Birtoklátogatások 2019/5 Lajver Borbirtok

Idén nyolcadik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg a legszebb szőlőültetvények köre. Hogy mely kategóriában mely borászatok kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ennek során egy szép, napfényes augusztusi napra esett látogatásunk a Lajver Borbirtokon.

A hazai tulajdonú borászatot 2008-ban hozták létre, a háttérben öt befektető, négy budapesti és egy szegedi cég áll. A Lajver Borbirtok  borászati üzemének tervezési, építési előkészületei 2009-től kezdődtek. A grandiózus építkezés 2010 szeptemberétől egy évig, 2011 szeptemberéig tartott. Az épület bruttó szintterülete 4590 m2 . A grandiózus létesítmény akár egy jéghegyhez is hasonlítható, amennyiben ennek is lényegi része a felszín alatt van, amiből csak kisebb egységek kandikálnak elő. A borászat tömege öt szint mélyen lapul meg a völgy gyomrában. Hogy jobban érzékelhető legyen a pincészet volumene, lássunk néhány konkrét adatot is.

A munkálatok során 85 000 m3 földmunkavégzés történt. Az építménybe 6000 m3 betont dolgoztak be, a legalsó szint 17 m. mélyen nyúlik be a hegyoldal gyomrába. A borászati technológia beépítése 2011 őszén kezdődött meg, a gravitációs elven kialakított üzemmód az Interker helyi adaptációjában VASON technológiára épít, a szüretre új prés érkezését várják. Az erjesztőtérben álló egyedileg hűthető – fűthető tartályok 50-120 hl közöttiek, együttesen 4500 hl kapacitással. Az elektromos rendszer kiépítéséhez 120 000 m. vezetéket szereltek be.

A Lajvér patak oldalában 9 teraszon, 4 táblában húzódik a borászat ültetvénye

A Lajver borászat a szőlőültetvényei lábánál csordogáló patakról kapta a nevét. A Lajvér mintegy 4 km. hosszan húzódik Bátaszék határában, vizét a bátai Dunaágba vezeti. A Lajvér patak völgye csak egy jellegtelen domboldal lenne, ha nem oda épül a Lajver Borbirtok. Ez az új borászat újraértelmezi a tájat, életet lehel a környezetébe, értelmet ad a patak felett húzódó domboldal szőlőteraszainak. A Lajver Borbirtok borászati központját a BORD Építész Stúdió Kft. tervezte.

Bobály Emese kezében a sommelier szakértelmével kerül a csúcsbor a dekantálóba

A Lajvér patak medrétől a domboldalban teraszos műveléssel emelkednek a birtok ültetvényei. Ahogy Nagy Attila szőlész elmondta, aki ide ellátogatott, mind azt mondta körülnézve, hogy ez a hely itt gyönyörű. Márpedig ha ez így van, akkor ezt minél több embernek meg is kell mutatni. Így született meg az elképzelés arról, hogy a Lajver ne csupán borászat legyen, hanem foglalkozzon vendéglátással is. Ezért a fejlesztés második ütemében a borászat felett megépült egy 80 vendég befogadására alkalmas rendezvényközpont, mellete egy hotel-résszel, ami 5 kétágyas szobából áll. A rendezvényközpont impozáns belső terét Mauritio Flores tervezte

A tartálytérben idén 50%-os kapacitásbővítést hajtottak végreA Lajver birtok 27 hektár saját szőlőültetvénnyel rendelkezik, amely horizontálisan négy hosszú táblára, vertikálisan pedig kilenc teraszra osztható. Megfigyeléseik szerint a Lajvér patak medre táján a legnagyobb melegben is mintegy 2-3 Co-kal alacsonyabb a hőmérséklet, mint a legfelső teraszukon. Ennek megfelelően az ültetvény legalsó teraszára a kevesebb hőigényű fajták, mint a Rajnai Rizling, , Cserszegi Fűszeres kerültek, míg a teraszok tetejére a nagy hőigényűek, mint a Cabernet Sauvignon, illetve a Syrah. A birtokon minden termesztett fajtájuk szépen megtalálta a helyét, és a szüretidőben perceken belül feldolgozásra kerülnek. Fajtapalettájuk a Rajnai Rizling, Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah sokszínűségéből áll össze. Mennyiségében a kékszőlő fajták adják a birtok javát, az összes szőlő 60%-át.

A zsűrit is lenyűgözte az ültetvény szépsége

Szerencsére alkalmunk volt rá hogy megkóstoljuk, erről a gyönyörű ültetvényről ugyanilyen gyönyörűségű borok készülnek-e! Tökéletes borsor került a poharakba: a nyitányt a habzóbor jelentette, aztán a Rajnai Rizling megmutatta, hogy odalenn délen is milyen szépségeket tud nyújtani ez a fajta. Az átmenetet jelentő rosét követően jöttek a szép vörösök: melyekből kiemelkedett a Signum cuvée, majd talán méginkább a szakszerűen dekantált 2015-ös Lajver Selection színtiszta Merlot-ból. Az ültetvény látványa esztétikai élményt jelent, a borok pedig egyértelműen a csúcsot jelentik. A Schlotter András az ügyvezető, Nagy Attila szőlész, Vida Rebeka Flóra borász, alkotta team remek munkát végez, a Lajver nem csupán a Szekszárdi Borvidék, hanem az egész magyar borágazat büszkesége.

(DT)