Munkatársunk, Nagy Kornél történész lett az idei díjazott

Idén is megrendezte a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság a Tokaji Világörökségi Szakmai Napot, amelynek keretében átadták a 2014-ben alapított Takács András Emlékdíjat, amit Nagy Kornél, lapunk munkatársa kapott a Tokaji Borvidék múltjának feltárásában játszott áldozatkész és sikeres munkásságáért. Az idei rendezvénynek a bodrogkisfaludi Patrícius Borház adott otthont.

Takács András szellemisége és borvidéki munkája olyan folyamatokat indított el, amely sok helyi szereplőben megerősítette a közös és egyéni felelősségvállalást Tokaj-Hegyaljáért.

Filozófiája, miszerint egyszerű, de minőségi közösségi munkával a világörökségi terület olyan eredményeket tud elérni, amely példaértékű, és minden szereplő számára pozitív hozadékkal jár, máig kihat a borvidékért tenni akaró emberek, közösségek gondolkodására. Takács András munkakultúrájának alapját a szeretetteljes szigor és a következetesség jellemezte. Az elképzeléseinek megvalósítását azzal érte el, hogy az értelem, az érzelem és az akarat megfelelő mennyiségét és minőségét egyensúlyba hozta. Szerepe és munkája több tématerületet integrált és fogott össze. Egy-egy feladat megvalósításához minden résztvevőt a kellő mértékben és időben mozgósítani tudott. Az általa elképzelt Tokaj-Hegyalja Program a világörökségi értékeken alapult, különös tekintettel az itt élő és dolgozó emberekre és érdekekre, a helyi közösség szerepére. Annak fontosságára mutatott rá, hogy Hegyalja közössége legyen önszerveződő, kezdeményező, a borvidék vállaljon felelősséget magáért és ennek megfelelően dolgozzon és fejlődjön.

Nagy Kornél történész, az idei díjazott

A díjat 2014-ben alapította a Bor-Vidék Tokaj-Hegyalja Társaság, amelyet a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék Világörökségi Gondnoksága támogat, azzal is, hogy elvégzi a díjhoz kapcsolódó menedzsment- és koordináló munkát.

A Takács András Emlékdíj célja:

hogy Takács András szellemiségére való emlékezés mélyítse a borvidék minden szereplőjében az együttgondolkodást és a borvidék közös céljait elősegítő közös munkát, feladatmegosztást,

hogy megvalósuljon a borvidéki világörökségi értékek megőrzése, fejlesztése együttműködésekkel, konszenzuson alapuló folyamatos, szakmai érvekkel alátámasztott eszmecserékkel,

hogy megteremtődjenek a világörökségi értékek megőrzésére, fejlesztésére vonatkozó kész javaslatok, amelyek közösen meghatározott prioritások és adott feltételrendszer mellett, a hatékonyságot és az eredményeket is középpontba állítják,

hogy azon személy vagy közösség kapja az elismerést, aki a legtöbbet tette adott évben (vagy egy időszakban) a világörökségi értékek megőrzéséért, illetve fejlesztéséért.

Ahogy bevezetőjében dr. Molnár Péter, a társaság elnöke elmondta, négy évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy díjat alapítanak. Az idei díjat Nagy Kornél történész, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Bor és Piac Magazin munkatársa kapta. – Nagy Kornél az utóbbi években Tokaj-Hegyalja leglelkesebb kutatójává vált – indokolt dr. Molnár Péter. – Munkássága megerősít minket: a múltunkkal együtt élve kell a történelmünket folytatni. Nagy Kornél múltfeltáró tevékenysége elsősorban a Bor és Piac magazin hasábjain jelennek meg, legutóbbi lapszámunkban épp az Öreg Király dűlővel kapcsolatos legújabb kutatási eredményei jelentek meg.

– Egy mádi pincében kaptam felkérést a kutatásra – mondta Nagy Kornél –, de csak ímmel-ámmal kezdtem bele. Az igazi áttörést az jelentette, amikor ráakadtam egy 15. század elején keletkezett dokumentumra, amely a Disznókővel foglalkozott. Ez egy hatalmas lökést adott, és egyre inkább beleástam magam Tokaj-Hegyalja történetébe. S most már elmondhatom, Tokaj-Hegyalja a világ egyik legjobban dokumentált borvidéke.

Nagy Kornél Mészáros Lászlóval, a Disznókő igazgatójával