztalnál a Takler kúriában, akkor természetes, ha előkerülnek a borospalackok is, elsőként például a 2018-as Pinot Noir Rosé, amit aztán sorra követtek az egyre komolyabb tételek. Jól érzékelhető volt a borsorból, hogy ahogy az egész borvidék, úgy a Takler Borbirtok is a nagytestű, tanninhangsúlyos nagyágyúktól a jobban strukturált, gyümölcsösebb, elegánsabb borok irányában lendült el. Ebben egyre hangsúlyosabb kulcsszerep jut a Kékfrankosnak és a Kadarkának, – melyek legjobban meg tudják mutatni a helyi karaktereket – miközben azért a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Merlot biztosítja a stabil hátteret.

A Porkoláb-völgyi ültetvény adja a birtok legszebb Cabernet Sauvignon borát – ecseteli Takler András Kamocsay Ákosnak

A Takler birtok Leányvártól Bátaszékig olyan hatalmas területen húzódik szét, hogy bejárása több napot is igénybe venne. Látogatásunkkor természetesen csak egy szeletét tudtuk programunkba foglalni, így aztán a példásan gondozott porkolábvölgyi 1 ½ hektáros Cabernet Sauvignon ültetvényt tekintettünk meg.

„Óvakodjatok a megelégedett emberektől!” – szólt Takler Ferenc egyik fontos intelme fiainak, így aztán a munka, a fejlesztés a birtokon soha nem áll meg. Tavasszal telepítettek 1 hektár Pinot Noirt rozénak a Baranyavölgyben. Ezt majd ősszel egy újabb 1,6 hektáros telepítés követi ugyanebből a fajtából Leányváron. Egyik kedvenc dűlőjük a vörösagyag-domináns, szép déli kitettségű Gurovica dűlő Faluhely felett, ide is kerül majd az ősszel 3 hektáron Shiraz valamint Merlot.

A Porkolábvölgy-dűlőben a zsűri tagjai a két kilencedik-generációs Takler-fiúval

A mesének tehát a három Taklerről szerencsére nincs vége, hiszen a beruházások sorának végéig nem tudunk ellátni. Viszont az, hogy valakit a nyolcvanas évek közepe-táján nincstelenné tesznek, de nem keseredik el, hanem kitartó munkával nem csupán egy 85 hektáros mintabirtokot hoz létre a szükséges pince-háttérrel együtt, hanem az ország egyik legimpozánsabb szálloda-és wellness központját is, az minimum megsüvegelendő.

 

(DékányT)